Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pátek 4. března 2011

Solární elektrárny mohou domácnostem ušetřit

Dovoluji si upozornit na velmi zajímavý článek Solární elektrárny mohou domácnostem ušetřit 2,3 mld.Kč, jistě stojí za přečtení, navíc, i firma SEADD, jeden z dodavatelů šikmých střech, už chystá doplnění nabídky šikmé střechy o fotovoltaické panely.

Takže téma nepozbylo na aktuálnosti... Pro všechny vchody bez výjimky...

čtvrtek 3. března 2011

Výtah S9 a širší souvislosti

Jsem rád, že se v souvislosti s problémy s výtahem na Strnadově 9 rozvinula určitá diskuze (ačkoliv je ze strany některých lidí dávána vina za výtah zcela nesmyslně mně osobně). A také děkuji za mailovou podporu, texty jako je tato: "některým lidem se nelze zavděčit, i kdyby se člověk rozkrájel... Díky za starost o dům a přeju pevné nervy".
A právě jako výsledek této diskuze se ještě jednou pokusím uvést všechny souvislosti, i širšího rázu. Navazuji tak na svůj včerejší text, který je k dispozici zde.

Mluvil jsem s panem Budinským z SBD, ujistil mne, že je běžná praxe nechat "dojet staré brzdové obložení" dokud to nezačne vyvolávat závady, pak se přistupuje k výměně. Postupovali jsme tedy zcela standardním způsobem.
Mluvil jsem s ředitelem Konekty Brno, po výměně brzdového obložení se vždy do 24 hodin provádí dotažení nového dílu, další do tří dnů (provedou jej u nás v pátek), další do měsíce (předpokládají koncem března). Je to tak normální, a je prý naprosto logické, že se výtah občas zastaví právě po nepatrném přejetí v nejvyšším patře po té, co si jej do tohoto patra někdo prázdný přivolal. (Jen tlumočím vysvětlení, které se mi zdá konzistentní. Zda je správné, nevím. Musím věřit odborníkovi, když něčemu nerozumím.)

Výtah bude letos rekonstruován:

Co se týká rekonstrukce výtahu, zákon nám dává povinnost projednat rekonstrukci s vlastníky, a tu jsme naplnili. Nehodlám se opakovat: Strnadova 7+9 měla 3/4 většinu již na schůzi na podzim 2010... Takže tam je rozhodnutí o postupu i jednoznačným vyjádřením vůle realizovat modernizaci výtahu. Více zde.
Někdo rád dává do souvislosti výtah a zateplení, jenže zateplení byl proces, započatý již před spoustou let a pokud chce někdo kritizovat mě, člověka, který se přistěhoval v roce 2000, že něco dříve nebylo zveřejněno, je jaksi "mimo mísu". A mnohokrát opakované tvrzení "zateplení jsme zjistili až ve chvíli, kdy fy začala stavět lešení", jež občas slýchám, je, jak známo nesmysl, jen vyjadřuje, jak se někteří lidé (ne)zajímají... Navíc je tímto způsobem spojována akce hotová s akcí chystanou, rozdílného rázu a rozsahu... Což je poněkud pochybné... A míchat k tomu ještě opravy střechy, čištění okapu... To už může vážně jen ten, kdo chce jen a pouze kritizovat...

A teď ty širší souvislosti:

S oblibou někteří "oprašují" téma mého bydlení jinde. Na Strnadově mám trvalé bydliště, byt vlastním, s rodinou ale bydlím na Prušánecké. Je to čistě má osobní věc. Už jsem to vysvětloval mnohokrát. Mám na Strnadově trvalé bydliště, o dům se zajímám mnohem víc než někteří předsedové samospráv, kteří ve "svých" domech bydlí (jak mne ujišťuje řada pracovníků SBD). Pokud někdo má názor, že by tuto funci měl vykonávat člověk zde bydlíci fyzicky, názor mít může. Zatím o nikom, kdo by to chtěl dělat, nevím. A vykonávám práci předsedy samosprávy dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.
Ať už na jedné či druhé adrese (Strnadova nebo Prušánecká), vždy jsem byl stejně proti řešení problémů "mezi dveřmi" či "na chodbě", nazývám to pavlačovou politikou a dělat ji nehodlám! A to je přece ta jediná věc, která se dá ovlivnit tím, zda bydlím tam či onde!
Zda se zdržuji ve svém bytě nebo v bytě, který máme s manželkou společný, do toho vážně nikomu nic není! Zajímám se o situaci obou domů "s péčí řádného hospodáře", je-li to možné a reálné v té které situaci...

Stejně tak jsem opakovaně vysvětloval "status" pana Lančiho jr. - VS ho bere jako právoplatného člena, lidé ve vchodech 7 a 9 vědí, že se na něj mohou osobně obrátit, pokud mají problém napsat či zavolat mně. Bc. Lanči je (skoro)člen VS za vchody 7 a 9. Právně je to sice malinko složitější, ale rozhodně to není "naše interní dohoda", je to veřejně uznaný stav. A že tento stav někdo neuznává, je jeho problém, nikoliv můj či pana Lančiho.

středa 2. března 2011

Kritika opravy výtahu

Dostal jsem včera velmi kritický dopis k opravě výtahu na Strnadově 9 (dříve, než výtah začal jezdit, aby následně zase jezdit přestal a znovu stál v posledním patře - technik od Konekty mi vysvětloval, že se to může stát, přirovnával to k brzdovým destičkám u auta, i ty se po výměně musí zhruba po měsíci "doseřídit", ač sám uznal, že není normální, aby "doseřízení" muselo probíhat jen několik hodin po opravě...).

V první řadě bych rád připomněl, že jsem například na schůzích NS opakovaně mluvil o tom, jak nejsem natolik technický typ, abych rozuměl absolutně všemu v domě, a jak jsem velmi rád, že k diskusím kolem výběrového řízení na rekonstrukci výtahu se zapojili i další lidé z domu... A znovu jim děkuji!

Za současný výtah platíme pravidelný paušál za běžný servis a další platby za provedené opravy. Pisatel kritického dopisu se ptal, jak je prováděn běžný pravidelný servis, když pracovníci Konekty nezjistí tak závažnou vadu, jako je opotřebování brzdových destiček. Nevím, zda je to závada, kterou bylo možno odhalit při běžných servisních prohlídkách... A neumím tu otázku zodpovědět...

Pokud chce znát někdo odpovědi na otázky typu "Kdo kontroluje, jaký je rozsah servisních služeb zahrnutý v paušálu a jak je skutečně prováděn? A co je ve smlouvě ohledně paušálu vlastně zahrnuto?", nechť se spojí s technikem na SBD panem Petrem Budinským. Tam patří takovéto dotazy...
Já to rozhodně nedělám, jednak nemám čas v dopoledních hodinách obcházet s technikem firmy výtahy, a jednak stejně nemám chuť "se ještě učit výtahy".
Předseda samosprávy není "děvečka pro všechno"!

Naučil jsem se stavebně-technické záležitosti (prostudoval si spoustu faktů o zateplení, natírání, klempířině, opravě asfaltových ploch), takže plášť a střecha budovy mi nejsou cizí, rozumím elektřině, tedy snad dostatečně chápu elektrické rozvody v domě. Pochopil jsem, jak je to s vodou a teplem. Ale nikdy nehodlám sám mluvit do záležitostí kolem plynu (a na opravu vždy objednám firmu). A nehodlám se vzdělávat v oboru "výtahy".
Pokud je v pravidelné revizní zprávě uvedeno, že je něco ve špatném stavu a ohrožuje to bezpečnost, objednáváme opravu. Po opravě (výjezdu k zastavenému výtahu) před 14 dny byla oprava objednána. To jsem psal, to je věc jedna.
A že z uvedeného plyne, že firma Konekta možná právě na základě těchto zkušeností nebude vybrána jako dodavatel rekonstrukce výtahu, je věc druhá.

úterý 1. března 2011

Změna termínu porady VS

Z důvodu nutnosti urychleně projednat dodanou dokumentaci k nástavbě střechy na Strnadově 3+5 přesouvám termín porady VS z 10.3. na tento čtvrtek, 3.3. v 19:00 na obvyklém místě (Strnadova 1).
Jednání VS je veřejné, může se na něm tedy zůčastnit kdokoliv, kdo má zájem na věcné diskuzi participovat.

pondělí 28. února 2011

Oprava výtahu na Strnadově 9

V pátek se opět opakovala závada na výtahu na Strnadově 9.

Konekta je bohužel trochu pomalá. Po předchozí páteční zkušenosti (z 19.2.), kdy dle informace pracovníků Konekty bylo na vině brzdové obložení, opotřebené natolik, že hrozí úplná ztráta funkce (obložení je na brzdových čelistech nýtováno a při velkém opotřebení dojde ke kontaktu hlav nýtů s brzdovým kotoučem a ke ztrátě brzdného účinku, v krajním případě dochází k mechanické destrukci materiálu obložení - Ferodo; v obou případech s přejetím výtahu mimo stanici nebo na koncový vypínač a to s rizikem uvíznutí osob). Vzhledem k předpokladu, že do doby modernizace toto obložení nevydrží, byla již v úterý 22.2. objednána jeho výměna. Předpokládaná cena cca 4.000-, Kč.

Firma slíbila, že opravu dokončí dnes, 28.2., aby se závada nemohla opakovat.

UPDATE:
Už se na tom pracuje, jen výtah nepojede pravděpodobně ještě v úterý dopoledne...

neděle 27. února 2011

Nafta ve sklepě Strnadova 9

Jak jsem zde psal v článku 9. LEDNA 2011, i přes opakovaná upozornění, že porušuje požární předpisy a ohrožuje obyvatele domu, stále občas pan Chládek (Strnadova 9, byt 12) skladuje ve sklepě kanystry s naftou! Nevím si s tím rady, vždy jen suše odpoví, že nemá garáž a nemá kam jinam naftu uložit...
Napsal jsem na SBD a on od nich dostal dopis, v němž je znovu upozorňován, že dělá něco, čím ohrožuje nás všechny.
Vzhledem k tomu, že s panem Chládkem, dle mých zkušeností, není rozumná řeč, prosím všechny obyvatele domu:
Pokud kdokoliv z Vás uvidí opět pana Chládka, jak nese do sklepa či ze sklepa kanystry s naftou (či prázdné od nafty), dejte mi vědět.
Nestyďte se to říct, to není žádné "policajtování", ten pán se chová, jako by neměl rozum...

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky