Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pátek 26. února 2010

Reakce od bydlícího z domu

Velmi mne potěšilo, že se nad problematikou parkování nezamýšlím rozumně sám. Dovoluji si citovat několik velmi rozumných názorů od souseda, byť se s ním ve všem neztotožňuji:
Co se týče situace parkování v aglomeraci Líšeň (Vlkova, Strnadova, Štefáčkova) nejsou na vině řidiči a majitelé automobilů, nýbrž zastupitelé městské části, kteří naprosto zaspali s řešením této situace. Pokud sem si všiml, tak „nešvar“ podélného parkování není z poslední doby... Ano, jízda kolem podélně parkujících aut vyžaduje určitou zručnost, avšak samo parkování na podél beru jako přirozenou reakci na brutální nedostatek parkovacích stání, nevyhovující dnešním podmínkám a příslušným směrnicím pro počet těchto stání pro daný typ lokality, hustotu a povahu osídlení v městské aglomeraci. Dovoluji si podotknout, že problém se stal více viditelným až v období letošní „normální“ zimy, kdy řidiči parkující na podél nebyli schopni díky uježděnému sněhu parkovat vozy, tak jak by chtěli, nýbrž jak jim dovolily aktuální podmínky. Jsem nucen připomenout, že nezanedbatelnou mírou se na tomto stavu podílela údržba komunikací v městské části. Po celé období, které trvalo bez pár dnů dva měsíce, nebyli silničáři schopni odklidit uježděný sníh a tak se vesele jezdilo , resp. klouzalo v ledových kolejích. V očekávání oblevy se najednou objeví v ulici značky informující o pracích údržby. Výsledkem byl dech beroucí výkon silničářů, kteří ne že by sníh odklidili (shrnuli a odvezli), nýbrž jej přemístili o 2 metry dále do úhledně vypadající hradby, tak že znemožňoval parkování, i jak píšete, správně příčně parkujícím vozidlům. Bylo velkým štěstím, že nezačalo znovu mrznout, neboť auta příčně parkující by se na určitý čas stala nepoužitelnými. Výše popsaným však nehodlám obhajovat opravdu bezohledné řidiče, kteří parkují v rozporu s elementární logikou podélně na místech před boxy s kontejnery odpadu. Ti jsou pravou příčinou toho, proč je svoz odpadu znemožněn. Podélně parkující řidiči respektující fakt, že uličkou musí projet vůz pro svoz odpadu a nechávající dostatečný prostor pro tento manévr, by podle mě nemuseli být trestání za odpovědnost a špatnou práci těch, kteří situaci do tohoto stavu nechali zajít. Již dávno mohlo být (a to ve spolupráci s obyvateli) nalezeno optimální technické řešení tohoto stavu. Za naprostou zhovadilost považuji osazení balvanů podél chodníku. Ty fakticky slouží pouze ke kálení čtyřnohých miláčků a zdroj potenciální infekce pro naše malé děti. Toto není řešení stavu, ale zatrhnutí políčka úředníkem v kolonce “něco jsme udělali“.
Jedním z řešení by bylo provést parkovací stání napříč i na druhé straně (v pohledu od pošty vlevo). Jelikož prostor, který by byl úpravou dotčen, není primárně určen pro volnočasové aktivity (pro ty jsou určeny trakty z opačných stran bloků Strnadova), zmenšil by se tím akorát prostor pro kálení psů.
Stav, kdy se v pozdních nočních hodinách vracím z práce, jelikož vytvářím hodnoty, které dávají tomuto státu žít, zoufale hledám místo pro parkování a ráno jsem tímto státem ještě pokutován za jeho neschopnost, považuji za zrůdný. Je ještě druhá možnost, a to zaparkovat na odlehlém neosvětleném místě a nechat si vůz vykrást, tak jako se to již i mě stalo. Od policejního vyšetřovatele, jenž záležitost sepisoval, jsem byl chlácholen, abych nebyl smutný, že “to tu u pošty řeší často a nejsem sám“. Pravá ukázka patologie myšlení. Instalace kamer by přišla na zlomek škod způsobených majitelům vozů při nočních krádežích. Ale to bychom asi zase chtěli po službě, kterou si platíme opravdu moc.
V uličce u školky se mělo příčně parkovat již dávno. Pomalu však u našich zastupitelů přestávám ve zdravý rozum a logický úsudek věřit. Stejně tak považuji za nutné označit parkování na chodníku jako možné, pokud to okolnosti dovolí a označit též místa pro přechod z chodníku na chodník. Jen se bojím, že si na tom nějaká tuze chytrá hlava udělá domácí úkol a použije na to normy, které jsou v podmínkách našeho sídliště zcela mimo realitu (šířka chodníku, šířka komunikace, prostor na obsluhu vozidla, atd…, tak jako by návrh parkování vznikal na zelené louce) Jelikož mám zkušenosti s tím, co se z důvodů hygieny prostředí, bezpečnosti, zajištění obslužnosti může v různých dutých hlavách postižených normovým eurohujerstvím vylíhnout, mám opět obavy o výsledek.
Osobně s pisatelem sice nesouhlasím s tím, že se podélné stání před příčným dá hájit logikou, ale plně souhlasím, že by jistým řešením bylo příčné stání (jen a pouze příčné stání!) na obou stranách ulice a též v ulici u školky (alespoň vlevo ve směru jízdy jednosměrnou ulicí).
Že chybí kamerový systém - Vinohrady ho úspěšně zvládly, proč ne Líšeň - je samozřejmně též pravda.

čtvrtek 25. února 2010

Únava z neznalosti druhých

Přátelé, rád odpovídám na rozumné otázky, rád rozvíjím diskuse o tom, jak lze co zlepšit, jak si rozumět, co kdo z nás může udělat, aby se nám lépe bydlelo... Ale až mi příště budou kladeny dotazy toho typu, jako v diskusi pod předminulým článkem, aniž by si dotyčný prostudoval dokumetny z webu družstva, zejména pak směrnici definující (dispozitivní) ustanovení k opravám, vyhrazuji si právo takové dotazy pro příště ponechat bez odpovědi, aniž by mne kdokoliv nařknul, že odmítám komunikovat. Já se jen odmítám stále dokola opakovat...

středa 24. února 2010

Únorové aktuality z VS

Body projednané na výročních schůzích a k projednání na dalších výročních schůzích
- Stále chybí člen VS za vchod 7, předpokládána pozdější kooptace p. Julínka nebo p. Vaněčka.
- Změna výše FDH (aktuálně k 1.1.2009: S1 17,40 Kč/m2, S3+5 17 Kč/m2, S7+9 10,- Kč/m2, S11 12,- Kč/m2).
- Na schůzích NS vzneseny jednotlivé reklamace k akci zateplení: (pí. Viturková, byt 1/46, uchycení plechu u balkónových dveří, p. Kadlec, byt 1/35, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí (červená barva), p. Srnka, byt 1/44, odlupuje se nátěr na plechu zábradlí (šedá barva), p. Sedláček, byt 7/21, loupe se červená barva z konstrukce balkónu, reklamováno přetrvávající znečištění parapetů oken po zateplení v bytech domu S11 p. Slámy, pí. Pražákové, p. Čupery, p. Kummer, byt 11/14, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí, pí. Viparinová, byt 11/41, chybné uchycení parapetu na balkóně. SBD předalo oficiální reklamaci uvedených závad firmě Kopřiva, firma si vyžádala telefonické kontakty na reklamující, zabezpečil p. Novotný ve spolupráci s p. Slámou, dosud však marně očekáváme zprávu o odstranění závad – žádáme SBD o spolupráci v jednání s firmou Kopřiva – firma pouze kontaktovala obyvatele a slíbila, že se bude problému věnovat v roce 2010, máme obavu z nedořešení reklamace do květnových výročních schůzí!
- Upozorněno na problematiku vylepování reklam v domě, zejména na vstupních dveří. Všichni členové VS budou zasílat na kontakty uvedené v reklamách (maily, SMS na telefonní čísla) upozornění na protiprávní jednání. Úkol trvá.
- Na schůzi NS 5911 bylo upozorněno, že dosud nebyla dokončena schválená revize a oprava elektromotorů a zapojení časového spínání odsávání. Prověřil elektrikář pan Zíma, požádal o spolupráci při kontrole dvou stupaček bytů, nyní jednal sám s obyvateli domu. Motor nad bytem 43 vymění fa. Zíma ve spolupráci s fou. SEADD (dodavatel střechy, aktuální jednání znovu inicioval p. Novotný), byla provedena instalace časového spínače a jedná se o celkové rekonstrukci elektroinstalace a výměně prvků v elektroskříni řízení odsávání (přislíbena cenová nabídka, nedodána).
- Podnět k reklamaci dodávky tepla: dne 24. května se opět topilo navzdory venkovním teplotám nad 25°C - reklamaci zabezpečil p. Sláma, telefonicky mu byla slíbena sleva minimálně 50% z ceny dodaného tepla za květen (p. Muller, p. Zelinka). Bylo nám přislíbeno, že příště bude vždy k uzavření/otevření ventilu v DPS dodavatelem tepla přizván i člen Výboru samosprávy p. Sláma (tel. 723732520), doporučujeme též plombování ventilu, nyní již otevření provedeno bez účasti člena samosprávy, bude přítomen na jaře při uzavření. K dané problematice nejsou nové informace, zůstává však aktuální. Aktuálně se objevila nová stížnost na klepající topení (S11/17, Hoduláková) – paní je nově nastěhovaná, je možné, že to co ostatní již vnímají jako normální stav, ona označuje za neobvyklé, prověří p. Sláma.
- Podnět k řešení problematiky holubů na střeše S1, předseda požádal dodavatele střechy a dodavatele zateplení o nacenění osazení ostnů na atiku nad vchodem, kde okap není přímo nad atikou, ale ve výšce cca 30 cm, nacenění obdrženo od dodavatele firmy SEADD ve dvou variantách, (formou e-mailu) odhlasována varianta osazení pouze v prostoru jižního, východního a severního výklenku, kde je problém nejmarkantnější. Objednáno, vzhledem ke změně počasí však nedošlo dosud k realizaci. Po realizaci připomínka p. Šebka) nutno zajistit očištění stříšky u vchodu (jižní výklenek). Beze změn od minulého jednání.
- Z diskuse na schůzi NS5912 vyplynul požadavek na nacenění výměny schránek za nové na původním místě, obdrženy 3 nabídky, které budou předloženy na schůzích jednotlivých NS.
- Byl projednán návrh rozdání (každému bytu) klíče náležícího jeho stupačce TV a SV a stupačkám topení. Vše má své pro a proti, praktičnost rozdání začíná nabývat na významu oproti bezpečnosti před krádeží, když nelze vstoupit do jedné místnosti navíc. Při havárce se naopak posílí bezpečnost proti ničení. Zvažována možnost neoprávněného přístupu, zejména k DPS, kanceláře v S1 či mandlům. Nakonec jsme se rozhodli předložit na schůzích jednotlivých NS volbu „záložního zástupce“ jednotlivých vchodů, u něhož by byla uložena sada záložních klíčů pro případ havárie a nedostupnosti člena samosprávy.
- K řešení problematiky výskytu potkanů p. Sláma zakoupil 3 velká balení návnady, ½ balení rozmístí v domě 11, ½ balení rozmístí v domě 1 uklízeč pí. Szeinerová (nově od 1:3:2010, předá p. Šebek), po jednom balení obdrželi uklízeči pí. Smékalová a p. Zatloukal a rozmístili ve zbylých 4 vchodech, kde provádí úklid. Výskyt potkanů již nově nezaznamenán.
- Znovu nutno na schůzi vchodu 5 zařadit úklid domu pro nespokojenost obyvatel.
- Diskutována problematika pronájmu střechy S3-11 investorovi pro instalaci fotovoltaických článků, bude zpracován výpočet možného profitu, opravitelnost střechy po instalaci FV je možná, systém je položený na ploše střechy, není tedy nutné stavební povolení. Dle vyjádření technického náměstka SBD k uvedené problematice není ze strany SBD žádných překážek, přislíbený výpočet však dosud nezpracován a lde dalších obecně dostupných, vesměs negativních, informací lze předpokládat, že k realizaci nedojde.
- pí. Hiklová informovala o postupu po poškození zateplení v průjezdu vchodu S3/S5 neznámým vozidlem, záležitosat byla zaprotokolována PČR a zpráva o vyšetření bude předána orgány PČR na SBD k dalšímu jednání s pojišťovnou k řešení škodní události.
- p. Novotný informoval o řešené problematice odsávání na S9.

úterý 23. února 2010

Další tip na řemeslníka

Tak jako jsem tu ve svém článku o postupu při řešení oprav v bytě upozorňoval na možnost volat si na pomoc krom pana Bíny mého kamaráda, teď nabízím kontakt na řemeslníka "od trubek" (voda, plyn, topení - pan Purč Ivo, tel. +420 604 922 359), s nímž jsem nedávno mluvil...
Tento pán mi zmínil jinou možnost opravy netěsnícího topení, než jak ji provádí standardně Popela, spočívající v demontáži tělesa, jeho odvozu, kompletního rozebrání, vyčištění, přetěsnění, smontování a nastříkání barvou (bílou nebo slonovou kostí) v ceně 3 - 4 tis. Kč (dle délky radiátoru 10 - 20 článků). Problematika řešena i s kolegy na Výboru samosprávy, předkládá se jako informace k individuelnímu postupu v bytě, zejména preventivnímu, avšak na náklady uživatele bytu.
Tento článek je mimo jiné i reakcí na problémy s firmou Popela: původně slíbil výměnu ventilů v bytech přímo při výměně vodoměrů, pak začal mluvit o výměně ventilů po výměně vodoměrů, teď odkládá dohodu o termínu pro výměně ventilů ne neurčito, asi tuší, že by to nestíhal, tak nevím... Doporučuji tedy nového instalatéra - Vy se domluvíte osobně s ním (stejně výměnu ventilů bude Popela muset udělat tak, že vypne vodu, vypustí stupačku, vymění vodoměry, neb spousta ventilů bude nefunkčních), a bude tedy jedno, zda si svou privátní výměnu ventilů domluvíte na dobu před či po výměně ventilů....
A samozřejmně jak podotkl soused ze Strnadovy 1: ideální stav je, když s edomluví bydlící v jedné stupačce, domluví si vodaře (tedy např. zmíněného pana Purče) na jeden termín - určitě dostanou lepší cenu a stupačka se bude muset vypustit jen jednou.

pondělí 22. února 2010

Žádost o doplnění dopravního značení a řešení problémů s parkováním

Dopis, který jsem dnes odeslal na příslušné instituce:

KOMU:
Ředitelství MP Brno
Městské ředitelství PČR Brno-město
Dopravní inspektorát, PČR Brno-město
ÚMČ Brno-Líšeň
ÚMČ Brno-Vinohrady

Dobrý den,

již několikrát jsem se na Městskou policii Brno obracel mailem, vzhledem k tomu, že se však stav některých věcí nemění, pokusím se problematiku, kterou dlouhodobě sleduji (nejen jako předseda samosprávy 109 SBD Mír, ulice Strnadova 1 - 11, některé části problematiky jsou mimo uvedenou lokalitu), shrnout a ŽÁDÁM KOMPETENTNÍ ORGÁNY (proto je tento mail adresován na mně známé kontakty Městské policie, Policii ČR i příslušné obecní úřady) O PROSAZENÍ ZMĚNY SOUČASNÉHO NEVYHOVUJÍCÍHO STAVU:

1) OZNAČENÍ OBSLUŽNÉ KOMUNIKACE PŘÍSLUŠNOU DOPRAVNÍ ZNAČKOU
---
Domy na ulici Strnadova 1 - 11 (i ty sousední na ulici, Vlkova, Štefáčkova či Strnadova sudá) jsou situovány tak, že při stěhování (velkého objemu věcí, těžkých předmětů apod.), při odvozu pacienta sanitkou a v podobných zvláštních případech se užívá prostor před domem, průjezd pod domem a přístupová cesta jako tzv. "obslužná komunikace" - nepletu-li se, tento pojem užívá zákon. Stejná cesta je užívána jako chodník. Je správné, že jsou pokutována auta, která tam občas někdo nechá přímo před domem stát přes noc, to je v naprostém pořádku. ŽÁDÁM VŠAK O OZNAČENÍ předmětné části chodníku jako obslužné komunikace a označení prostoru před vstupy do domu dopravní značkou zákaz stání - aby sem bylo možno jednoznačně najet vozidlem za účelem vyložení a naložení věcí, nikoliv však parkovat.

2) DŮSLEDNÉ POKUTOVÁNÍ A ODTAHOVÁNÍ VOZIDEL V ULICI STRNADOVA
---
Na ulici Strnadova nám firma SAKO sváží odpadky a skoro pravidelně jí blokuje průjezd nějaké auto (mají prý záznamy na centrále), takže se nedá odvoz například konkrétně u domu Strnadova 11 provést. Pro začátek by dle mého názoru stačila pravidelná návštěva hlídky... Mohla by se tam každý týden v pondělí ráno stavit hlídka a dát špatně zaparkovaným autům předvolánku k projednání na služebně? Bohužel, rozmohl se nám tam nešvar: krom regulerního stání (při pohledu od pošty) vpravo příčně a vlevo podélně stávají vozy v další řadě vpravo podélně a vůz na svoz odpadku (vyvezení kontejnerů) nemůže projet... Nepomohou-li pokuty, nezbyde než odtah...

3) PARKOVACÍ MÍSTA (I PRO MČ BRNO VINOHRADY)
---
Problém s parkováním byl řešen s ÚMěČ BRNO Líšeň, loni se už vážně hovořilo například o vzniku příčných stání v uličce u školky (teď se stojí podélně), ale
nic... Že policie přestala dávat pokuty za stání na chodníku je samozřejmně ŠPATNĚ, protože pak si každý dělá co chce - správně by to mělo být tak, že úřad alespoň nechá ty přebytečné nesmyslě velké (!!!) vyvýšené asfaltové plochy souhrně označované slovem chodník označit jako parkovací místo (!!!), ale tak, aby reálný chodník zůstal, a na takto označených místech pak ať se parkuje... A když někdo parkuje tak, že blokuje ostatní, popelnice, přechod, chodník, to JE NUTNÉ POKUTOVAT! Samozřejmně to musí být v uvedeném pořadí - nejprve (!!!) označit všechna místa, která lze zjevně, logicky, podle selského rozumu, považovat za vhodná k parkování, aby byli spokojeni řidiči i chodci, například maminky s kočárky!, a pak na ostatních místech začít nekompromisně pokutovat a odtahovat... PROČ úřad městské části nejedná, jsme pro něj moc daleko? Návrh je snad formulován jasně...

4) AUTOVRAKY VINOHRADY
---
Prosím o prověření, co se udělalo či změnilo ve věci dvou vozidel bez RZ (žlutá Škoda Rapid u školky Sněhurka na ulici Bořetická a vínový Peguot před domem Prušánecká 20) - ta auta bez RZ stojí na veřejné komunikaci již více než půl roku bez pohybu...

Mgr. Ing. Radek Novotný
předseda samosprávy 109, SBD Mír

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky