Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

sobota 12. června 2010

Technické informace o zastřešení panel. domu šikmou střechou - systémem Lindab Roof

Předkládám technické informace o zastřešení panel. domu systémem Lindab Roof - tedy to, co známe z vchodu 1.


Konstrukce zastřešení vychází z požadavku na svedení dešťové vody do původních vpustí v půdním prostoru. Konstrukce má sedlový tvar střechy. Sklon hlavní střešní roviny je 10°. Atika je přizvednuta o 300 mm.
Veškerý materiál zastřešení, opláštění a klempířských prvků je s konečnou povrchovou úpravou polyester 25 m, konstrukce je pozinkovaná.

Technický popis zastřešení

Pro zastřešení je zvolen vaznicový systém založený na použití tenkostěnných vaznic Lindab Z200 s krytinou z trapézových plechů LTP45/0,5 s povrchovou úpravou Polyester 25 µm. Vaznice jsou kotveny vzpěrami C do U profilů nad příčnými nosnými stěnami v různých modulech. Jako statický model vaznicového systému je použit systém s přesahy, který vede na použití menších profilů vaznic. Patní profily jsou pomocí lehkých kotev (např. Hilti) kotveny přímo do střešního panelu, případně průvlaků v místech, kde nejsou pod stojkami nosné stěny. Žlaby jsou řešeny standardními prvky okapového systému LindabRainline. Opláštění atiky je provedeno trapézovým plechem Lindab.
Patní profily jsou pomocí lehkých kotev (např. Hilti, M10,HSA) kotveny přímo do střešního panelu. Žlaby jsou řešeny standardními prvky okapového systému LindabRainline. Nabídka obsahuje také svedení vody objektu do původních vpustí pod střechou. Opláštění atiky je provedeno stěnovým trapézovým plechem Lindab.

Nosná konstrukce
Vaznicový systém je tvořen vaznicemi Z200. Rozteč jednotlivých řad vaznic je 1665 mm. Vaznice jsou kotveny v různých modulech přímo do střešního panelu pomocí profilů C100/1,0, nebo do průvlaků z dvojic profilů C. Vaznicové systémy jsou stabilizovány diagonálním zavětrováním a provázány příčným ztužením, které zajistí prostorovou tuhost celého systému.
Atika je z vnější strany kryta trapézovým plechem LVP20/0,5. Přizvednutí atiky je 300 mm. Konstrukce štítu je ukončena na vnitřním okraji atiky opláštěním trapézovým plechem LVP20/0,5. Bude tvořena horním paždíkem C100/1,0 a dolním profilem L50/100/1,5.
Přechod na stávající atiku je tvořen okapnicí. Opláštění atiky je z vnější strany provedeno trapézovým stěnovým plechem Lindab LVP20/0,5 s povrchovou úpravou polyester 25 µm.

Oplechování a zastřešení
Zastřešení je provedeno trapézovým plechem Lindab LTP45/0,5 s povrchovou úpravou polyester 25 m. Trapézový plech je dodáván v délkách a počtech kusů podle podrobného kladečského plánu.
Dodávka obsahuje také následující klempířské výrobky:
  • odvětraný hřebenáč s perforovaným plechem
  • lemování nároží a koutů atiky a štítů
  • rovinný plech na oplechování střešních prostupů
  • okapnice pod zvýšením atiky
Pod hřebenáčem je umístěno i horní profilované těsnění TPS4, případně ve valbě a štítu těsnění TPU.
Cenová nabídka obsahuje průchodky PR4 a PR9 pro řešení střešních prostupů odvětrání kanalizace a vzduchotechniky, a dále průchodku PR-D1 pro anténu (1+1 ks). V nabídce jsou tabule FOP-PO pro oplechování pod průchodky a pro oplechování výlezu na střechu. Doporučujeme pro dodatečné odvětrání podstřešního prostoru přidat na každý objekt hlavice Lomanco BIB12.

Odvodnění střechy
Odvodnění střechy je provedeno okapovým systémem LindabRainline z ocelového pozinkovaného plechu s oboustrannou povrchovou úpravou. Jsou použity žlaby šířky 150 mm. Dodávka Lindab obsahuje žlaby, háky, čela , spojky, kolena.

Záruční doby
Na uvedený materiál společnost Lindab poskytuje následujíci záruky:
krytina
15 let
pozinkované profily
10 let (funkčnost materiálu)
okapový systém
15 let

Petice za omezení výstavby nákupních center v Brně

Je naprosto na Vás, zda se rozhodnete připojit k PETICI ZA OMEZENÍ VÝSTAVBY NÁKUPNÍCH CENTER V BRNĚ, na niž jsem byl mailem upozorněn...
Ve městě Brně zanikají malé obchody. Městský ruch a život se přesouvá z ulic našeho města do nákupních center na jeho okrajích.
V Brně jsou obchody koncentrovány v několika málo místech. Třetina prodejní plochy v Brně je koncentrována v 5 velkých nákupních centrech a dalších 12 samostatných hypermarketech či hobbymarketech. V důsledku nekontrolované expanze nákupních center (hypermarketů, supermarketů, diskontů a nákupních´center, které pod svou střechou soustředí specializované prodejny), zde v posledních třech letech zaniklo na 500 obchodů. Dochází k omezení možnosti výběru míst a způsobů nakupování pro brněnské občany a občanky. Třetina brněnského obyvatelstva to má do obchodu s potravinami dál než půl kilometru. Expanze nákupních center má rovněž řadu negativních environmentálních dopadů jako jsou zábor cenné zemědělské půdy a veřejných prostranství, kácení stromů, nárůst automobilové dopravy a s tím spojené zvýšení hlučnosti a prašnosti.
Pokud chceme žít v našem městě Brně kvalitní životy, zachovat si obchody v naší blízkosti, udržet život a ruch v městských ulicích a zabránit negativním environmentálním dopadům koncentrace obchodu, musíme nastavit pravidla pro další rozvoj maloobchodu v Brně a omezit další expanzi nákupních center.
Tato pravidla by měla dát vetší moc při rozhodování o další výstavbě nákupních center do rukou samosprávy a občanů a občanek.

pátek 11. června 2010

Ukončení topné sezóny

Přátelé, potřebuje to nějaký komentář? Teplárny Brno jako monopolní dodavatel tepla opět dodávaly teplo do naší topné soustavy déle, než bylo zdrávo, a teprve včera, na mou stížnost (k níž mne "popíchl" jeden z bydlících, neb já jsem momentálně mimo Brno, jak víte), reagovaly... A provozní ředitel odepsal v závěru toto...

Omlouváme se za opožděné manuální uzavření kulových ventilů na patě domů dle dohody.
Dodávka tepla pro vytápění byla odstavena dálkově pomocí elektroventilů z našeho dispečinku dne 30.5.2010 v souladu s vývojem počasí.
Bohužel se mohlo stát, že tyto elektroventily podcházely a teplo se dostávalo do stupaček.
Podle informace technika provozu byly kulové ventily ručně uzavřeny dnes v dopoledních hodinách.
Za neprofesionální přístup technika provozu k plnění úkolů bude proveden postih.
S pozdravem
Ing. Igor Šesták
provozní ředitel
Potřebuje někdo další komentář? Jak jednat s monopolem?




Doplněno v poledne:

Naše společnost celou situaci prověřila a dospěla k závěru, že nejvýhodnějším řešením bude osazení elektrického pohonu na výstupní uzávěr út. Takto osazený pohon bude automaticky řízen dle lokální regulace, což v praxi bude znamenat při vypnutí cirkulace út (odstavení út) uzavření výstupu. Tento pohon bude též sledován na dispečinku s možností jej řídit. V současné době jsou tyto úpravy již objednány a ve vašem případě budou realizovány za 4-6 týdnů.
Ing. Ivo Müller
vedoucí střediska metrologie
e-mail: muller@tepl-brno.cz
Že by se "dílo podařilo" a "myš pohla horou"?

čtvrtek 10. června 2010

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ „REKONSTRUKCE VÝTAHŮ“

Místo konání: MÍR SBD, Bedřichovická 21, jídelna
Termín konání: středa 16.06.2010 v 17 hod.
PROGRAM SEMINÁŘE:
  • Prezentace servisních činností – cca 5 min.
    • Představení společnosti
    • Právní předpisy a normy pro oblast provozu výtahů, informace o novelách norem ČSN 27 4002 a ČSN 27 4007
  • Prezentace rekonstrukce výtahů – cca 30 min.
    • Provozní rizika dle nové normy EN ČSN 81–80
    • Prezentace kompletních rekonstrukcí výtahů GeN2Nova s využitím nových úsporných a ekologicky přívětivých bezpřevodových pohonů
Následuje diskuse, délka dle potřeb účastníků
OBČERSTVENÍ PRO ÚČASTNÍKY ZAJIŠTĚNO
SVOJI ÚČAST NA SEMINÁŘI S UVEDENÍM POČTU OSOB PROSÍM POTVRĎTE V TERMÍNU DO 14.06.2010 NA TEL. 532 190 111
Pořádá firma OTIS, sice pozvání zasláno mně jako předsedovi samosprávy, ale vzhledem k mé nepřítomnosti v Brně je vítána účast kohokoliv z domu, následně bude platit "víc hlav víc ví"...

středa 9. června 2010

Opravy odsávání

Byl jsem na schůzích upozorněn na drobné problémy s centrálním odsáváním.
Opravu na Strnadově 1 (nad bytem 43) řeší odborná firma, neboť tam je skutečně nefunkční motor.
Ostatní hlášené závady se jeví jako "zeslábnutí tahu odsávání", zejména na vchodech 7 a 9. Již jsem byl přítomen několika předchozím opravám, a jsa poučen, tuším, kde problém může být. Jen nejsem momentálně ještě deset dní v Brně - vím, co je na střeše nutné zkontrolovat, kde bude pravděpodobně odpadlý "deklík" u jednotky na střeše, pokud snad uletěl mimo střechu, mám i jeden rezervní... Je to oprava na pár minut, takže nechci na tuto věc volat odbornou firmu (a platit ji zbytečně z FDH), takže prosím o strpení - předpokládám, že na střechu osobně vylezu buď v neděli 20/6 navečer nebo v pondělí 21/6 odpoledne a, půjde-li o předpokládané závady, na místě je osobně odstraním. Pokud snad ne, neprodleně samozřejmně objednám odborníky...

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky