Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

čtvrtek 30. května 2013

Ukončení topné sezóny se nekoná

Sice jsem na SBD napsal:
Podle výsledků bleskové ankety (za 5 hodin) mohu říci za SO 109 SBD Mír (Strnadova 3+5+7+9), že si lidé již topení nepřejí, i když samozřejmně existují "bílé vrány" s opačným názorem, ale statisticky je to cca 5 lidí ze 100, tedy 5%.
Ale víc lidí z jiných domů mělo jiný názor. A tak dnes došla tato odpověď z SBD.
...jsme obdrželi celkem 66 písemných odpovědí. Z toho – 44 samospráv se vyjádřilo pro pokračování topení, 22 pro ukončení.
Stanovisko pokračovat po dobu nezbytně nutnou dle legislativy, tj. do doby překročení průměrné venkovní teploty 13°C bylo odesláno provoznímu řediteli Tepláren Brno, a.s.
Pokud nechcete, aby se ve Vašem bytě topilo, uzavřete si , prosím, přívod na Vašem koncovém bodě, tedy na radiátoru, příp. hlavní uzávěr ÚT na vstupu do objektu.
Vzhledem k tomu, že je to skutečně otázka několika málo dní (nevím přesně, jak se počítají průměrné teploty, ale po 10. červnu už ani noční teploty nemají klesat pod 13°C), spokojíme se s vlastním řešením: uzavřením radiátorů - jak už ostatně absolutní většina obyvatel domu dávno učinila...

středa 29. května 2013

Ukončení topné sezóny

Vážení sousedé,

vzhledem k tomu, že vývoj počasí je v posledních dnech z hlediska venkovních teplot velmi nepříznivý, v minulém týdnu obnovila Teplárna Brno, a.s. dodávku tepla do systému pro vytápění.
Topná sezona ale končí dle platné legislativy dnem 31.5.2013. Bez našeho souhlasu není možno pokračovat v topení a dodavatel vytápění dnem 31.5. odstaví z provozu.
Osobně se domnívám, že v našem zatepleném domě není nutno pokračovat ve vytápění - ale pokud mi většina z Vás na mail odpoví opak, dám na SBD písemné stanovisko, že chceme pokračovat ve vytápění (požadují po mně odpověď v nesmyslném šibeničním termínu 30.5. 9,00 hod. - když jsem tuto výzvu obdržel 29.5. v 16:44).
Pokud neodpovíte, mám za to, že souhlasíte s mým názorem "UŽ DÁL NETOPIT"...

Členové SVJ v ohrožení (díl 4.)

(navazuje na předchozí texty [1] a [2], [3], doporučuji si je přečíst)
Probíhající uzurpace moci
Předchozí texty popisují, kdo tvoří SBD - a je z nich zřejmé, že proti sobě stojí dvě skupiny: členové družstva (zejména skupiny 1, 2 a 5) mající zájem, aby družstvo "pracovalo" - hospodařilo se svěřeným majetkem a poskytovalo služby bydlícím členům družstva (bez ohledu na vlastnictví bytů), kdežto oligarchie, řídící správní složku, chce realizovat své megalomanské plány a rozšiřovat tak svou moc, a špatně fungující služby bydlícím členům upozaďuje a problémy správní složky bagatelizuje.
A co se chystá resp. děje nyní? Dovolím si "populárně naučné" vysvětlení:
Oligarchie se s reprezentací členské základny (delegáty Shromáždění delegátů - SD) setkává jednou či dvakrát ročně, kdy oba "tábory stojí proti sobě", jednání připomíná dobu šedého dávnověku socialismu, schůze je předsednictvem připravena tak, aby se odhlasovalo co nejvíce věcí hladce, tak jak je předsednictvem navrhováno, bez "zbytečné" diskuze. Protiargumenty jsou "šmahem zamítány". Předváděny jsou techniky demagogie a manipulace s fakty ze strany představenstva, pasivita mlčící většiny pak hodně připomíná minulost...
Nyní oligarchie dospěla k závěru (po pečlivé analýze hlasování na SD), že delegáti reprezentující samosprávy, kde dominují vlastníci, hlasují proti záměrům předsednictva (tedy oligarchie) - kterýžto fakt pracovnice správní složky uvedla větou "vlastníci totiž hlasují proti družstvu", což je logický nesmysl, "členové družstva-vlastníci" jen hájí zájmy "členů družstva-vlastníků", nic víc. A tak se oligarchie rozhodla, že je třeba se vlastníků zbavit.
Vymyslela následující postup:
  • Představenstvo rozhodlo, že se rozpouští všechny samosprávy, kde vzniklo SVJ coby právnická osoba.
  • Představenstvo rozhodlo zřídit oddělené samosprávy nájemníků (podle domů) a sídlištní samosprávy vlastníků (určenými celky jsou celá sídliště). Takže doposud společně bydlící lidé v ulici XZ sídliště Líšeň budou najednou ve dvou různých samosprávách: vlastníci v samosprávě 17X (spolu s ostatními domy-SVJ z Líšně) a nájemníci v samosprávě XXXX. A každý bude mít jiného delegáta.
  • Ve zcela nesmyslných šibeničních termínech, popírajících logiku a vlastní družstevní pravidla, svolalo představenstvo pro uvedené nové samosprávy schůze, na nichž chce nechat ono minimum příchozích (s termínem nikdo nepočítal, pozvánky doručeny 6 dní před konáním) zvolit "loutkové výbory samosprávy" a "loutkové delegáty".
A tento postup se dotýká už i našeho domu, neboť v onom usnesení představenstva stojí psáno, že platí i pro budoucí vzniklá SVJ s právní subjektivitou!
Pokračování brzy... - A jak píší na Wikipedii, tento text je příliš stručný, bude jej nutné doplnit :-)

neděle 26. května 2013

Nové předpisy a odečty plynu

Tentokrát se plně inspiruji texty z webové nástěnky sousedního vchodu, Strnadova 11:

Nové předpisy nájemného
Tento víkend jsem obcházel byty a proti podpisu předával nové předpisy nájemného (a v několika málo případech i nové složenky platné od 1.7.2013 - drtivá většina obyvatel už přešla na bankovní platbu převodem či SIPO).
V nových předpisech je zohledněno:
  • Ukončení splácení investičního úvěru na rekonstrukci pláště domu provedené v roce 2008 u těch, kteří tehdy řešili situaci půjčkou.
  • Upraveny zálohy (voda, topení) dle skutečného odběru za minulé období.
Na zvážení je, zda se neinspirovat vchodem 11 a v příštím roce neodsouhlasit i na našich výročních schůzích též zvýšení platby na administrativní činnost o 10 Kč/měsíc, tj. aby položka Administrativní činnost byla nově 50Kč.
Koho jsem nezastihl doma, snažím se jej "sehnat" jinak...

Odečet stavu plynoměrů
Dne 29.5.2013 bude proveden odečet stavu plynoměru.
Zajistěte, prosím, přístup do bytu k plynoměru.
Popřípadě lze nechat lístek se jménem, adresou, číslem plynoměru a aktuálním stavem (doporučuji lístek nechat u sousedů, nelepte jej na dveře, napovídáte zlodějům, že nejste doma!) nebo nahlásit stav přímo na zákaznickou linku svého dodavatele plynu.

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky