Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

neděle 6. února 2011

Holubi nás stále obtěžují

Vážně se nedá s holuby nic dělat? Již jsme nainstalovali zábrany na celou atiku, jenže holubi se naučili kličkovat mezi zábranami. Ťapkají po stříškách nad balkóny. Co kdyby se právě tyto stříšky využili k umístění odchytových klecí? Jenže to musí učinit Úřad městské části, a k tomu jej musí vyzvat SBD Mír, neboť ÚMČ na mé maily neodpovídá (na ten z 20.12. jsem dodnes odpověď neobdržel).

Že cesta k odchytu holubů existuje, ukazuje následující článek:
Na pardubické střechy se vracejí klece na odchyt holubů
Chemicky agresivní holubí trus znečišťuje a poškozuje... Holubi devastují fasády domů. Jsou hrozbou i pro zdraví člověka.
Po dvouleté přestávce nainstalují pracovníci odborné firmy na střechy čtyř pardubických budov klece na odchyt holubů. Město se tak snaží regulovat výskyt ptáků, kteří poškozují stavby ve městě a jsou nositeli řady onemocnění. Odchyt spojený s likvidací přemnoženého druhu potrvá šest týdnů.
...
„Odchyt holubů se provádí v zimním období, kdy se ptáci houfují a lze je také snáze nalákat na potravu. Klece, v nichž je nasypáno zrní, jsou nejprve několik dní otevřené. Když si holubi na toto krmení navyknou, uzavřou pracovníci odchytové firmy výletové otvory klecí,“...
Lapené ptáky pak, v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, usmrtí.
V Pardubicích žijí tisíce divokých holubů. Při pravidelném odchytu se jich podaří zlikvidovat kolem tisícovky. Populace se však velmi rychle rozrůstá, neboť holubi vyvádějí mláďata několikrát ročně. „Napadení objektu holuby je ze zdravotnického i hospodářského hlediska minimálně stejně nebezpečné jako napadení potkany. Proto je omezování populací obou těchto škůdců ve městech nezbytné a stejně důležité,“ prohlásil vedoucí odboru životního prostředí magistrátu.
...Vedle toho jsou však i vážnou hrozbou pro zdraví člověka.
Přenášejí infekční nemoci, například salmonelózu či ornitózu, ale také roztoče i parazity vyvolávající u lidí alergické reakce.

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky