Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pátek 2. dubna 2010

Zástupce ve vchodě

Do schránek obyvatel vchodu 9 byl distribuován letáček následujícího znění:
Sousedé, chápu, že jsou situace, kdy komunikace přes SMS, telefonické zavolání, lístek do schránky či reakce přes e-mail či webovou stránku http://samosprava109sbdmir.blogspot.com/ (obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější - nikoliv však automaticky všech příspěvků - přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.) může být pociťována jako nedostatečná.
Dohodl jsem se s Bc. Jaroslavem Lančim (tel. 606728484, e-mail: jlanci@volny.cz, 4. patro, byt 17), že se stane jakýmsi mým zástupcem (asistentem) pro jednání na Strnadově 9. Samozřejmně i nadále můžete psát, telefonovat, dávat lístky do schránky přímo mně. Vyřizovat záležitosti přes Bc. Lančiho Vám dává jen navíc možnost jednat s někým tváří v tvář, což možná občas v mém případě trochu chybí. Každopádně se všichni s Bc. Lančim uvidíte v dubnu (či na přelomu dubna a května) – při vyúčtování loňského roku.
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy,
777 083 126, coney@centrum.cz
Dodám k tomu jenom krátce pár vět na vysvětlenou či doplnění:
Bc. Lanči sice není členem družstva, členem družstva a vlastníkem příslušného bytu jsou jeho rodiče. Přesto se může účastnit jednání Výboru samosprávy, jenom na nich nesmí hlasovat, což je dáno tím, že jednání Výboru samosprávy jsou veřejná, může na ně přijít kdokoliv. A v diskusi připojit svůj názor. A pro dům může pracovat, jednat s lidmi, vyřizovat kdokoliv, kdo je tím pověřen. Obyvatelé domu Bc. Lančiho znají, a tudíž v tom není žádný problém.
Poznámka na okraj:
Kéž by se někdo podobný našel ve vchodě 7! Ze zjištěných souvislostí plyne, že není bezpodmínečně nutné, aby to byl "družstevník", může to být i vlastník nečlen. Hlavně se prostě hledá člověk, ochotný se angažovat, jednat s lidmi, komunikovat...

čtvrtek 1. dubna 2010

Omezení dodávky TV

Závada na horkovodu

Dovoluji si upozornit, že dnes (čtvrtek 1.4.2010) v průběhu odpoledne byla závada na hlavní horkovodu, takže po určitou dobu jste mohli zaznamenat pokles teploty dodávané TV. Nyní by již měla teplota vody být postupně na standardní teplotě.

Závada na DPS

Obyvatelé domu Strnadova 1 mohli navíc zaznamenat závadu na DPS (domovní předávací stanice) ve svém vchodě, byla povolána (16:30) havarijní služba.

Společná televizní anténa

Na našem domě byla před lety zrušena společná televizní anténa.
Každý uživatel bytu má nyní následující možnosti příjmu televizního signálu:
  1. Příjem digitální televize přímo televizorem (případně doplněným o běžnou malou pokojovou širokospektrální anténu) - signál DVB-T je v Brně výborný.
  2. Příjem signálu kabelové televize UPC - přípojka je do všech bytů.
  3. Příjem signálu od společnosti NETBOX - přípojka je do všech bytů.
  4. Příjem signálu od firmy TKW - přípojka je zřízena v rozvodu zrušené STA po dohodě s firmou.
Takže splňujeme zákon č. 127/2005 Sb., díl 5., § 104 odstavec 15: "Vlastník domu, bytu nebo nebytového prostoru je povinen umožnit uživateli tohoto domu, bytu nebo nebytového prostoru příjem rozhlasového a televizního vysílání provozovatelů vysílání podle zvláštního právního předpisu za podmínky, že v místě příjmu je signál přiměřené kvality." Příjem signálu je umožněn čtyřmi různými způsoby!

Více si k tématu můžete přečíst například v článku Majitel domu odmítá upravit STA. Porušuje tím zákon? - dozvíte se tam například, že z čistě právního hlediska se zákon k STA ve vztahu k digitálnímu signálu vůbec nevyjadřuje!.
"Vlastník je povinen umožnit, ale nikoliv zajistit a zřídit, uživateli instalaci zařízení pro příjem rozhlasového a televizního vysílání. Instalaci přijímacího zařízení si však zajišťuje uživatel sám na své náklady," uvedla dále Makrlíková. Pokud by se náhodou váš správce vymlouval a vykládal si jinak definici rozhlasového a televizního vysílání, pak vězte, že podle § 2 odst. 1 (zákon č. 231/2001 Sb.) je takto označeno prvotní šíření původních rozhlasových a televizních programů a služeb přímo souvisejících s programy, včetně teletextu v analogovém televizním vysílání. Bohužel je tu tedy sice zmínka o televizních programech a také teletextu, jenže při tvorbě zákona už se jaksi nemyslelo na to, že se v budoucnu bude vysílat digitálně.
Jenže v zákoně jsem osobně našel něco jiného:
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) rozhlasovým a televizním vysíláním prvotní šíření původních rozhlasových a televizních programů a teletextu, určených k příjmu veřejností v kódované nebo nekódované formě, prostřednictvím zemských vysílacích rádiových zařízení (dále jen "vysílač"), kabelových systémů a družic, a to analogově i digitálně,
citace dle serveru digizone
a pro změnu v tomto znění jinde:
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) rozhlasovým a televizním vysíláním prvotní šíření původních rozhlasových a televizních programů a služeb přímo souvisejících s programy, včetně teletextu v analogovém televizním vysílání, určených k příjmu veřejností v podobě chráněné nebo nechráněné systémem podmíněného přístupu 1), 1a) prostřednictvím sítí elektronických komunikací 1),
citace serveru RRTV
A pak se v tom vyznejte.

středa 31. března 2010

Téma FV stále sleduji...

Téma FV stále sleduji a dnes se k němu objevila tato aktuální informace (převzato, viz zdroj uvedený pod článkem):
Fotovoltaická asociace vítá revize žádostí o nové solární zdroje
Revizi a pročištění žádostí o další stavby fotovoltaických elektráren (FVE) vítá Česká fotovoltaická asociace (ČFA), která sdružuje 300 subjektů v oboru. Současný stop stav, který trvá od poloviny února, by měl být prolomen nejdéle na konci dubna po finálním jednání mezi ČEPS a distributory elektřiny, které sladí reálné možnosti pro připojení nových slunečních elektráren do sítě. Před Fotovoltaickým fórem 2010, která se koná 1. a 2. dubna v Plzni to ČTK řekl místopředseda asociace Josef Květoň. "Distribuční společnosti už začaly minulý týden rozesílat výzvy investorům, kteří nesplnili termíny anebo byly jejich projekty nereálné. Ty budou odmítnuty. Je dobré udělat v tom pořádek, poté se mohou investice uvolnit," dodal. Podle Květoně je reálné, aby v Česku vzniklo do roku 2011 zhruba 1200 MW nových solárních zdrojů a nikoli 9500 MW, což měly dosud investoři u distributorů zarezervováno. Nyní je v ČR instalováno zhruba 470 MW těchto zdrojů, z toho necelé čtyři procenta tvoří instalace na rodinných domech.
© 2010, Radio Praha - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.
http://www.radio.cz, E-mail: cr@radio.cz

úterý 30. března 2010

O jednání s místostarostou, nástěnce a plastových lahvích

Jednání s místostarostou
Dnes odpoledne jsem se setkal "přímo na místě činu" s panem místostarostou Moravcem. Setkání se účastila i pí. Kocourková a p. Lanči (a moje maminka a má dcera Lenka, ale to doplňuji jen faktograficky, pro pobavení čtenáře).
Jednak jsme se shodli na tom, že odnaučit řidiče parkování v druhé řadě (uvnitř bloku ulice Strnadova, to podélné stání "navíc" před auty zaparkovanými příčně na parkovací ploše z travních panelů) nepůjde asi jinak než pokutami. Parkování na protější straně ulice, to podélné před sudými vchody, pokutováno nebude, byť po formální stránce je též v rozporu s pravidly, která říkají, že v ulici, kde je obousměrný provoz, má být průjezd široký 5,5 m (což by Strnadova měla splňovat, neboť obousměrná je!).
Parkovat mezi panelovými domy Strnadova-Vlkova 11 a bývalou MŠ (dnes EFFETA) správně dle značek snad řidiče naučíme skrze lístečky za stěračem, tady "tlačit na pilu" skrze pokuty je nesmysl.
Parkovat na "nesmyslně velkých asfaltových plochách" u Strnadovy 1, Strnadovy 2 či Štefáčkovy 1 zatím nedoporučuji, MMB to označil za nepřípustné, s dalším jednáním se zaměřím tam.
Dále budou vyznačena parkovací stání na hlavní ulici před Panenkou (novostavba) a před Renaultem (dnes se tam už sice běžně stojí, ale řádným vyznačením parkovací plochy se tomu dá řád a nebudou vznikat proluky mezi auty).
No a (poslední v řadě, ale tož důležité) jsme se dohodli, že paní Kcourková navštíví zítra v úředních hodinách pana místostarostu a obdrží kopie příslušné části plánu revitalizace sídliště (části týkající se našeho mikroregionu), jak by měla být provedena v následujících letech, abychom se s ním mohli dopodrobna seznámit a nenavrhovali něco, co je v rozporu s již promyšlenou úpravou.


Nástěnky
Na Strnadově 7 a 9 je nově opravená nástěnka, vy, kdož čtete tyto řádky na webové nástěnce, můžete být naprosto klidní, jsou tam jen informace zde na webu uvedené. Chápu, že ne každý má Internet, a tak jsem považoval za důležité po určité době nástěnky obnovit.
Pravda, ve vchodě 7 jsem byl dotázán, zda věřím, že nástěnka vydrží nezničená déle než čtyřiadvacet hodin, ale to už je zase druhá stránka věci...


Plastové lahve
Před vchodem Vlkova 9 (přes silnici na travnaté ploše) je opět kontejner na plastové lahve, vy, kdož jste uvědomělí, tak nemusíte chodit až k obchodnímu domu BILLA, a vy, kdož tak dosud nečiníte, zvažte, zda nechcete rozšířit řady nás, kdo odpad třídíme...

neděle 28. března 2010

Co na Vinohradech jde...


Co na Vinohradech jde a v Líšni o tom na radnici nechtějí ani slyšet, tvrdí, že nejsou peníze, že vyhlášky neumožňují... atd. - to vše ukazující doprovodné fotografie tohoto článku.



Pravda, ta jedna fotografie prokazuje, že ne vždy šlo na Vinohradech o zabezpečení parkování pro běžné občany, ale o placenou službu...




Ale nic to nemění na tom, že:
  1. vyznačit parkování na "nevyužité vyvýšené asfaltové ploše", radnicí a dalšími úřady tvrdošíjně označované slovem chodník, prostě lze;
  2. pomocí "travnic" (mám dojem, že to je to správné označení betonových dílů, umožňujících parkování a zároveň, pokud by byla plocha přebytečná, růst trávy, lze velmi snadno získat parkovací místa legálně tam, kde jsou dnes parkující auta u okraje vozovky, často skoro znemožňující průjezd po zbytku komunikace.
Když se chce, jde skoro všechno.

Mám takové pořekadlo:
Všechno jde, jen malé děti se musí nosit!
a tímto pořekadlem se hodlám řídit i nadále...
Doufám tedy, že i "nevůle" ze strany radnice v Líšni půjde prolomit...

Březnové aktuality z VS

Nabídka firmy PODA
Firma PODA, reprezentovaná regionální obchodní manažerkou Lucii Novákovou, prezentovala záměr vybudovat další páteřní síť se vstupem do jednotlivých domů, umístěním zařízení rozvodné skříně RACK a zavedením rozvodů do jednotlivých bytů kabelem UTP (na základě zájmu uživatelů bytů). Samospráva nemá proti této nabídce námitek, zmocňuje SBD k vydání Listin k tomu určených k získání souhlasu obyvatel domu pro stavební řízení. Způsob získání souhlasu (obejití obyvatel, projednání na výroční schůzi květen/červen) není ještě definitivně dohodnut.

Srovnání cen úprav výtahů v jiném domě
Žádáme SBD o vypsání výběrového řízení na regeneraci všech výtahů Strnadova 1-11, ke standardním podmínkám žádáme přidat tyto:
- nutnost splátkového kalendáře pro vchod 1, u ostatních vchodů možnost, určení podmínek splácení,
- kabina se nesmí oproti současným rozměrům zkrátit ani zúžit, naopak je vítáno maximální možné rozšíření,
- nouzový dojezd do nejbližší stanice v případě výpadku proudu / poruchy (aby postižený cestující nemusel být vyprošťován),
- v případě navržené úpravy šachty nutné průsvitné řešení stěn,
- doplňkové služby, nacenit zvlášť:
o zřízení suterénní stanice s uzamykatelnými dveřmi,
o sběr cestujících při jízdě dolů, s možností SW vypnutí.

Body projednané na výročních schůzích a k projednání na dalších výročních schůzích
- Stále chybí člen VS za vchod 7, předpokládána pozdější kooptace p. Julínka nebo p. Vaněčka.
- Změna výše FDH (aktuálně k 1.1.2009: S1 17,40 Kč/m2, S3+5 17 Kč/m2, S7+9 10,- Kč/m2, S11 12,- Kč/m2).
- Na schůzích NS vzneseny jednotlivé reklamace k akci zateplení: pí. Viturková, byt 1/46, uchycení plechu u balkónových dveří, p. Kadlec, byt 1/35, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí (červená barva), p. Srnka, byt 1/44, odlupuje se nátěr na plechu zábradlí (šedá barva), p. Sedláček, byt 7/21, loupe se červená barva z konstrukce balkónu, reklamováno přetrvávající znečištění parapetů oken po zateplení v bytech domu S11 p. Slámy, pí. Pražákové, p. Čupery, p. Kummer, byt 11/14, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí, pí. Viparinová, byt 11/41, chybné uchycení parapetu na balkóně. SBD předalo oficiální reklamaci uvedených závad firmě Kopřiva, firma si vyžádala telefonické kontakty na reklamující, zabezpečil p. Novotný ve spolupráci s p. Slámou, dosud však marně očekáváme zprávu o odstranění závad – žádáme SBD o spolupráci v jednání s firmou Kopřiva – firma pouze kontaktovala obyvatele a slíbila, že se bude problému věnovat v roce 2010, máme obavu z nedořešení reklamace do květnových výročních schůzí, opět po měsíci beze změny!
- Upozorněno na problematiku vylepování reklam v domě, zejména na vstupních dveří. Všichni členové VS budou zasílat na kontakty uvedené v reklamách (maily, SMS na telefonní čísla) upozornění na protiprávní jednání. Úkol trvá.
- Na schůzi NS 5911 bylo upozorněno, že dosud nebyla dokončena schválená revize a oprava elektromotorů a zapojení časového spínání odsávání. Prověřil elektrikář pan Zíma, požádal o spolupráci při kontrole dvou stupaček bytů, nyní jednal sám s obyvateli domu. Motor nad bytem 43 vymění fa. Zíma ve spolupráci s fou. SEADD (dodavatel střechy, aktuální jednání znovu inicioval p. Novotný), byla provedena instalace časového spínače a jedná se o celkové rekonstrukci elektroinstalace a výměně prvků v elektroskříni řízení odsávání (přislíbena cenová nabídka, nedodána), stále se jedná „v trojúhelníku“ fa. Zíma – fa. SEADD – p. Novotný.
- Podnět k reklamaci dodávky tepla: dne 24. května loňského roku se opět topilo navzdory venkovním teplotám nad 25°C - reklamaci zabezpečil p. Sláma, telefonicky mu byla slíbena sleva minimálně 50% z ceny dodaného tepla za květen (p. Muller, p. Zelinka). Bylo nám přislíbeno, že příště bude vždy k uzavření/otevření ventilu v DPS dodavatelem tepla přizván i člen Výboru samosprávy p. Sláma (tel. 723732520), doporučujeme též plombování ventilu, nyní již otevření provedeno bez účasti člena samosprávy, bude přítomen na jaře při uzavření. K dané problematice nejsou nové informace, zůstává však aktuální. Řešena stížnost na klepající topení (S11/17, Hoduláková) – paní je nově nastěhovaná, dle dosavadních zjištění (šetření v okolních bytech, nad, pod – provedl p. Sláma) je zatím jediný logický závěr, že to co ostatní již vnímají jako normální stav, pí. Hoduláková označuje za neobvyklé.
- Podnět k řešení problematiky holubů na střeše S1, předseda požádal dodavatele střechy a dodavatele zateplení o nacenění osazení ostnů na část atiky, odhlasována varianta osazení pouze v prostoru jižního, východního a severního výklenku, kde je problém nejmarkantnější. Objednáno, vzhledem ke změně počasí však nedošlo dosud k realizaci, domluvena realizace na 26.3.2010. Po realizaci (připomínka p. Šebka) nutno zajistit očištění stříšky u vchodu (jižní výklenek), na ČSS a SSV též diskutovat doplnění ostnů po celém obvodu střechy.
- Z diskuse na schůzi NS5912 vyplynul požadavek na nacenění výměny schránek za nové na původním místě, obdrženy 3 nabídky, které budou předloženy na schůzích jednotlivých NS.
- Byl projednán návrh rozdání (každému bytu) klíče náležícího jeho stupačce TV a SV a stupačkám topení. Vše má své pro a proti, praktičnost rozdání začíná nabývat na významu oproti bezpečnosti před krádeží, když nelze vstoupit do jedné místnosti navíc. Při havárce se naopak posílí bezpečnost proti ničení. Zvažována možnost neoprávněného přístupu, zejména k DPS, kanceláře v S1 či mandlům. Nakonec jsme se rozhodli předložit na schůzích jednotlivých NS volbu „záložního zástupce“ jednotlivých vchodů, u něhož by byla uložena sada záložních klíčů pro případ havárie a nedostupnosti člena samosprávy.
- K řešení problematiky výskytu potkanů p. Sláma zakoupil 3 velká balení návnady, distribuováno uklízečům. Výskyt potkanů již nově nezaznamenán.
- Znovu nutno na schůzi vchodu 5 zařadit úklid domu pro nespokojenost obyvatel.
- Diskutována problematika pronájmu střechy S3-11 investorovi pro instalaci fotovoltaických článků, bude zpracován výpočet možného profitu, opravitelnost střechy po instalaci FV je možná, systém je položený na ploše střechy, není tedy nutné stavební povolení. Dle vyjádření technického náměstka SBD k uvedené problematice není ze strany SBD žádných překážek, přislíbený výpočet však dosud nezpracován a lde dalších obecně dostupných, vesměs negativních, informací lze předpokládat, že k realizaci nedojde. Krom nových obecných informací beze změn.

Další podněty členů VS
NS 5911 (p. Šebek)
- bude provedena výměna FAB hlavních dveří
NS 5912 (pí. Hiklová, p. Levíček)
- pí. Hiklová informovala o postupu po poškození zateplení v průjezdu vchodu S3/S5 neznámým vozidlem, záležitosat byla zaprotokolována PČR a zpráva o vyšetření bude předána orgány PČR na SBD k dalšímu jednání s pojišťovnou k řešení škodní události. Pí. Pokorná objednala u fy. Kopřiva opravu
- pí. Hiklová informovala o náhodné chybě výtahu S5
- p. Levíček bude řešit rozšíření dětských atrakcí (prolézačky, pískoviště, houpačky) v prostoru mezi domy Strnadova a Vlkova)
NS 5921 (p. Novotný)
- p. Novotný informoval o řešené problematice skříně v chodbě S9 (pí. Lišková) a o prořezání stromu u vchodu S9 (po opakovaných urgencích zabezpečil majitel pozemku, tedy ÚMěČ)
- p. Novotný navrhl povolit umístění satelitu na střeše S7 majiteli bytu 22, při dodržení podmínek: nedojde k porušení střechy a fasády, kabel bude pouze uchycen k zábradlí balkónů, satelit bude uchycen formou obruče na vhodném stávajícím prvku (pravděpodobně odsávání) na střeše, bez vrtání a šroubování do stávajících prvků, schváleno
NS 5922 (p. Sláma)
- p. Novotný provedl 2x výměnu jmenovek ve zvonkovém tablu
- p. Novotný informoval o uzavření záležitosti reklamace a opravy zvonku Hukovi
- pro úklid kontejnerového stání S9-11 stále platí rozpis

Příští schůze výboru
Příští schůze výboru samosprávy se bude konat 20.4.2010 v 19:00.

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky