Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pátek 27. listopadu 2009

K problému holubů na Strnadově 1

Jsa dotazován, proč jsem neobjednal zábranu proti holubům podél celé střechy domu Strnadova 1, doplňuji k danému tématu několik poznámek:
Dům je (jeho vnější stěny) nahoře zakončen atikou (oplechovaným ochozem). Firma SEADD, která nám dodávala střechu, vkládá konstrukci střechy dovnitř - atika zůstává vně, firma Střechy92, která dodávala na Vlkovu a Strnadovu sudou, dává střechu s přesahem vně - atika je skryta pod střechou. Toliko technická fakta, žádné z uvedených dvou řešení není z hlediska statiky, pevnosti či jiných podobných technických faktorů špatné. Problém extrémního množství holubů dodavatel prý nikde jinde nezažil (hovořil jsem s nimi dnes telefonicky).
Kolem celého domu by provedení opatření proti holubům stálo skoro 40 tisíc, na to by se musela svolat schůze, nemůže o tom rozhodnout samospráva.
V telefonickém rozhovoru jsem se dnes pokusil požádat zástupce firmy SEADD, aby se firma podílela na nákladech a zabezpečila doplnění opatření proti holubům. Bylo mi slíbeno, že se k tématu vrátíme na jaře. Jde o jejich vstřícnost, právně to lze sotva nějak vymáhat. My objednávali střechu, o tom, že si na naši atiku nesmí sednout holub jsme do objednávky nic nezmínili a nikoho to nenapadlo... Nikoho nenapadlo odmítnout projekt, v němž zůstává atika přístupná z venku (projekt firmy Střechy92 atiku maskuje, ale zase mají dřevěné krovy a těm jsme nedůvěřovali při vyhodnocování nabídek).
Mimochodem, osazení zábran proti holubům se bude provádět horolezeckou technikou, spuštěním na laně ze střechy, bez jakékoliv další techniky, tedy žádné plošiny apod.

Změna vzhledu webu

Rozhodl jsem se zkusit použít pro webové stránky nový vzhled (jinou šablonu).
Původně zvolená šablona nesla název "Mr. Moto" a jejím tvůrcem je Jeffrey Zeldman, nyní jsme zvolil šablonu "Rounders", jejímž tvůrcem je Douglas Bowman. Přivítám vyjádření laskavého čtenáře k této změně.
Jak jsem se opakovaně přesvědčil, můj náhled na to, co je hezké, se mnohdy liší od ostatních smrtelníků. V práci webové návrhy zpracovávám, ale zpravidla poté, co jsou mé vlastní návrhy zamítnuty a zadavatel nakreslí tužkou na papír svou představu, kterou následně zrealizuji.
Pro web samosprávy to sice není to nejdůležitější, jaký má web vzhled, mnohem důležitější je obsah, ale vzhled na čtenáře zcela jistě působí a ovlivňuje, zda chce tento způsob komunikace samosprávy s obyvateli domu akceptovat. A já bych byl rád, kdyby akceptován byl co nejširší skupinou z řad obyvatel domu Strnadova 1-11.

čtvrtek 26. listopadu 2009

Výměna vodorovných rozvodů SV a TV

Konečně se nám podařila dojednat výměna vodorovných rozvodů SV a TV (připomínám, že jde o rozvody v prostorech sklepů, v suterénu, nikoliv ve stupačkách v bytech). Byla připravena Smlouva o dílo č. 218/2009 (uzavřená dle ustanovení § 536 a následujících zákona č. 513/1991 Sb., Obchodního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů), z níž následně uvádím některé důležité informace pro obyvatele domu:
Zahájení provádění díla nejpozději dne 30.11.2009.
Předání dokončeného díla nejpozději dne 18.12.2009.
Zhotovitel se zavazuje po dobu prací přerušit dodávku vody maximálně v době od 8:00 do 18:00, mimo totu dobu musí být obnovena dodávka (alespoň studené) vody do všech bytových jednotek domu.
Cena díla specifikovaná dle nabídky (rozpočtu) činí 117 923,- Kč včetně 9%DPH.

zhotovitel: fa REKOSTAV –ZTI, s.r.o., Střední 50, Moravany 664 48
Kancelář: Ukrajinská 2, Brno 625 00
DIČ: CZ 25342720, IČ: 25342720
zastoupený: Ing. Rostislavem Horejskem, jednatelem Arnoštem Horejskem, ředitelem a jednatelem
Popis díla:
a)- stávající vodorovný rozvod vody je z trub ocelových pozinkovaných. Rozvod bude v celém rozsahu demontován od vstupu do domu pro studenou a teplou vodu po podstoupačkové uzávěry vody. Rozvody vody k výtokům ve spol. částech domu (úklid. místnost a pod.) nebudou vyměněny za nové.
- nový rozvod bude z trubek polypropylénových (PP-R) PP T3 Hostalen vedených v korytech. Pro rozvod bude použita tlaková řada PN 20.Trubky budou spojovány fitinky příslušné tlakové řady svařováním. Přechody na kovové rozvody nebo kovové armatury budou provedeny výhradně přechodkami se zalisovanými kovovými dílci. Je nutné přesně dodržovat technologické pokyny výrobce. Při realizaci nesmí okolní teplota poklesnout pod +5 0C. Na nově vedeném přívodu studené a teplé vody do domu a na požární vodě budou osazeny armatury dle projektu.
- izolace potrubí bude provedena polyethylenovou návlekovou izolací Mirelon v tloušťkách dle Vyhlášky č.193/2007 Sb. dle zpracované projektové dokumentace.
- po výměně rozvodů vody se provedou nezbytné stavební úpravy související s výměnou potrubí vody, zapravení do původního stavu v souladu s požárními předpisy, odvoz suti a všech demontovaných materiálů včetně starých izolací a uložení na ekologickou skládku.
- demontovaná kovová potrubí a armatury se po provedení díla stanou majetkem zhotovitele, čímž částečně pokryjí náklady na provedení díla
- po provedení díla zajistí dodavatel proplach a dezinfekci potrubního systému, provedení příslušných tlakových zkoušek a provedení ochranného vodivého pospojování včetně dílčí revize elektro. Písemné protokoly o provedených zkouškách a revizi a rovněž doklady o shodě používaných materiálů, atesty a záruční listy předloží dodavatel objednateli při převzetí díla.
Zhotovitel je povinen zajistit při demontáži rozvodů vody účast odpovědného pracovníka elektro, držitele osvědčení dle § 6 vyhl. 50/78 Sb. nebo revizního technika, který zajistí bezpečné provedení demontáže.
Zhotovitel bude výlučně zodpovědný za bezpečnost práce v rozsahu zakázky a za to, že pracovní postupy či metody požadované příslušnými předpisy budou dodržovány.
Zhotovitel je povinen pro výkon dozoru nad prováděným dílem pověřit osobu oprávněnou k výkonu této činnosti.
Za schválenou se za zhotovitele považuje osoba: p. Arnošt Horejsek
Osoba odpovědná za objednatele ve věcech technických: Ing. Ivana Hlavoňová , za SO v rozsahu pověření: Mgr. Ing. Novotný Radek. Kontaktní osobou zejména pro zabezpečení zpřístupnění prostor je Ing. Božetěch Šebek.
Osoba vykonávající dozor zhotovitele nad prováděním díla bude zastupovat zhotovitele na místě díla a pokyny, které jí budou předány objednatelem budou platit stejně, jako by byly předány přímo zhotoviteli. Takovéto pokyny budou zhotoviteli potvrzeny písemně ve stavebním deníku.
Zhotovitel je povinen vést ode dne, kdy byly zahájeny práce na staveništi stavební deník a to až do dne odstranění vad a nedodělků. Poté je zhotovitel povinen předat stavební deník objednateli. Objednatel nebo jím řádně zmocněné osoby budou mít kdykoli přístup k dílu či na stavbu.
Objednatel poskytne zhotoviteli bezplatně místnost k uložení materiálu a drobného nářadí a zajistí mu přístup k připojení na el. energii a vodu.

středa 25. listopadu 2009

Montáž zábran proti holubům - vchod Strnadova 1

Vzhledem k tomu, že na našem domě, ve vchodu 1, kde je nová střecha, vyvstal problém s holuby, byla dnes objednána montáž zábrany proti holubům. Montáž provede pan Kamil Čech (živnostník v oboru výškové práce, Toporná 460, 687 11, tel. 606363613, jsmetuprovas@seznam.cz, http://www.supec.kvalitne.cz/ - všechny uvedené údaje o firmě jsou volně dostupné na Internetu).
K montáži bude použita jehlicová zábrana, která bude přilepena pomocí polyuretanového tmelu. Zábrana bude namontována na třech místech: ve výklenku nad vchodem, ve výklenku za výtahem a ve výklenku ve východní stěně. Ve výklencích je totiž pod šikmou střechou na atice domu prostor, kde holubi v hojném počtu usedají a následně svými výkaly znečišťují novou fasádu a parapety oken. Cena zakázky je 8.500,- Kč. Při této výši má samospráva právo samostatně rozhodnout o zakázce. Členové Výboru samosprávy se k návrhu vyjádřili formou mailové diskuse, VS návrh schválil čtyřmi hlasy.
Práce byly u pana Čecha objednány, termín realizace není v tomto okamžiku ještě přesně dohodnut, ale vzhledem k teplému počasí lze předpokládat, že budou provedeny ještě nyní, před příchodem zimy.
Ve středu večer mi pan Čech mailem upřesnil termín provedení, cituji:
"Práci bychom provedli buď v pátek 27.11.2009 a nebo příští týden."

Info o provozu SBD a havarijní službě v době vánočních svátků


Předkládám Vám informaci o provozu SBD a havarijní službě v době vánočních svátků.
SBD jako vždy v dnešní moderní době bohužel postupuje postaru! Já dostal od SBD do schránky samosprávy umístěné v budově družstva šest výtisků A4 výše uvedeného letáčku určeného k vyvěšení na nástěnky. Samozřejmně bez mailového aviza, ač mám mail na SBD zaregistrován a slíbili zasílat vše co lze, mailem namísto tisku papírového dokumentu, jenže slibuje se snadno, slibem nezarmoutíš - a až si tuto poznámku z SBD přečtou, zase budou říkat, že zbytečně kritizuji. Podle SBD má prostě předseda samosprávy běhat asi tak jednou týdně na SBD, aby si tam zkontroloval, zda mu po staru přemýšlející úředník nevhodil nějaký papír, zpracovaný a vytištěný na počítači, do jeho schránky. Že nic nemusel tisknout a stačilo odeslat jej mailem, to už asi tuhle generaci úředníků nepřeučíme. Tedy dokud jim od počítače neodpojíme tiskárnu, pak možná! Tedy dostal jsem 6 výtisků, do každého vchodu jeden. Abych zde mohl informaci prezentovat na webu, musel jsem scanovat papír, převést z PDF formátu do JPG (blog nepodporuje pro změnu zveřejňování dokumentů PDF, ale různých obrázků ano) a teprve umístit sem. Nevděčná to úloha předsedy samosprávy...
PS: letáčky v papírové podobě budou na nástěnkách v domě až v prosinci, aby je někdo nestrhl dřív, než začnou plnit svůj účel... Strhávání informací z nástěnky a lepení jiných letáků než těch, které se týkají SBD, na nástěnku se bohužel stalo velmi rozšířeným nešvarem...

Shromáždění delegátů MÍR, stavební bytové družstvo, konané dne 26. 10. 2009

Byl jsem přímým účastníkem Shromáždění delegátů MÍR, stavební bytové družstvo (26. 10. 2009). Zápis ze shromáždění delegátů MÍR je v PDF formátu dostupný na webových stránkách SBD. Pokud máte k jednání dotazy, prosím, napište mi na mail coney@centrum.cz - pokusím se Vám odpovědět, chápu, že pro nezasvěceného čtenáře může být některá část zápisu "nicneříkající".

neděle 22. listopadu 2009

Posypová sůl na letošní zimu

Nakouil jsem (v akci v Kauflandu) posypovou sůl pro uklízeče, každý uklízeč (pí. Kolářová za vchod 1, pí. Smékalová za vchody 3 a 7, pan Zatloukal za vchody 5 a 9 a Slámovi za vchod 11) obdrží či už obdrželi jedno 6 kg balení.
Nákup jsem řešil centrálně, aby se nestalo, že se pak někdo z uklízečů bude vymlouvat, že sůl neměl, a proto neposolil a někdo z obyvatel domu si proto zlomil nohu. Ale na druhou stranu jsem uklízeče upozornil, že není vhodné solit mnoho, aby sůl nezničila naše skoro nové betonové schody u jednotlivých vchodů, a že tedy předpokládám, že na jeden vchod by měla být roční spotřeba tak maximálně 2 kg soli na jednu zimu.
Vzhledem k této úvaze by tak obdržené množství soli mělo stačit uklízečům v dlouhých vchodech (pí. Kolářová, Slámovi) na tři roky, uklízečům, jež mají na starosti dva vchody, budu muset příští rok koupit sůl další. Pokud si správně pamatuji, loni se mi podařilo sehnat jen malá 2,5 kg balení a nikdo mi neříkal, že by mu sůl na zimu nevystačila.

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky