Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

sobota 11. září 2010

Pátek na Strnadově...

Prováděl jsem včera na Strnadově odečty patních vodoměrů a narazil na Strnadově 11 na problém:
  • buď mám špatný klíč od mříže (opomněl jsem, že došlo k výměně zámku ???)

  • nebo tam nějaký "zloduch" nacpal sirku či něco podobného do zámku sklepní mříže.
Prosím někoho z obyvatelů domu, ať vyzkouší svůj klíč a dá mi vědět...



Na Strnadově 7 jsme panu Stolařovi asistoval při provizorním doplnění chybějícího "deklu" na jednotce odsávání, firma Přerovský už doplnění těchto chybějích "deklů" slibuje více než měsíc. Ve čtvrtek mi pan Přerovský volal a dušoval se, že práce budou provedeny v následujícím týdnu.



Také jsem se snažil přijít na "záhadu s teplou vodou" ve stupačce S5 (byty 1, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32). Jenže jsem problém neodhalil, potřeboval bych informace z jednotlivých bytů, ať Vás nemusím obcházet. Kdo krom bytu 28 vnímá problém s teplotou TV? Pokud nikdo, je dost možná nějakou nečistotou zaneseno sítko ve vodoměru teplé vody (TV) nebo pákový ventil TV právě jen v bytě 28. Před dvěma dny jsem totiž narazil na tento problém jinde - a stačilo 2x zavřít a otevřít ventil TV, nečistota se uvolnila a TV opět tekla...

pátek 10. září 2010

Zahřálo to...

Musím se přiznat, jeden včerejší telefonát se sousedkou ze vchodu 11 mne skutečně zahřál u srdce - paní si pochvalovala obsah těchto webových stránek a jejich aktualizaci. Za každou takovou reakci samozřejmně děkuji! Potěšilo!

Proč o tom píši? Protože se setkávám na druhou stranu též s nepochopením některých obyvatel pro elektronickou komunikaci, ba dokonce pro odmítání "takovýchto novátorství"...
Generace našich dětí si nebude umět život bez počítačové komunikace představit, generace jiná, co už má "nakročeno do důchodu" či už v důchodu je, se ale skládá ze dvou skupin lidí, těch, co chtějí ještě stále držet krok s realitou, a těch, co se uzavřeli do minula...
(Ale to nic, to jen polemizuju sám se sebou...
Mimochodem, pokud si čtete tento text na monitoru svého počítače, jedno je jisté: NEPATŘÍTE do skupiny těch, co se uzavřeli do minula!!!)

čtvrtek 9. září 2010

Topí se ???

Od pondělí, 6.9.2010 je zahájena topná sezóna.
Tedy od pondělí dodává firma Teplárny Brno teplo do otopné soustavy, jsou otevřené příslušné ventily a Vaše topení hřeje.

Že nehřeje právě teď? Pak mohla nastat jedna z následujících situací:
  • Zapomněli jste regulační ventil na topení vypnutý (nesmějte se, to se vážně stává) nebo se ventil zasekl (Jak na to přijít? pravděpodobně se nezaseknou zároveň všechny ventily v bytě, takže když je jedno topení stále studené "ať točíte s ventilem jakkoliv", je daný ventil asi zaseklý, oprava je otázka pár minut, umí to pan Bína, umím to já, zvládne to každý šikula - odmontuje se ventil, stříkne se olej WD, až se kovová čnělka uvolní, "vyleze" z těla mosazného ventilu, znovu se místo nastříká olejem WD, ventil se nasadí - pozor, pokud si ventil při manipulaci poškodíte, plastová část se Vám rozlomí, koupíte si nový za vlastní penízky),
  • v posledním patře zapomněli provést odvzdušnění, je třeba k tomu majitele bytu v posledním patře vyzvat,
  • zima se Vám jen zdá a topná soustava je regulací vypnutá - opět se nesmějte, například dnes, kdy píšu tento text, 9.9.2010 je od rána už od 6:00 (!!!) na teploměru víc než 15 stupňů a automatika v souladu s venkovní teplotou dle regulační křivky opět dodávku tepla vypnula.


A doporučení k čtení - z jiného soudku:
fotovoltaika se do zdražení elektrické energie promítne pouze 5%

středa 8. září 2010

Aktuality z VS za srpen 2010

Zápis č. 8/2010 ze schůze Výboru samosprávy č. 109, Strnadova 1-11, konané dne 31.8.2010

Body projednané na výročních schůzích a k projednání na dalších výročních schůzích
- Stále chybí člen VS za vchod 7, předpokládána pozdější kooptace p. Julínka, v současné době se o vchod 7 (stejně jako o vchod 9) stará p. Novotný za výtečné spolupráce s p. Lančim. Vzhledem k tomuto konstatování stahuji bod z pořadu jednání VS.
- Změna výše FDH (aktuálně k 1.9.2010: S1 17,40 Kč/m2, S3+5 20 Kč/m2, S7+9 10,- Kč/m2, S11 15,- Kč/m2).
- Na schůzích NS vzneseny jednotlivé reklamace k akci zateplení: pí. Viturková, byt 1/46, uchycení plechu u balkónových dveří (jediná závada, u níž máme informaci o provedené opravě), p. Kadlec, byt 1/35, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí (červená barva), p. Srnka, byt 1/44, odlupuje se nátěr na plechu zábradlí (šedá barva), S3/31 Vokáčová a S5/27 Hiklová (v obou případech odlupující se šedivý nátěr balkónu), p. Sedláček, byt 7/21, loupe se červená barva z konstrukce balkónu, sl. Zemanová, S9/29, loupe se nátěr na plechu zábradlí, reklamováno přetrvávající znečištění parapetů oken po zateplení v bytech domu S11 p. Slámy (opraveno), pí. Pražákové (již nepožaduje opravu), p. Čupery, p. Kummer, byt 11/14, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí, pí. Viparinová, byt 11/41, chybné uchycení parapetu na balkóně. P. Kopřiva slíbil p. Tomsovi PŘEHLED O PRACECH PROVEDENÝCH K ODSTRANĚNÍ REKLAMACE, ale přehled nedodán, p. Novotný znovu žádán panem Antalou o seznam všech reklamací 5/8, od té doby NIC!
- Upozorněno na problematiku vylepování reklam v domě, zejména na vstupních dveří. Všichni členové VS budou zasílat na kontakty uvedené v reklamách (maily, SMS na telefonní čísla) upozornění na protiprávní jednání. Úkol trvá – problém není v současné době nijak významný. Vzhledem k tomuto konstatování stahuji bod z pořadu jednání VS.
- Na NS 5911 provedena rekonstrukce elektroinstalace a výměna prvků v elektroskříni řízení odsávání. P. Šebek znovu prověřil funkčnost odsávání ve stupačce 43, někde je vadné bytové tlačítko, všichni obyvatelé však nebyli zastiženi!
- K řešení problematiky holubů na střeše S1: schváleno doplnění prvku proti holubům po celém obvodu střechy, dodáno, objednána montáž (fa. Čech, výškové práce, v okamžiku psaní zápisu již i realizováno), po realizaci (připomínka p. Šebka) nutno zajistit očištění stříšky u vchodu (jižní výklenek). Nutno však dořešit ucpaný odtok okapu na západní stěně (zjištěna ptačí hnízda!).
- K řešení problematiky schránek: p. Sláma zjistil nabídku schránek, jejichž cena včetně montáže by byla cca poloviční oproti nabídkám, předloženým SBD Mír, p. Sláma dodá přesný propočet včetně montážního materiálu a práce, p. Novotný zjistí možnosti očíslování schránek (čísla nejsou součástí předložené nabídky). Vzhledem k nepřítomnosti p. Slámy (nepředal žádné informace, neomluvil se) nebyl bod projednáván.
- Na schůzích jednotlivých NS byla provedena volba „záložního zástupce“ jednotlivých vchodů, u něhož bude uložena sada záložních klíčů pro případ havárie a nedostupnosti člena samosprávy. Dokončuje se.
- K řešení problematiky výtahů: proběhlo výběrového řízení na regeneraci všech výtahů Strnadova 1-11, ke standardním podmínkám přidány tyto:
o nutnost splátkového kalendáře pro vchod 1, u ostatních vchodů možnost, určení podmínek splácení,
o kabina se nesmí oproti současným rozměrům zkrátit ani zúžit, naopak je vítáno maximální možné rozšíření,
o nouzový dojezd do nejbližší stanice v případě výpadku proudu / poruchy (aby postižený cestující nemusel být vyprošťován),
o v případě navržené úpravy šachty nutné průsvitné řešení stěn,
o doplňkové služby, nacenit zvlášť:
 zřízení suterénní stanice s uzamykatelnými dveřmi,
 sběr cestujících při jízdě dolů, s možností SW vypnutí.
Na schůzích jednotlivých NS byly diskutovány parametry pro výběrové řízení, schváleny rámcové podmínky, neboť byl panem Budinským chybně stanoven termín odevzdání nabídek firem na SBD. V dalším řešení problematiky spolupracujeme s p. Budinským a p.Lančim. Pro Strnadovu 1 je třeba pro případ dolní stanici zjistit možnosti kolem případného zadního vchodu přístupného pro vozíčkáře. Nedořešeno, neuzavřeno. Výběr firem se zúžil na 4, bude znovu předloženo na schůzích NS.
- Byly předloženy tři varianty řešení problematiky střechy: oprava střechy stávajícím způsobem, oprava střechy s instalací plošných fotovoltaických článků (varianta hydroizolační pěna a vodorovná fotovoltaická fólie), varianta provedení nástavby šikmé střechy. Materiály vyvěšeny k prostudování na webovou i pevnou nástěnku, pokud někde z pevné nástěnky zmizí, je třeba je opětovně doplnit (úkol všem členům samosprávy). P. Novotný připraví ještě jeden souhrnný text! Téma bude nosné na schůzích NS (S3+5 5/10/10, S7+9 12/10/10 a S11 14/10/2010).
- Firma PODA prezentovala záměr vybudovat další páteřní síť se vstupem do jednotlivých domů, umístěním zařízení rozvodné skříně RACK a zavedením rozvodů do jednotlivých bytů kabelem UTP (na základě zájmu uživatelů bytů). Samospráva nemá proti této nabídce námitek, projednáno na schůzích, schváleno všude mimo S3+5, pan Cvešpr vyjádřil ochotu pomoci se získáním souhlasu s ohledem na nízkou účast na schůzi formou obcházení domu a seznámení obyvatel s pozitivy nabídky, bez dalších nových informací.
- P. Novotný doplnil informace k dění na schůzi S7+9:
o k stížnostem na hluk v bytě, kouření ve společných prostorách, odpadky či zvratky na balkóně na výzvu nebyla dodána konkrétní fakta, záležitost odložena,
o objednáno doplnění krytů na odsávání (dosud neinstalováno, SBD tvrdí, že bylo řádně objednáno),
o k problematice vpouštění cizích osob do domu umístěna výzva na vstupní dveře (na S7 a S9 provedl p. Novotný, ostatní vchody na zvážení jednotlivých členů VS).
- Na schůzi S1 byl vznesen požadavek na seřízení dveří výtahu (všech, nejvýraznější problém je ve 4.NP / 5. patře – část opravena v rámci revize, firmu Konekta kontaktoval p. Novotný, bez odpovědi, urgováno, znovu bez odpovědi) a schváleno, že u paní Viturkové (byt 46) bude ozkoušen nový postup oprav těsnění dle nabídky p. Purče (komplexní oprava mimo byt) – objedná p. Lanči – spolu s toutéž opravou (aktuálně nově) topení v bytě 45, realizace odsunuta na 6/9/2010.
- Fa Teplárny Brno upřesnila termín instalace nových dálkově řízených ventilů k DPS na první polovinu měsíce srpna, zrealizováno (je to sice jejich majetek, ale alespoň informovat nás mohli, ne že musím telefonovat!).
- Na SBD probíhá dle informací od p. Tomsy jednání s ÚMČ ve věci zimní údržby kolem domů. Bez nových informací.
- VS projednal problematiku zatékání do sklepů při nárazovém dešti, provedení sondy zrušeno, bude nově vyspárován okapový chodník a doplněna betonová hrázka ke svedení vody z prostoru pod balkónem do kanalizačního žlabu (Strnadova 9).

Další podněty členů VS
NS 5911 (p. Šebek)
- bez dalších připomínek.
NS 5912 (pí. Hiklová, p. Levíček)
- pí. Hiklová informovala o postupu po poškození zateplení v průjezdu vchodu S3/S5 neznámým vozidlem, záležitost byla zaprotokolována PČR, předána orgány PČR na SBD k dalšímu jednání s pojišťovnou. oprava provedena, čekáme informace o řešení škodní události pojišťovnou,
- p. Levíček upozornil na nory potkanů v prostoru „pod šikanou“ u průchodu mezi domy S1 a S3, p. Novotný upozornil místostarostu a hygienika ÚMČ BRNO-Líšeň, bez dalších informací,
- p. Novotný s p.Lančim samostatně provedl opravu praskliny na střeše S5/32.
NS 5921 (p. Novotný)
- p. Novotný provedl další výměnu cedulek na zvonkovém tabu (7 a 9),
- p. Novotný s p.Lančim odstranili skříň z 5. patra do suterénu domu S9 na základě jednání s SBD.
NS 5922 (p. Sláma)
- bez dalších připomínek.

Příští schůze jednotlivých NS a VS
V říjnu proběhnou schůze jednotlivých NS v termínech (program: 0) volby; 1) střecha 2) výtahy 3) různé):
S3+5 5/10/10
S7+9 12/10/10
S11 14/10/2010
S1 19/10/2010
Předseda samosprávy připraví a zašle na SBD přesnou specifikaci programu, prosíme o zpracování pozvánek a jejich zaslání v PDF formátu. Tisk a rozdání zajistí VS.
Příští schůze výboru samosprávy se bude konat 26.10.2010 v 19:00.

úterý 7. září 2010

Potkani a koše

Jistě jste si všimli, že po potkanech u průchodu mezi vchody 1 a 3 se "slehla zem" (tedy nory zůstaly, ale zvířátka zmizela). Je to proto, jak jsem se dozvěděl od pana Staňka z odboru životního prostředí (tel. 544 424 877), že ve dnech 2.-9. srpna provedla firma Schnauber deratizaci na našem "minisídlišti".

A když už jsem s panem Staňkem mluvil, přeptal jsem se ještě na téma košů mezi Strnadovou a Vlkovou, odváží to ASA (svoz: p. Sedlák, tel. 548 422 062 - ale já se nedovolal), měla by to dělat 2x týdně (úterý a pátek), no a tento pátek si je zajdou "páni z radnice" zkontrolovat...

pondělí 6. září 2010

Shrnutí k variantám střechy

Základní údaje o ceně, nákladech a návratnosti:

Výpočet byl proveden pro celou střechu pro Strnadovu 3, 5, 7, 9, 11.
Dle propočtů:
  1. Střecha včetně hydroizolace jako podkladu pro fotovoltaické panely by měla činit 3.534.336,- Kč (střecha plochá bez fotovoltaiky samozřejmně méně).

  2. Sedlová střecha bude stát 4.441.157,- Kč.

Tedy: Plochá střecha s fotovoltaikou znamená nižší vstupní náklady (oproti šikmé střeše) cca o 1 milion korun, ušetřenou eleketřinu ze společných prostor, roční "příjem" (ušetřená elektřina minus náklady) cca 53 tisíc (bez započtení dotace) a přes 300 tisíc při započtení dotace na fotovoltaickou elektřinu.

Všechny texty k problematice střechy zobrazíte po zadání tohoto odkazu: http://samosprava109sbdmir.blogspot.com/search/label/st%C5%99echa%20pro%20vchody%203-11.

Zjistil jsem, že mnozí nečtou - pak se ale budeme na schůzi opět zbytečně dohadovat o věcech, které už byly zveřejněny!

Několik odkazů o aplikaci tenkovrstvé technologie od firmy Unisolar,
která dodává fotovoltaickou část pro Fatrasol:
  1. http://www.hendrikxdakengevel.nl/documents/BrochureSikaSolarRoof.pdf

  2. http://www.uni-solar.com/real-stories/notable-projects/

  3. http://www.solarintegrated.com/applications.0.html

  4. http://www.flexenergydelsol.com/wp-content/themes/energy_del_sol/pdfs/uni-solar-flat-roof-data.pdf



Prosím členy VS o vytištění a vyvěšení alespoň tohoto textu o střeše na nástěnky domu!

neděle 5. září 2010

Dvě nedělní novinky

1) k dveřím Strnadova 11
Ač jsem se o vysvětlení snažil já i pan Bína, bohužel se pan Sláma zdráhá pochopit podstatu problému. Dveře jsou opraveny. Když se vypne přívod napájení do elektrických částí, fungují tak, jak mají (ale na nikoho se nedozvoním a nikdo mi neotevře domovním elektrickým vrátným). Když je přívod napájení zapnut, sice se dozvoním, ale otevřu zvenku klikou.
Logická odpověď na otázku "proč tomu tak je" je následující: někdo má v bytě trvale sepnuto otvírání pomocí funkce domovního vrátného. Stačí obejít byty a zjistit, kde je "zaskočené tlačítko". Prosím, pokusí se to vysvětlit panu Slámovi někdo třetí, když jsme já ani pan Bína neuspěli?
Proč se v ostatních vchodech umí člen samosprávy s takovýmto problémem jednoduše "popasovat" a na Strnadově 11 to nejde?

2) odpadkové koše mezi Vlkovou a Strnadovou
Mluvil jsem s panem místostarostou. Odpadkové koše mezi domy jsou vyváženy 2x týdně. Jenže kolikrát je ještě v den, kdy jsou vyvezeny, večer koš plný. A světe div se, koš je zaplněn třeba: sáčkem s klasickým kuchyňským odpadem, plastovými lahvemi, ... Na to máme přece kontejnery! Pak se nemůžeme divit, že jsou koše stále plné...

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky