Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

sobota 13. února 2010

Výměna vodoměrů SV a TV

Termíny výměny vodoměrů studené a teplé vody v jednotlivých vchodech domu Strnadova 1-11:
vchoddenčasnáhradní termín
Strnadova 322. 2. 201013-1623. 2. 2010 8-10
Strnadova 523. 2. 201013-1624. 2. 2010 8-10
Strnadova 725. 2. 201013-1626. 2. 2010 8-10
Strnadova 926. 2. 201013-161. 3. 2010 8-10
Strnadova 11. 3. 201013-172. 3. 2010 8-10
Strnadova 112. 3. 201013-173. 3. 2010 8-10

Předpokládám, že se neobjeví vlna námitek, neboť termíny jsou stanoveny dle logiky "když nemůžete odpoledne, snad Vám vyhovuje druhý den dopoledne", se kterou osobně souhlasím.
Pokud však má s uvedenými termíny někdo problém, bude se muset s panem Popelou (tel. 602 564 409) domluvit individuelně.
A připomínám, že výměna vodoměru SV a TV je akce organizovaná jednotně pro všechny byty v rámci technologických předpisů, a tedy hrazená z FDH, kdežto často související výměna uzávěrů SV a TV na odbočce do bytu (tedy výměna ventilu) je hrazena uživatelem bytu.
Výměna ventilů/uzávěrů (pokud je pravidelně nepromazáváte - ty staré původní, mám je dodnes, či pokud je "nerozhýbáváte" - x-krát jsem opakoval, že s novým pákovým ventilem ve stupačce je třeba alespoň jednou do měsíce zahýbat, jinak jej zanese vodní kámen) je nutná pro Vás, Vy jej potřebujete mít funkční, když si chcete v bytě například vyměnit těsnění u vodovodní baterie...
Včera sem na blog nějaký anonym pod několik článků uvedl své texty. Poněkud jsem zvažoval, zda na to mám vůbec reagovat. Posuďte sami:
Pod článek "Prosba o pochopení" anonymní pisatel dopsal "...ale i pracující lidé mohou komunikovat zdvořile, ne ? Koneckonců, je to vaše práce, za kterou jste placeni z našich peněz, tak snad trochu vlídnosti očekávat můžeme...", jakoby ani ten článek nečetl, neboť se v něm právě omlouvám, že se občas může stát, že telefonický rozhovor (v němž se obracíte na mne či na někoho dalšího ze samosprávy) je v nevhodnou dobu a obě strany by měly chápat, že nejsme (Výbor samosprávy či údržbář pan Bína) zaměstnáni správou domu na hlavní pracovní poměr, ale že to děláme v prvé řadě dobrovolně a ze zájmu o dům.
To, co anonym připsal pod článek "Výzva všem"
...co mám ve sklepě, do toho vám teda opravdu je úplný hovno, s prominutím. Bydlíte v paneláku, jak jste správně napsala. Se všemi klady i zápory s tím spojenými. Jestli chcete klid a mír, kupte si samotu u lesa."
je typický příklad vyjádření člověka, který dle mého názoru nehodlá a nechce respektovat slušné jednání ostátních lidí, a neuvědomuje si, že pokud se navzájem nebudeme respektovat, zbytečně si znepříjemňujeme život. I tací však kolem nás jsou a slušný člověk se s tím musí vyrovnat.
Třetí byl anonymní příspěvek k záznamu "Opět problémy s odvozem odpadu", opravdový bombónek adresovaný přímo mně:
Vážený pane Novotný, Vy jste už asi zapomněl, jak těžko se před našimi domy parkuje, že? Vaše STBácká rada, volat na spoluobčany MP, to je opravdu skvost. Jako kdyby se nás nenabuzerovali dost z vlastní aktivity.
Prostě je zima a trochu sněhu - nedá se nic dělat a holt to přináší trochu nepohodlí. Raději pranýřujte ty čuňata bezdomovce, co tam dělají bordel, lidi z domů co tam klidně hodí televizi nebo akumulátor a taky uklízeče, kteří jsou za úklid kójí placeni, ale v životě jsem tam nikoho neviděl. Uklízejí jen popeláři, kteří mají za svou těžkou práci můj obdiv.
Vzhledem k časové posloupnosti příspěvků , napsaných během pěi minut, mi nezbývá než konstatovat, že člověk, který hájí nesprávné parkování a respektování názoru a slušného vyjádření druhých, na jednom místě zdůrazňuje, že není doma a pracuje "od nevidím do nevidm" a na druhém místě se diví, že nevidí u popelnic uklízeče (jak ten chudák anonym stíhá vidět popeláře vpracovní dny dopoledne a zároveň je od nevidím do nevidím v práci je mi záhadou), si prostě odporuje, nemá konzistentně uspořádané názory a jen chtěl prostě doplnit pozitivní informace na webu negativními poznámkami.
A jako takovými se jimi asi zabývám zbytečně dlouho.

čtvrtek 11. února 2010

Další příspěvek do diskuse o fotovoltaice

ČEPS žádá o pozastavení připojování nových zdrojů energie, hrozí kolaps přenosové soustavy
Přenosová soustava elektrické energie v tuzemsku je podle společnosti ČEPS v současnosti na hranici bezpečné hodnoty instalovaného výkonu, další zdroje ji mohou ohrozit; ČEPS varuje, že bude zdroje odstavovat z provozu.
"V současné době se elektrizační soustava České republiky nachází již za hranicí bezpečné hodnoty instalovaného výkonu a výkonu již schváleného k připojení ve větrných a fotovoltaických elektrárnách. Pokud sečteme realizované projekty a vydaná kladná stanoviska k žádostem o připojení, je toto číslo vyšší než hodnota přijatelná pro bezpečný a spolehlivý provoz elektrizační soustavy ČR. Pokud urychleně nedojde ke změně pravidel připojování výše uvedených zdrojů, bude ČEPS především při předcházení či řešení stavu nouze nucena tyto zdroje odstavovat z provozu. Toto by mohlo pro investory do větrných a fotovoltaických elektráren znamenat ohrožení jejich investic."
V současné době (stav k 31. 12. 2009) je do elektrizační soustavy ČR připojeno více než 600 MW výkonu větrných a fotovoltaických elektráren a kladná stanoviska žádostem o připojení těchto zdrojů v rámci celé ČR dosahují dalších 3 500 MW výkonu.
"Dopisem ze 3. února 2010 jsme požádali distribuční společnosti (ČEZ , E.ON, PRE.) o pozastavení vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren," řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEPS Petr Zeman. "Nelze do soustavy připojit více výkonu, než z ní lze odebrat, to nám jednoduše neumožňují fyzikální zákony," dodal.
Dalším postupem při řešení této problematiky bude vypracování nových podmínek pro připojení těchto zdrojů společně se zástupci distribučních společností.
ZDROJ ZDE
Shrnutí pro nás: ještě nemáme ani reálný propočet možností našeho domu a už tušíme, že je snaha možná marná... Ale dokud nebude jasné, že se tušení mění v jistotu, informace budu shánět dál!
Váš předseda samosprávy

úterý 9. února 2010

Výtah na Strnadově 7

Na Strnadově 7 nejezdí výtah - tedy jezdí, ale jen od prvního do sedmého patra. Na ovládacím modulu "umřela" část obsluhující přízemí, tedy nejpoužívanější stanici.
Hledá se řešení. Nákup a montáž nového modulu (v hodnotě 100 tisíc) je jedním z řešení. Je to řešení rychlé, ale omezující - až budeme rekonstruovat výtah, budeme chtít použít novou desku, ne do každého výtahu bude "pasovat", navíc v úplně novém výtahu bude "v danou chvíli již ne úplně nový díl" a jistě to ovlivní spolehlivost celku. Takže hledáme kus z jiného výtahu, který se někde demontuje a bude jej možno použít u nás. A to může trvat i několik týdnů...



Na svém soukromém webu jsem dnes uveřejnil úvahu o komunikaci v mnoha ohledech spojenou s funkcí a ovlivněnou funkcí v samosprávě...

pondělí 8. února 2010

Několik zkušeností a rad k opravám (nejen ventilace)

Dovoluji si shrnout rady a zkušenosti, plynoucí z mailové komunikace posledních dní, týkající se různých oprav v bytě:

Obecná rada k opravám
Pokud se provádí v domě nějaká oprava a je jasné, zda bude oprava hrazena ze společného fondu (FDH) nebo zda ji bude hradit uživatel bytu, jsou o tom dotčené strany předem informovány. Můžou však nastat situace, kdy to před opravou zřejmé není.
A tady je nejdůležitější rada: ptejte se!
Například je-li objednána oprava zvonku, kdy se předpokládá, že si uživatel nejprve zkontroloval svou část zařízení (domácí telefon, bzučák v bytě), pak jakmile spolupráce s bytem překročí hranici bytu, kdy se v bytě jen oprava prováděná vně bytu má ozkoušet, a kdy firma začne v bytě něco montovat, ptejte se, co Vás to bude stát!
Totéž platí například při opravách vody (co je ve svislé stupačce k uzávěru na odbočce do bytu, platí se ze společného, co je za uzávěrem, hadičky, ventily, baterie, včetně uzávěru na odbočce samotného, platí uživatel, v tomto případě vyjma společně organizovaného vyměňování vodoměrů) či o opravách topení (termohlavice na ventilu je zpravidla brána jako poškozená uživatelem - praskne, když o ní "majznete" opěradlem křesla, ventil samotný či těsnění uživatel topení těžko nějak ovlivnil, pouze můžete ovlivnit životnost topení pravidelnými nátěry...), obecně je dobré se prostě ptát, když se lokalizuje závada...

Zkušenosti s ventilací
Prvním problémem je vlastní ventilátor v bytě - pokud má někdo namontovaný vlastní ventilátor v bytě, jsou dvě možnosti, buď se jedná o digestoř s vnitřní cirkulací (ta odsává vzduch nad sporákem, čistí jej a vhání zpět do místnosti), pak je vše v pořádku, nebo má digestoř s vlastním ventilátorem resp. vlastní ventilátor v koupelně napojený do společného odsávacího systému. Družstvo tuto možnost zcela nesmyslně až do našeho upozornění psalo do stavebního povolení k přestavbě bytového jádra, aniž by specifikovalo, jak to má být provedeno. V tomto druhém případě jsou opět dvě možnosti: buď je systém zapojen správně a přes relé se se spuštěním tohoto ventilátoru automaticky spíná i centrální ventilace, ventilátor v bytě tak slouží jako pomocný a ostatní uživatelé ve stupačce nejsou ovlivněni. Nebo je vlastní ventilátor zapojen nesprávně (ale vzhledem k jeho výkonu to naštěstí ostatní zpravidla v podstatě nepocítí) a vhání vzduch do ventilační šachty, odkud odchází jen díky komínovému efektu (při velmi vysokém výkonu jednoho dílčího ventilátoru by to ostatní ve stoupačce mohli pociťovat tak, že jim bude vzduch vháněn odsávacím systémem do bytu spolu s výpary a pachy, protože každý vývod z ventilační šachty, do jednotlivých bytů i na střechu, je opatřen klapkou!, která v podstatě zamezuje tvorbě komínového efektu, i toho chtěného - klapka na střeše se nemá šanci zvednout proudem vzduchu od malého ventilátorku, otevře ji až tah střešního ventilátoru).
Druhým problémem je stav klapek odsávání v bytě. Máte-li systém klapek řádně vyčištěný a promazaný, zpětné klapky by měly zajistit, že vzduch je z bytu pouze odsáván (při zapnuté centrální ventilaci), nemůže se do bytu vracet. Vzhledem k tomu, že odborná firma si řekla o cca 500 Kč za kontrolu a seřízení klapek v jednom bytě, jde o nesmyslné přemrštěné náklady a je na uživatelých, aby se o své ventilační klapky starali sami. (Já osobně celý systém vyčistil při přestavbě bytu v roce 2001 a dodnes bez problémů funguje.)
Třetí otázka je stav spínače centrálního ventilátoru. Tímto spínačem musí být "tlačítko", pokud jej stisknete, odsávání se spustí na cca 50 s, pokud jej stisknete 3x, bude to 3x 50 s atd., pokud jej stisknete cca po dobu jedné sekundy, dojde k vypnutí běžícího ventilátoru. Pokud má někdo tlačítko "zkratované", tedy trvale sepnuté, vyřadí z provozu ventilátor ve stupačce. Pokud má někdo po rekonstrukci tlačítko odmontované, nemá možnost ventilaci ovlivnit. Pokud někdo stiskne tlačítko opakovaně, třeba 30x, způsobí zapnutí ventilace cca na půl hodiny - to není rozumný postup užívání ventilace, ale systém to bohužel umožňuje. Ve vchodě Strnadova 1 se dohodli a systém je doplněn hodinami, vyřazujícími spínače v době od 22 do 6 z provozu.

Doufám, že Vám podané informace pomohou se v problematice zorientovat.

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky