Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

úterý 27. dubna 2010

Roznesené materiály

Roznesl jsem dnes pozvánky na ČSS a SSV (informace je uvedena v rámci zápisu z poslední porady VS zde) a také avizované vyúčtování za rok 2009, jak jsem již psal v tomto článku.
Až na to, že se muselo tisknou nové vyúčtování pro vchod 7 (naštěstí se na chybu přišlo dříve, než jsem rozdání do schránek provedl), až na to, že jsem musel nechápavé úřednici na SBD přesně vysvětlit, v čem její chyba spočívala - sama ji nechtěla uznat - vše proběhlo bez problémů.
Většina z nás dostává přeplatek, což je dáno tím, že teplárna, ač máme již dům zateplen, počítá zálohy na dodávku tepla podle průměrné spotřeby za minulé dva roky, no a příslušné (logicky tedy velké) zálohy rozúčtovává SBD nám. Bohužel, je to v souladu s vyhláškami, takže s tím nic neuděláme. (Tak je to v této zemi se spoustou věcí.) Koneckonců, vždy je lepší "odkládat" formou plateb "nájemného" trochu bokem a pak dostat přeplatek, než být zaskočen nedoplatkem, kdo není v dobré ekonomické situaci, mohl by se díky nedoplatku dostat do potíží.

neděle 25. dubna 2010

Aktuality z VS za duben 2010

Zápis č. 4/2010 ze schůze Výboru samosprávy č. 109
Strnadova 1-11, konané dne 20.4.2010

výpis


Body projednané na výročních schůzích a k projednání na dalších výročních schůzích
- Stále chybí člen VS za vchod 7, předpokládána pozdější kooptace p. Julínka nebo p. Vaněčka.
- Změna výše FDH (aktuálně k 1.1.2009: S1 17,40 Kč/m2, S3+5 17 Kč/m2, S7+9 10,- Kč/m2, S11 12,- Kč/m2).
- Na schůzích NS vzneseny jednotlivé reklamace k akci zateplení: pí. Viturková, byt 1/46, uchycení plechu u balkónových dveří (jediná závada, u níž máme informaci o provedené opravě), p. Kadlec, byt 1/35, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí (červená barva), p. Srnka, byt 1/44, odlupuje se nátěr na plechu zábradlí (šedá barva), p. Sedláček, byt 7/21, loupe se červená barva z konstrukce balkónu, sl. Zemanová, S9/29, loupe se nátěr na plechu zábradlí, reklamováno přetrvávající znečištění parapetů oken po zateplení v bytech domu S11 p. Slámy, pí. Pražákové, p. Čupery, p. Kummer, byt 11/14, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí, pí. Viparinová, byt 11/41, chybné uchycení parapetu na balkóně. SBD předalo oficiální reklamaci uvedených závad firmě Kopřiva, firma si vyžádala telefonické kontakty na reklamující, zabezpečil p. Novotný ve spolupráci s p. Slámou. P. Antala slíbil p. Slámovi informaci o odstranění závad zítra (21.4.2010).
- Upozorněno na problematiku vylepování reklam v domě, zejména na vstupních dveří. Všichni členové VS budou zasílat na kontakty uvedené v reklamách (maily, SMS na telefonní čísla) upozornění na protiprávní jednání. Úkol trvá.
- Na schůzi NS 5911 bylo upozorněno, že dosud nebyla dokončena schválená revize a oprava elektromotorů a zapojení časového spínání odsávání. Prověřil elektrikář pan Zíma, požádal o spolupráci při kontrole dvou stupaček bytů, nyní jednal sám s obyvateli domu. Motor nad bytem 43 vymění fa. Zíma ve spolupráci s fou. SEADD (dodavatel střechy, aktuální jednání znovu inicioval p. Novotný), byla provedena instalace časového spínače a jedná se o celkové rekonstrukci elektroinstalace a výměně prvků v elektroskříni řízení odsávání (přislíbena cenová nabídka, nedodána), stále se jedná „v trojúhelníku“ fa. Zíma – fa. SEADD – p. Novotný. Dosud nedořešeno.
- Podnět k reklamaci dodávky tepla: dne 24. května loňského roku se opět topilo navzdory venkovním teplotám nad 25°C - reklamaci zabezpečil p. Sláma, telefonicky mu byla slíbena sleva minimálně 50% z ceny dodaného tepla za květen (p. Muller, p. Zelinka). Bylo nám přislíbeno, že příště bude vždy k uzavření/otevření ventilu v DPS dodavatelem tepla přizván i člen Výboru samosprávy p. Sláma (tel. 723732520), doporučujeme též plombování ventilu, nyní již otevření provedeno bez účasti člena samosprávy, bude přítomen na jaře při uzavření. K dané problematice nejsou nové informace, zůstává však aktuální. Řešena stížnost na klepající topení (S11/17, Hoduláková) – paní je nově nastěhovaná, dle dosavadních zjištění (šetření v okolních bytech, nad, pod – provedl p. Sláma) je zatím jediný logický závěr, že to co ostatní již vnímají jako normální stav, pí. Hoduláková označuje za neobvyklé. Bez nových informací, považujeme za uzavřené.
- Podnět k řešení problematiky holubů na střeše S1, odhlasována varianta osazení pouze v prostoru jižního, východního a severního výklenku, kde je problém nejmarkantnější. Objednáno, realizováno. Po realizaci (připomínka p. Šebka) nutno zajistit očištění stříšky u vchodu (jižní výklenek), na ČSS a SSV též diskutovat doplnění ostnů po celém obvodu střechy.
- Z diskuse na schůzi NS5912 vyplynul požadavek na nacenění výměny schránek za nové na původním místě, obdrženy 3 nabídky, které budou předloženy na schůzích jednotlivých NS.
- Byl projednán návrh rozdání (každému bytu) klíče náležícího jeho stupačce TV a SV a stupačkám topení. Vše má své pro a proti, praktičnost rozdání začíná nabývat na významu oproti bezpečnosti před krádeží, když nelze vstoupit do jedné místnosti navíc. Při havárce se naopak posílí bezpečnost proti ničení. Zvažována možnost neoprávněného přístupu, zejména k DPS, kanceláře v S1 či mandlům. Nakonec jsme se rozhodli předložit na schůzích jednotlivých NS volbu „záložního zástupce“ jednotlivých vchodů, u něhož by byla uložena sada záložních klíčů pro případ havárie a nedostupnosti člena samosprávy.
- K řešení problematiky výskytu potkanů p. Sláma zakoupil 3 velká balení návnady, distribuováno uklízečům. Výskyt potkanů již nově nezaznamenán. Považujeme za uzavřené.
- Žádali jsme SBD (p. Novotný urgoval) o vypsání výběrového řízení na regeneraci všech výtahů Strnadova 1-11, ke standardním podmínkám žádáme přidat tyto:
o nutnost splátkového kalendáře pro vchod 1, u ostatních vchodů možnost, určení podmínek splácení,
o kabina se nesmí oproti současným rozměrům zkrátit ani zúžit, naopak je vítáno maximální možné rozšíření,
o nouzový dojezd do nejbližší stanice v případě výpadku proudu / poruchy (aby postižený cestující nemusel být vyprošťován),
o v případě navržené úpravy šachty nutné průsvitné řešení stěn,
o doplňkové služby, nacenit zvlášť:
 zřízení suterénní stanice s uzamykatelnými dveřmi,
 sběr cestujících při jízdě dolů, s možností SW vypnutí.
- Znovu nutno na schůzi vchodu 5 zařadit úklid domu pro nespokojenost obyvatel.
- Diskutována problematika pronájmu střechy S3-11 investorovi pro instalaci plošných fotovoltaických článků (varianta hydroizolační pěna a vodorovná fotovoltaická fólie), bude zpracován výpočet možného profitu, systém je položený na ploše střechy, není tedy nutné stavební povolení. Dle vyjádření technického náměstka SBD k uvedené problematice není ze strany SBD žádných překážek.
- Firma PODA, reprezentovaná regionální obchodní manažerkou Lucii Novákovou, prezentovala záměr vybudovat další páteřní síť se vstupem do jednotlivých domů, umístěním zařízení rozvodné skříně RACK a zavedením rozvodů do jednotlivých bytů kabelem UTP (na základě zájmu uživatelů bytů). Samospráva nemá proti této nabídce námitek, zmocňuje SBD k vydání Listin k tomu určených k získání souhlasu obyvatel domu pro stavební řízení. Předpokládaný způsob získání souhlasu aktuálně: projednání na výroční schůzi květen/červen.
- Vytápění společných prostor – p. Bína provede uzavření okruhů vytápění společných prostor (u schránek).

Další podněty členů VS
NS 5911 (p. Šebek)
- byla provedena výměna FAB hlavních dveří
- byla řešena závada FAB kontejnerového stání (nevíme, kdo dořešil, ale problém odstraněn)
NS 5912 (pí. Hiklová, p. Levíček)
- pí. Hiklová informovala o postupu po poškození zateplení v průjezdu vchodu S3/S5 neznámým vozidlem, záležitosat byla zaprotokolována PČR a zpráva o vyšetření bude předána orgány PČR na SBD k dalšímu jednání s pojišťovnou k řešení škodní události. Pí. Pokorná objednala u fy. Kopřiva opravu
- p. Levíček řešil rozšíření dětských atrakcí (prolézačky, pískoviště, houpačky) v prostoru mezi domy Strnadova a Vlkova) - příslib z radinice od pana místostarosty Moravce: "v letošním roce uvažujeme v prostoru mezi ulicemi Vlkova a Strnadova lichá se zřízením souboru hracích prvků podobných jako mezi ulicemi Strnadova sudá a Štefáčkova".
NS 5921 (p. Novotný)
- p. Novotný informoval o dalším jednání k umístění satelitu na střeše S7 majiteli bytu 22
- p. Novotný aktualizoval nástěnky ve vchodech 7 a 9, o použité materiály projevil zájem p. Šebek
NS 5922 (p. Sláma)
- p. Novotný provedl výměnu jmenovek ve zvonkovém tablu
- p. Novotný doplní rozpis(y) pro úklid kontejnerového stání
- p. Novotný objedná plexisklo do zvonkového tabla, poškozené vandali
- neznámý vandal rozbil sklo vstupních dveří vchodu 11, p. Novotný objednal výměna (fa. Karel Sedláček, Bělohorská 51, 65600 Brno, mobil 608809974)

Termíny a program výročních schůzí
Program výročních schůzí:
0) Schválení programu, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu
1) Potvrzení či odvolání stávajícího zástupce ve VS, volba nového zástupce
2) Řešení problematiky holubů na střeše (poze vchod 1)
3) Výměny schránek za nové na původním místě
4) „Záložního zástupce“ vchodu, u něhož by byla uložena sada záložních klíčů pro případ nedostupnosti člena VS
5) Výběrového řízení na regeneraci všech výtahů Strnadova 1-11
6) Úklid domu
7) Instalace plošných FV článků (varianta hydroizolační pěna a vodorovná fotovoltaická fólie) (pouze vchody 3-11)
8) Firma PODA - další páteřní síť UTP
9) Změna výše FDH
10) Různé

Termíny schůzí:
NS5911 (S1) 13.5.2010 NS5912 (S3+5) 18.5.2010 NS5921 (S7+9) 20.5.2010 NS5922 (S11) 1.6.2010
Žádáme SBD o zpracování pozvánek – pozvánka bude jednotná, na základě loňské dohody všichni dostanou pozvánku formátu A4 (na ČSS a SSV – bez ohledu na typ uživatele bytu)!

Příští schůze výboru
Příští schůze výboru samosprávy se bude konat 11.5.2010 v 19:00.

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky