Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pátek 21. května 2010

Na nástěnce S7

Na nástěnce Strnadova 7, kterou nám někteří stále poškozují, je následující nové "UPOZORNĚNÍ":
Vzhledem k faktu, že v tomto vchodě chybí zástupce domu, „domovní důvěrník“, je možné se v naléhavých a nejnutnějších případech kdykoliv obracet na zástupce vchodu Strnadova 9:
Bc. Jaroslav LANČI
4. patro, byt 17
Mob: +420 606 72 84 84
e-mail: jlanci@volny.cz

úterý 18. května 2010

Zápis z ČSS a SSV Strnadova 1, 13/5/2010

Zápis ze shromáždění společenství vlastníků a členské schůze samosprávy č. 109, NS 5911, konaných dne 13.5.2010 v 18:30 v suterénních prostorách domu Strnadova 1

Ulice, číslo: Strnadova 1
NS: 5911
SO: 109

Správa domu: MÍR, stavební bytové družstvo, Bedřichovická 21, 627 17 Brno, IČO: 046906

Přítomno dle prezenční listiny:
NS 5911 5 nájemníků (268 m2) a 6 vlastníků-členů (416 m2) a 0 vlastníků-nečlenů (0 m2) z celkové plochy 2937 m2. Přítomní spoluvlastníci (členové i nečlenové) reprezentují spoluvlastnické podíly 416 m2. Za MÍR, SBD, je zplnomocněn p. Radek Novotný, reprezentuje na SSV podíl 1175 m2. Shromáždění společenství vlastníků je usnášeníschopné.

Průběh jednání:
  1. Shromáždění společenství vlastníků (dále jen SSV) a členská schůze samosprávy (dále jen ČS SO) zahájily jednání v 18:45. K programu jednání uvedenému na pozvánce nebyly vzneseny žádné připomínky. Jednomyslně byli schváleni: zapisovatel p. Novotný (9/byt 15), ověřovatelé pí. Viturková (1/byt 46) a Slabý (1/byt 40). Členem Výboru samosprávy je za Strnadovu 1 p. Šebek, byl znovu jednomyslně potvrzen ve funkci na další volební období, nebyla navržena žádná změna za toto NS.
  2. Předseda zabezpečil rozdání účetního přehledu ze „Zprávy o činnosti správce“do všech schránek, nyní připomněl základní údaje.
  3. K problematice holubů na střeše předseda přednesl návrh dalšího postupu (nabídku firmy SEADD), navržený postup (oplechování atiky, materiál dodá SEADD, práci hradí NS) byl jednomyslně přijat.
  4. Po přednesení informace o možné výměně schránek byl návrh jednomyslně zamítnut.
  5. Jako další zástupce domu, u něhož bude uložena rezervní sada klíčů pro případ souběžné nedosažitelnost předsedy samosprávy, člena VS pana Šebka i technika/údržbáře pana Bíny, byl jednomyslně přijat pan Kadlec (byt č. 35).
  6. Ve věci výběrového řízení na regeneraci výtahů byl vzhledem k časovému skluzu v termínech procesu pověřen VS k dokončení výběrového řízení, a to s dodržením těchto kritérií:
    1. technicky řešit zabezpečení proti zatopení šachty (zazdít okénko?)
    2. maximální cena zakázky je stanovena na 1.250 tis. Kč
    3. minimální rozměry kabiny jsou 80x120x200 cm (výhodou je výška 210 cm)
    4. minimální rozměr dveří je 80x200 cm
    5. rozšířit výtah na devět stanic, přístup do deváté (sklepní) stanice bude chráněn čipovou kartou
    Pověření VS bylo schváleno jednomyslně.
  7. Byla jednomyslně schválena instalace telekomunikačního zařízení firmy PODA a.s., s dodatkem/upřesněním bodu IV/1 smlouvy: „Přístup prostřednictvím osoby člena S, předsedy samosprávy či technika/údržbáře, nepředávat trvale klíče“.
  8. Změna výše tvorby FDH byla jednomyslně zamítnuta.
  9. Různé - závěr
    1. Vznesen požadavek na seřízení dveří výtahu (všech, nejvýraznější problém je ve 4.NP / 5. patře).
    2. U paní Viturkové bude ozkoušen nový postup oprav těsnění dle nabídky p. Purče (komplexní oprava mimo byt).
    3. Upozorněno na tabuli starého skla (po výměně dveří?) za výtahem v přízemí, ihned po schůzi odnesl do kontejneru osobně předseda samosprávy.
  10. Schůze byla následně ukončena.

Aktuality z VS za květen 2010

Body projednané na výročních schůzích a k projednání na dalších výročních schůzích
- Stále chybí člen VS za vchod 7, předpokládána pozdější kooptace p. Julínka nebo p. Vaněčka.
- Změna výše FDH (aktuálně k 1.1.2009: S1 17,40 Kč/m2, S3+5 17 Kč/m2, S7+9 10,- Kč/m2, S11 12,- Kč/m2).
- Na schůzích NS vzneseny jednotlivé reklamace k akci zateplení: pí. Viturková, byt 1/46, uchycení plechu u balkónových dveří (jediná závada, u níž máme informaci o provedené opravě), p. Kadlec, byt 1/35, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí (červená barva), p. Srnka, byt 1/44, odlupuje se nátěr na plechu zábradlí (šedá barva), p. Sedláček, byt 7/21, loupe se červená barva z konstrukce balkónu, sl. Zemanová, S9/29, loupe se nátěr na plechu zábradlí, reklamováno přetrvávající znečištění parapetů oken po zateplení v bytech domu S11 p. Slámy, pí. Pražákové, p. Čupery, p. Kummer, byt 11/14, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí, pí. Viparinová, byt 11/41, chybné uchycení parapetu na balkóně. SBD předalo oficiální reklamaci uvedených závad firmě Kopřiva, firma si vyžádala telefonické kontakty na reklamující, zabezpečil p. Novotný ve spolupráci s p. Slámou. P. Antala slíbil p. Slámovi informaci, víme jen, že znovu kontaktoval bydlící.
- Upozorněno na problematiku vylepování reklam v domě, zejména na vstupních dveří. Všichni členové VS budou zasílat na kontakty uvedené v reklamách (maily, SMS na telefonní čísla) upozornění na protiprávní jednání. Úkol trvá.
- Na schůzi NS 5911 bylo upozorněno, že dosud nebyla dokončena schválená revize a oprava elektromotorů a zapojení časového spínání odsávání. Prověřil elektrikář pan Zíma, požádal o spolupráci při kontrole dvou stupaček bytů, nyní jednal sám s obyvateli domu. Motor nad bytem 43 vymění fa. Zíma ve spolupráci s fou. SEADD (dodavatel střechy, aktuální jednání znovu inicioval p. Novotný), byla provedena instalace časového spínače a jedná se o celkové rekonstrukci elektroinstalace a výměně prvků v elektroskříni řízení odsávání (přislíbena cenová nabídka, nedodána), stále se jedná „v trojúhelníku“ fa. Zíma – fa. SEADD – p. Novotný. Vznikla poněkud patová situace ohledně odpovědnosti za původ problému. Dosud nedořešeno.
- Podnět k řešení problematiky holubů na střeše S1, odhlasována varianta osazení pouze v prostoru jižního, východního a severního výklenku, kde je problém nejmarkantnější. Objednáno, realizováno. Po realizaci (připomínka p. Šebka) nutno zajistit očištění stříšky u vchodu (jižní výklenek), na ČSS a SSV též diskutovat doplnění ostnů po celém obvodu střechy. Doporučujeme schůzi NS přijmout návrh firmy SEADD.
- Z diskuse na schůzi NS5912 vyplynul požadavek na nacenění výměny schránek za nové na původním místě, obdrženy 3 nabídky, které budou předloženy na schůzích jednotlivých NS.
- Byl projednán návrh rozdání (každému bytu) klíče náležícího jeho stupačce TV a SV a stupačkám topení. Vše má své pro a proti, praktičnost rozdání začíná nabývat na významu oproti bezpečnosti před krádeží, když nelze vstoupit do jedné místnosti navíc. Při havárce se naopak posílí bezpečnost proti ničení. Zvažována možnost neoprávněného přístupu, zejména k DPS, kanceláře v S1 či mandlům. Nakonec jsme se rozhodli předložit na schůzích jednotlivých NS volbu „záložního zástupce“ jednotlivých vchodů, u něhož by byla uložena sada záložních klíčů pro případ havárie a nedostupnosti člena samosprávy.
- Žádali jsme SBD (p. Novotný urgoval) o vypsání výběrového řízení na regeneraci všech výtahů Strnadova 1-11, ke standardním podmínkám žádáme přidat tyto:
o nutnost splátkového kalendáře pro vchod 1, u ostatních vchodů možnost, určení podmínek splácení,
o kabina se nesmí oproti současným rozměrům zkrátit ani zúžit, naopak je vítáno maximální možné rozšíření,
o nouzový dojezd do nejbližší stanice v případě výpadku proudu / poruchy (aby postižený cestující nemusel být vyprošťován),
o v případě navržené úpravy šachty nutné průsvitné řešení stěn,
o doplňkové služby, nacenit zvlášť:
 zřízení suterénní stanice s uzamykatelnými dveřmi,
 sběr cestujících při jízdě dolů, s možností SW vypnutí.
Na schůzích jednotlivých NS prodiskutujeme parametry pro výběrové řízení, schválíme rámcové podmínky, neboť byl panem Budinským chybně stanoven termín odevzdání nabídek firem na SBD.
- Znovu nutno na schůzi vchodu 5 zařadit úklid domu pro nespokojenost obyvatel.
- Diskutována problematika pronájmu střechy S3-11 investorovi pro instalaci plošných fotovoltaických článků (varianta hydroizolační pěna a vodorovná fotovoltaická fólie), bude zpracován výpočet možného profitu, systém je položený na ploše střechy, není tedy nutné stavební povolení. Dle vyjádření technického náměstka SBD k uvedené problematice není ze strany SBD žádných překážek. P. Novotný připraví na schůze NS ještě reference (kde je řešení realizováno) a informace o záruce.
- Firma PODA prezentovala záměr vybudovat další páteřní síť se vstupem do jednotlivých domů, umístěním zařízení rozvodné skříně RACK a zavedením rozvodů do jednotlivých bytů kabelem UTP (na základě zájmu uživatelů bytů). Samospráva nemá proti této nabídce námitek, dohodnut způsob získání souhlasu obyvatel: projednání na výroční schůzi květen/červen.
- Vytápění společných prostor – p. Bína provedl uzavření okruhů vytápění společných prostor (u schránek).

Další podněty členů VS
NS 5911 (p. Šebek)
- Občasná náhodná chyba výtahu, kdy tůlačítko nereaguje na stisk zvolené stanice, pak se jej ale podaří přivolat do jiné stanice a funguje bez problémů, obdobná závada pozorována i ve vchodě 11.
NS 5912 (pí. Hiklová, p. Levíček)
- pí. Hiklová informovala o postupu po poškození zateplení v průjezdu vchodu S3/S5 neznámým vozidlem, záležitosat byla zaprotokolována PČR a zpráva o vyšetření bude předána orgány PČR na SBD k dalšímu jednání s pojišťovnou k řešení škodní události. Pí. Pokorná objednala u fy. Kopřiva opravu, oprava provedena.
NS 5921 (p. Novotný)
- p. Novotný informoval o dalším jednání k umístění satelitu na střeše S7 majiteli bytu 22.
NS 5922 (p. Sláma)
- p. Novotný provedl výměnu plexiskla do zvonkového tabla, poškozeného vandaly.
Vzato na vědomí

Příští schůze výboru
Příští schůze výboru samosprávy se bude konat 22.6.2010 v 19:00.

pondělí 17. května 2010

Snížení záloh na teplo

O problému výše záloh na teplo a našem požadavku na jejich snížení (neboť kvůli jejich výši až na několik bytů všichni dostáváme v ročním zúčtování přeplatek) jsem dnes hovořil s technickým náměstkem SBD Ing. Tomsou (tel. 548 424 412), který mi přislíbil řešení stavu. O panu technickém náměstkovi mohu říct, že je to jeden z mála pracovníků SBD Mír, se kterým se dá jednat - vysvětlit mu, co máme na domě za problém, prodiskutovat jej a najít řešení.
Přestože jsem (nejen já) na danou problematiku upozorňoval na schůzi předsedů samospráv (nejen letos), dosud se v dané věci nic nezměnilo: TEZA dál účtuje SBD zálohy jako by se nezateplilo, SBD rozúčtovává zálohy jakoby nic. Oddělení ekonomické tvrdí, že něco musí udělat oddělení energetiky, oddělení energetiky tvrdí, že něco musí udělat oddělení ekonomické.
Nu, věřím, že pan náměstek udělá "stop" přehazování zodpovědnosti a přejde se k činům.

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky