Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

čtvrtek 7. dubna 2011

Harmonogram výročních schůzí

Dnes VS stanovil harmonogram výročních schůzí následovně:
čt 28.4. Strnadova 1
út 17.5. Strnadova 7 a 9
út 24.5. Strnadova 11
út 14.6. Strnadova 3 a 5



Program výročních schůzí je stanoven následovně:
  1. Zahájení a schválení programu, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu
  2. Odvolání člena výboru samosprávy, doplňující volba nového člena výboru samosprávy
  3. Zpráva o činnosti správce
  4. Informace o provedených a prováděných opravách a pracech
  5. Postup při opravách topení (možnosti, upřesnění)
  6. Regenerace výtahů (financování, výběrové řízení, volba firmy)
  7. Výměna schránek
  8. Rekonstrukce střechy
  9. Zateplení stropů sklepů
  10. Různé / závěr

Bod 6 se netýká vchodu 3 a 5 (NS 5912), kde již byla k této záležitosti samostatná schůze.
Body 7 a 8 jsou pouze pro vchod 11 (NS 5922) dle požadavku domu tlumočeného panem Slámou.
Bod 9 je pouze pro vchod 3 a 5 (NS 5912) dle usnesení předchozí schůze.

Přesunutý termín porady VS

Připomínám přesunutý termín porady VS: schůze se bude konat dnes, ve čtvrtek 7. dubna v obvyklém čase na obvyklém místě.

středa 6. dubna 2011

Zpochybňování výběru výtahu

Vzhledem k tomu, že obyvatelé domu Strnadova 1 nyní zpochybňují (dostávám k tomu maily) výběr realizační firmy pracovní komisí (která byla schválena na minulé schůzi loni na podzim), vnímám potřebu svolání nové schůze. Snad je to proto, že vchod 1 si do komise vyslal krom pana Šebka jen jednoho dalšího zástupce. Jen doufám, že na Strnadově 7 a 9 nic takového nehrozí, když od tamtud byly v komisi krom mne další tři nezávislí lidé... (jmenovitě viz jeden z předchozích textů).

Pravidla svolávání schůze hovoří jasně:
porada Výboru samosprávy se koná tento čtvrtek (7.4.), na něm se o svolání schůze, předpokládám, bez problémů shodneme, a vzhledem k tomu, že schůze může být nejdříve 15 dní po rozdání pozvánek (kteréžto snad stihneme do pondělí 11.4. nachystat a rozdat), bude se, předpokládám, schůze konat v úterý 26 .4. - dávám pokyn na SBD, aby zastavili schvalovací proces zvolené firmy, neboť obyvatelé domu žádají nové projednání záležitosti.

úterý 5. dubna 2011

Zápis SSV a ČSS Strnadova 3 a 5 z 29.3.2011

Zápis ze shromáždění společenství vlastníků a členské schůze samosprávy č. 109, NS 5912, konaných dne 29. března 2010 v 18:30 v suterénních prostorách domu Strnadova 5

Přítomno bylo podle prezenční listiny (část v zastoupení prostřednictvím plné moci) 22 (později 21) osob, z nichž vlastníci (členové i nečlenové družstva) reprezentovali 2 935 (později 2 861) z celkového počtu 4 568 spoluvlastnických podílů. Shromáždění společenství vlastníků tak bylo usnášeníschopné.

Průběh jednání:

1. Zahájení a schválení programu, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu
Shromáždění společenství vlastníků (dále jen SSV) a členská schůze samosprávy (dále jen ČS SO) zahájily jednání v 18:45, jednání ČS bylo zahájeno v souladu s čl. 59 odst. 10 stanov družstva. Jednání svolalo na žádost zástupců Výboru samosprávy za domy Strnadova 3 a 5 SBD Mír a vedla paní Dana Koutníková. K programu jednání uvedenému na pozvánce nebyly vzneseny žádné připomínky. Zapisovatel pan Levíček (S3/32) a ověřovatelky zápisu paní Hiklová (S5/27) a paní Kabelková (S3/16) byli schváleni poměrem hlasů:
ČS pro 21 proti 0 zdržel se 1
SSV pro 2 852/4 568 proti 0 zdržel se 83/4 568

2. Informace o zasedání Výboru samosprávy dne 3. 3. 2010 a neprojednání bodu výběr firem
Paní Koutníková představila hosty zasedání, pana Tomsu a pana Tihlaříka. Pan Levíček potom na její žádost objasnil důvody, proč schůzi svolal a řídí zástupce SBD Mír: na poslední ČS SO a SSV při hlasování o nové střeše získala nejvíc hlasů varianta sedlové střechy, nebyla to ovšem většina dostačující pro schválení realizace; hlasy se tehdy roztříštily mezi celkem tři varianty, z nichž dvě (plochá střecha a plochá střecha s fotovoltaickou fólií) nejsou realizovatelné. Mezitím sousední vchody iniciovaly výběrové řízení na výběr nových výtahů. Ve snaze realizovat případné investice před plánovaným zvýšením DPH členové Výboru samosprávy paní Hiklová a pan Levíček zajistili souhlas s výstavbou sedlové střechy a nového výtahu formou Listin k tomu určených. Dalším krokem potom měl být výběr firem, které budou investice realizovat. Protože pan předseda Novotný měl výhrady k formě, kterou SBD Mír výběrové řízení administrovalo, oslovili členové Výboru samosprávy paní Hiklová a pan Levíček s žádostí o svolání dnešní ČS SO a SSV přímo SBD Mír.
ČS a SSV vzali informace o svolání schůze na vědomí.

3. Střechy: výběr firmy na realizaci sedlových střech, finanční krytí
Pan Tihlařík na žádost paní Koutníkové stručně popsal průběh výběrového řízení: bylo osloveno šest firem, z toho čtyři dodaly nabídky. Otevírání obálek proběhlo 21. 2. Stručné shrnutí nabídek je přílohou originálu tohoto zápisu.
Pan Tomsa upozornil, že je možné brát v úvahu i nabídku firmy SEADD, dodanou po termínu.
V diskuzi se pan Bína informoval na problémy se střechou na domě Strnadova 1, které objasnil pan Tihlařík.
Paní Rubanová, pan Bína a pan Urban vyjádřili nesouhlas s případným zadlužením samosprávy formou splátkového kalendáře.
Pan Bína podal návrh na hlasování o nabídce firmy Střechy 92.
Paní Koutníková tedy dala hlasovat o usnesení „ČS SO a SSV schvaluje výstavbu sedlové střechy na domech Strnadova 3 a Strnadova 5 podle nabídky firmy Střechy 92 a pověřuje SBD Mír k podniknutí všech kroků s touto investicí spojených“.
Hlasování skončilo výsledkem
ČS pro 19 proti 0 zdržel se 3
SSV pro 2 935/4 568 proti - zdržel se -
Usnesení tedy bylo přijato.
Pan Novotný vyslovil názor, že usnesení bude muset schválit i 75 procent vlastníků formou Listiny k tomu určené, přijal ale vysvětlení paní Koutníkové, že schvalování firmy neprobíhá podle zákona č. 171/2005 (novela zák. č. 72/1994 Sb.), ale dle původního znění zákona o vlastnictví bytů č. 72/1994 Sb. § 11.

4. Výtahy: výběr firmy na modernizaci výtahů, finanční krytí
Pan Tihlařík na žádost paní Koutníkové stručně popsal výsledky výběrového řízení. Stručné shrnutí nabídek je přílohou originálu tohoto zápisu.
Pan Tomsa upozornil, že je možné brát v úvahu i další nabídku firmy Zitta.
V diskuzi pan Urban vyjádřil nesouhlas s konstrukčním řešením, kdy by motor výtahu byl umístěn v posledním patře.
Paní Rubanová naopak vyjádřila znepokojení nad případným hlučným motorem, umístěným ve strojovně.
Pan Bína s panem Tihlaříkem objasnili hlavní výhody a nevýhody jednotlivých řešení.
Pan Tomsa na žádost pana Bíny potvrdil, že vítězná firma bude zajišťovat i záruční servis výtahu.
Pan Petrenec a pan Stavěl se zajímali o cenu servisu jednotlivých firem a důležitost příkonu motoru a tedy i spotřeby energie pro zvážení jednotlivých nabídek. Přesný rozbor zpracovaný není, pan Novotný upozornil, že současná cena servisu je přibližně 100,- Kč za měsíc a jedno patro domu.
V 19:45 opustil jednání pan Antonický, přítomno tedy bylo 21 osob a podíl spoluvlastnických jednotek se snížil o 74. Shromáždění společenství vlastníků bylo i nadále usnášeníschopné.
Pan Bína podal návrh na hlasování o nabídce firmy Konekta.
Paní Kabelková se informovala na mechanizmus hlasování a projevila obavu, že způsob, kdy se postupně hlasuje o jednotlivých návrzích, dokud není jeden z nich schválen, nemusí být vyhovující například pro vyjádření postoje „Chci jakýkoli výtah, raději ale ten navržený jako druhý.“ Paní Koutníková vyjádřila souhlas, upozornila ovšem, že Jednací a volební řád družstva nedávají jinou možnost než právě popsaný způsob hlasování.
Paní Koutníková tedy dala hlasovat o usnesení „ČS SO a SSV schvaluje modernizaci výtahu v domech Strnadova 3 a Strnadova 5 podle nabídky firmy Konekta a pověřuje SBD Mír k podniknutí všech kroků s touto investicí spojených“. Hlasování skončilo výsledkem
ČS pro 15 proti 4 zdržel se 2
SSV pro 2 631/4 568 proti 156/4 568 zdržel se 74/4 568
Usnesení tedy bylo přijato.
Následně proběhla diskuze o žádoucím vybavení výtahu různými konstrukčními prvky. Ing. Koutníková doporučila ustanovení pracovní komise jako pomocného orgánu ČS, ta byla zvolena ve složení paní Bedáňová, paní Hiklová, paní Kabelková, paní Vokáčová a pan Levíček, která po konzultaci s panem Budinským ze SBD Mír a firmou Konekta provede definitivní výběr vybavení výtahu.

5. Různé, závěr
Paní Rubanová požádala o pomoc s hlučnými vchodovými dveřmi. Problém několikrát řešil pan Bína i přivolaní zástupci firem, nedaří se jej ale uspokojivě vyřešit. Diskuze skončila závěrem vyzkoušet další technická řešení před případnou nákladnější výměnou dveří.
Paní Hiklová upozornila, že jak v domě Strnadova 5 tak na Strnadově 3 jsou přeplněné kočárkárny a místnost na kola. ČS SO a SSV důrazně žádá všechny nájemníky, aby z místností odstranili případná nepojízdná kola a další předměty.
Pan Bína znovu vznesl návrh zateplit zespodu čtyři chladem nejvíce postižené byty v obou domech. Tento názor podpořila i paní Rubanová. ČS SO a SSV vyjádřili s návrhem solidaritu, protože ale nebylo možné o tomto novém bodu hlasovat (nebyl uveden na programu), proběhne diskuze na nebližší další schůzi ČS SO a SSV.
Pan Bína upozornil na havarijní stav schodů ke vchodovým dveřím na Strnadově 3. O urychlené řešení požádá pan Levíček paní Pokornou ze SBD Mír.
Paní Rubanová důrazně požádala nájemníky domu, aby nekrmili holuby a tím druhotně i hlodavce kolem domu Strnadova 3.
Schůze byla následně ukončena ve 20:00.

V Brně dne 31. 3. 2011

Zapsal: Ověřovatelé:
p. Levíček (S3/32) p. Hiklová (S5/27) p. Kabelková (S3/16)

PS: Osobně sice s některými formulacemi textu nesouhlasím, neboť zakrývají skutečnosti a průběh jednání, která proběhla před schůzí, ale to není zas tak podstatné a na výsledku jednání to nic nemění.
R. Novotný

neděle 3. dubna 2011

Regenerace výtahů - aktuální stav

Tento článek vychází částečně z textu z 13. března 2011 a rekapituluje aktuální stav.

Strnadova 1, 7, 9
Jak bylo na schůzích Strnadova 7+9 a Strnadova 1 schváleno, ustanovená skupina z příslušných členů VS a z lidí z domu zvolila pro vchody 1, 7 a 9 firmu Thyssen Krupp (tedy ministrojovna nahoře, motor VVVF, frekvenčně řízený, tichý, bezpřevodový). S firmou se vedou nyní jednání o detailech, a zároveň probíhá jednání v příslušných komisích na SBD.
Vzhledem k tomu, že na schůzi Strnadova 1 nebyl dostatečný počet vlastníků z vchodu Strnadova 1, měli nyní vlastníci stvrdit souhlas s výběrem. Bohužel už nyní tři vlastníci z domu Strnadova 1 teto schválený postup zpochybňují.

Strnadova 3, 5
Tyto vchody si na samostatné schůzi vybraly pro regeneraci výtahu stávající servisní firmu Konekta výtahy a.s., takže výtah zůstane bubnový s nosností stávající (320 kg), bude stejně pomalý (0,5 m/s, takže vlastně pomalejší, připočteme-li otvírání a zavírání kabinových dveří), s vysokou spotřebou (5,5kW) a malinko prodlouženou kabinou (830 x 1200 cm)... Takže bude jen "vyhezčen", ale nikoliv parametricky "vylepšen".

Strnadova 11
Postup na Strnadově 11 je zatím nejasný, pan Sláma zmínil, že bude nutno svolat schůzi pro Strnadovu 11 a opustil poslední jednání VS z osobních důvodů, termín tedy nebyl stanoven...


Příslušný pracovník SBD mne upozornil, že vzhledem k tomu, že jsme se rozhodli roztříštit jednotnost výtahů, budou všechna jednání delší, neb se bude vše muset provádět opakovaně pro jednotlivé vchody namísto jednotného toku administrativních kroků. Jeho upozornění chápu, ale nedá se s tím nic dělat. Třeba se stihnou všechny vchody zregenerovat letos, i když už o tom nejsem přesvědčen tak, jak jsem tomu věřil před dvěma měsíci.

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky