Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pátek 26. listopadu 2010

Přerušení dodávky tepla II.

Jak jsem psal včera, dle informace z SBD dnes byla (v tomto okamžiku už začíná být topení teplé, alespoň se mi to tak zdá, když na něj šáhnu, teplá voda z kohoutku ještě neteče, ohřev zásoníku asi trvá déle - proto hovořím o přerušení dodávky tepla v minulém čase, snad to není jen mé "zbožné přání") přerušena dodávka tepla, v naší DPSce (domovní předávací stanici) se tedy dodané teplo nepředávalo topnému médiu do topné soustavy (nehřálo topení) a neohřívala teplá voda (netekla teplá voda).
Kdosi ke zprávě připsal:
To jste si nevšimli, že náš předseda je natolik detailista a puntičkář, že kdyby znal důvod, určitě by to sem napsal?
Buďme rádi, že nás tak dobře informuje. Já mu za to rozhodně děkuju!
Pisatel má pravdu, víc jsem nevěděl, napsal bych to. Informuji v maximální možné míře!
Na webu SBD byla jen strohá věta, že bez tepla budou Vinohrady a Líšeň. Teplárny neměly (a aktuálně nemají) na svém webu nic. Já to věděl jen díky tomu, že jsem na poradě předsedů důrazně požádal, aby předsedům samospráv chodil mail, když na webu SBD dojde ke změně.
Jinak řečeno, neznal jsem příčinu opravy, jen jsem si v duchu dovodil, že se opravuje něco na hlavním přívodu z Maloměřic (a právě jen to jsem se dozvěděl, když jsem dnes na SBD zatelefonoval). Víc nevím, a ani nehodlám po dalších detailech pátrat...

čtvrtek 25. listopadu 2010

Přerušení dodávky tepla

Dle informace z SBD bude zítra, tedy 26.11.2010, přerušena dodávka tepla od 9 hod. do 18 hod.

Česky řečeno, v naší DPSce (domovní předávací stanici) se nebude dodané teplo předávat topnému médiu do topné soustavy - nebude hřát topení - a nebude se ohřívat teplá voda - nepoteče teplá voda.

úterý 23. listopadu 2010

Čidla v prvním a druhém patře S9

Záhada čidel, o níž jsem psal, je odhalena. V prvním a druhém patře vchodu 9 byla u výtahu vadná čidla, která v sobotu pan Bína odpojil a v pondělí večer namontoval nová.
Odpojená čidla znamenala, že světlo už nesvítilo trvale, ale zároveň světlo nereagovalo na pohyb hned u výtahu (což jsem jako jediný problém postřehl, ale neuvědomil si, že to mohlo souviset).
Děkuji panu Bínovi (prý mi o tom i psal, ale mail se "nějak zatoulal" - ani na mail se nedá spolehnout...)!

pondělí 22. listopadu 2010

Soužití v panelovém domě

Když jsem před necelými čtrnácti dny rozeslal mailem pozvánku na divadelní představení (podrobnosti zde) i všem sousedům v domě, setkal jsem se se třemi druhy reakcí.
  1. Většina lidí mail přečetla a smazala. Nijak se tomu nedivím, snad se s některými z této největší skupiny v divadle přece jenom potkám.
  2. Pár lidí mi poděkovalo a přislíbilo, že se v divadle uvidíme. To mne moc těší!
  3. Setkal jsem se však i s neočekávanou reakcí:
    Váš osobní život nás nezajímá nemáme zájem...
Autorka těchto řádků je chudák. Vůbec nepochopila, že soužití v panelovém domě není o tom, že se zavřu za svými dveřmi a nezajímá mne, co se děje v domě. Že soužití v panelovém domě není o tom, že mne nezajímá, jak se má soused, co ho trápí, kdy se mu odstěhuje dospělý potomek či narodí dítě, kdo má víc či méně času, z čehož se odvíjí jak často je doma a zda mi může v případě potřeby v nečekané události pomoci... Nebo z toho plyne, že se mám obrnit trpělivostí, když na patře přibyde miminko a bude jej občas slyšet... Prostě jsme sousedé a je správné, abychom alespoň trochu věděli o soukromí sousedů a mohli si pomoci.
A stejně tak já jako předseda samosprávy sděluji svým sousedům informace i o svém osobním životě. Když už nic jiného, je pro ně totiž zpráva o divadelním představení důležitá v tom, že se mi dne 30. listopadu odpoledne a večer prostě nikdo nedovolá na mobil!
Jako předseda samosprávy pomáhám řešit různé problémy v domě, radím, jednám... Někteří však stále nechápou, že mám i svou práci, svou rodinu, svůj divadelní koníček. To vše spolu s péčí o dům prostě spojuji dohromady. A to vše se snažím dělat dobře. Jen je toho někdy moc.
Pokud to vše nechápe například paní, co mi tak nečekaně odpověděla (je mi jasné, že tak učinila proto, že je naštvaná, neboť jsem nejprve - jako to dělám vždy - zjišťoval stav problému v jejím bytě, místo abych jen absurdně objednal opravu za společné peníze a nijak se nezajímal o jejich užití - ale to je právě jeden z hlavních úkolů předsedy samosprávy!), pak mi nezbývá, než té paní doporučit: odstěhujte se někam do satelitního městečka, kde lidé žijí tak, že je nezajímá co je za plotem jejich pidipozemku. Tady na Strnadově umí většina lidí komunikovat, přemýšlet a chápe, že i já, předseda samosprávy, jsem jenom člověk!

neděle 21. listopadu 2010

Jak ušetřit v domácnosti za topení?

Jak ušetřit v domácnosti za topení? - KORADO, a.s.

Základní rady jak ušetřit v domácnosti za topení:
  1. Udržujte správnou teplotu v místnosti - místnosti nepřetápějte
    Obývací pokoj, koupelna nebo dětský pokoj mohou mít vyšší pokojovou teplotu (např. 22 °C) než chodba, ložnice nebo kuchyň, kde může být teplota i o několik stupňů nižší.
  2. V jednotlivých místnostech můžete samostatně regulovat teplotu pomocí termostatických ventilů a hlavic
    Snížíte-li pokojovou teplotu o pouhý jeden stupeň Celsia, dosáhnete úspory 5 - 6% energie.
  3. Topení nevypínejte, když nejste doma
    Stěny domu chladnou, může dojít ke srážení vlhkosti a následně ke vzniku plísně. Pro následné dosažení požadované pokojové teploty spotřebujete mnohem více energie.
  4. Radiátory nezakrývejte záclonami, dlouhými závěsy, nábytkem …
    Snížíte možnost proudění vzduchu okolo radiátorů, které tak předají méně své tepelné energie.
  5. Větrejte krátce a intenzivně
    V zimním období otevřete okno dvakrát či třikrát za den po dobu 5 - 10 min.Snížíte tak vlhkost vzduchu a zajistíte si vzduch čerstvý. Krátkým větráním se vyhnete prochladnutí vnitřního vybavení a stěn, které by jste pak museli draze ohřívat.
  6. Díky kvalitní izolaci oken, dveří či celého objektu můžete výrazně ušetřit náklady na vytápění

Nejen tyto, ale i další rady a doporučení naleznete na shora uvedeném odkazu...

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky