Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

sobota 25. září 2010

Negativní informace pro fotovoltaiku

Vláda zrušila daňové prázdniny pro solární elektrárny
Vláda ČR zrušila daňové prázdniny investorům do solárních elektráren. Daňové výhody měly původně trvat pět let, zatímco nyní je posledním rokem, kdy je možné je uplatnit, rok 2010. Nová regulace se bude týkat všech zdrojů, tedy i těch, které jsou již připojeny. Vláda se tímto krokem snaží bojovat proti boomu fotovoltalických parků.
Z našeho hlediska je to negativní zpráva, neboť daňové zvýhodnění znamenalo návratnost projektu fotovoltaiky na střeše S3,5,7,9,11 již za 9 let, takto to bude let 11. Ale i tak se nám stále oprava střechy (upgrade na formu "střecha s fotovoltaikou") zaplatí sama dříve, než zkončí její životnost, kdežto investice do šikmé střechy se nevrátí nikdy!

úterý 21. září 2010

Topí se ??? (II.)

Ve čtvrtek 9. září jsem na webové nástěnce uveřejnil článek Topí se ???, bohužel jej málokdo pozorně četl, jinak bych nemohl dostávat některé podivné dotazy.

Takže si to zopakujme a několik informací doplním:
Od pondělí, 6.9.2010 je zahájena topná sezóna. Tedy od pondělí začla dodávat firma Teplárny Brno teplo do otopné soustavy, byly otevřeny příslušné ventily a Vaše topení hřálo. Krátce na to ale začlo opět krásné babí léto, takže automatika ventily opět uzavřela.
Ve vchodě 1 se topilo do čtvrtka 9.9., v ostatních jen do středy 8.9., neboť vchod 1 má jediný odhlasovánu vyšší otopnou křivku než je standard.
Dnes bylo například odpoledne o půl šesté ještě stále (!!!) na teploměru víc než 20 stupňů, takže se nedivte, že automatika v souladu s venkovní teplotou zatím znovu nezapnula.
Při vyměněných oknech, zateplených stěnách, běžných domácích spotřebičích (lednička a mrazák uvnitř chladí, vně topí!, podobně topí televizor, pračka, myčka, počítač) a běžném užívání domácnosti (naše tělo produkuje spoustu tepla samo o sobě) by v žádném bytě neměla být zima. Ne, samozřejmně že doma nebudete mít tak teplo, abyste chodili v trenýrkách a tílku, ale nebudete mít zimu, i když budete rozumně větrat!
Můžete s tím nesouhlasit, ale to je asi tak vše, co s tím můžete dělat. Tedy krom toho, že můžete ještě obejít celý vchod, posbírat podpisy víc než 2/3 nájemníků a vlastníků a nechat si schválit posun otopné křivky, jako to udělali ve vchodě 1. Já osobně takovou hloupost ale nepodpořím a iniciovat ji rozhodně nebudu!

Mimochodem, vše skutečně řídí automatika, jediné co ovlivňuje samospráva, je topení u schránek, které nechávám zapnout, když venku mrzne, a vypnout, když je tu "první jaro" - pouze tyto ventily ovládá pan Bína, ostatní ventily řídí Teplárny Brno.

pondělí 20. září 2010

Firma Přerovský

Firma Přerovský si z nás dělá dobrý den.

V červnu jsem na družstvu objednával nové "dekly" na odsávací jednotky na střechu, v červenci přijala objednávku firma Přerovský. Nejprve slíbili realizaci na začátku srpna, pak v průběhu srpna, pak v září.
Soused z vchodu 7 se naštval, a vyrobil "dekl z papundeklu" (ve skutečnosti z plastové desky, precizní práce, v neděli jsem si výsledek na střeše, při tmelení, prohlédl, díky sousede).
A v neděli večer mi volal "společník pana Přerovského", že si to v tomto týdnu přijdou konečně změřit, aby "dekly" mohli vyrobit...

Kde to žijeme? Kde je krize? Kde nedostatek zakázek a firmy předhánějící se, aby mohli něco udělat?
Pak se na SBD Mír diví, když o nich tvrdím, že se v lecčems "zapomněli v dobách socialismu", kdy se s plněním úkolů nespěchalo... Ale když se na družstvu ptám proč to či ono, nikam se nespěchá...

neděle 19. září 2010

Čištění okapu a jiné nedělní maličkosti

Byl jsem dnes na Strnadově 1 na střeše vyčistit okap - do míst, kam se v podstatě nedá dostat (okap je ve střední části u odtoku kryt lištou, aby voda nestříkala vně okapu), si holubi usmysleli, že si tam postaví hnízdo, právě u odtoku. A tak nezbývalo, než pod krycí lištu vsunout ruku a vybírat a vybírat... (v danou chvíli jsem netušil, že mi za zády, lanem mne jistící, kolega Lanči i fotografuje).Na téže střeše jsem i tmelil okraj plechu, kudy nepatrně zatékalo kolem vikýře, na Střeše 3-11 pak zbylý tmel spotřeboval na různé praskliny.
Z bytu 5 jsme s kolegou Šebkem čistili stříšku nad dveřmi vchodu 1.
No a poslední drobnost: snažil jsem se, sice neúspěšně, přijít na to, proč se objevovaly stížnosti na zápach v jedné stupačce vchodu 9 - ale dnes jsem nic nezjistil a zápach se nekonal...


Kolegům ze samosprávy jsem dnes rozdal vytištěné pozvánky na schůze:
  • S3+5 v úterý 5.10.
  • S7+9 v úterý 12.10.
  • S11 ve čtvrtek 14.10.
  • S1 v úterý 19.10.
Omlouvám se za drobnou chybu, standardně jsme se domlouvali, že na pozvánce budou vždy na programu uvedeny "volby VS", aby bylo možno kdykoliv měnit člena VS, a "změna FDH", aby bylo možno kdykoliv měnit platbu do FDH (kdykoliv = na kterékoliv schůzi). No a to druhé jsem tentokrát opomněl...

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky