Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pátek 4. května 2012

Elektřina - 3. patro

Strnadova 7, kde se na jednom patře vyskytly pochybnosti o funkčnosti společných částí rozvodu domovního telefonu, je vyřešena.
Nejprve elektrikáři zjistili závadu na vedení a odstranili ji. I tak však nebyli uživatelé bytu spokojeni, následovala další návštěva.
Pravda, v prvním bytě nebyl uživatelem bytu elektrikář vpuštěn, takže se jen domnívám, že je tam vše v pořádku, ale v dalším bytě byla uživatelka seznámena s tím, že její telefon je vadný, může si jej nechat na vlastní náklady vyměnit, nyní však její telefon má příslušné vodiče odpojeny, aby nerušil celý systém. V dalším bytě si majitel koupil netypický telefon, zakže mu elektrikář pomohl s jeho nastavením. A v posledním bytě jsem byl uživatelkou při roznášení vyúčtování ujištěn, že její telefon je bez závad, že jej pravidelně užívá při příchodu návštěvy...
Takže zase jeden drobný úkol k odškrtnutí...

čtvrtek 3. května 2012

Zjevný "právní průšvih" střechy vchodů 3 a 5 (II.)

Dnešní ČSS a SSV Strnadova 3+5 měla ve všech bodech celkem normální průběh, až na bod střecha.
Nezbývá mi než konstatovat, že jsem byl cíleně neinformován a od některých zdrojů i dezinformován o celém dosavadním průběhu, a zamlčováním faktů uváděn v omyl.
Obyvatelé vchodů 3 a 5 a členové VS za vchody 3 a 5 asi vesměs slepě věří panu Tihlaříkovi a úřadům, neboť:
  • se pro ÚMČ Brno Líšeň vyjádřili v prosinci loňského roku proti odvolání pana Šinogla;
  • Magistrát města Brna sice v únoru 2012 zrušil napadené stavební povolení, ale s dost podivným odůvodněním zpochybňujícím důležitou informaci "100% vs. 75%",
  • takže ÚMČ Brno Líšeň 22. února 2012 formou veřejné vyhlášky (tedy doručeno jen na SBD, nikoliv všem dotčeným, to se, zdá se, používá, když se to úřadu hodí) obnovil stavební řízení,
  • na počátku března si SBD nechalo dopracovat "Smlouvu o právu stavby", o ní zajisté věděli všichni podepsaní, tedy i členové VS za vchody 3 a 5, ale na schůzi VS opět informaci zamlčeli,
  • a ÚMČ Brno Líšeň 27. března opět formou veřejné vyhlášky (tedy doručeno jen na SBD, nikoliv všem dotčeným) vydal stavební povolení.
Byť na počátku před dvěma lety na SBD a stavebním úřadě všici svorně tvrdili, že je třeba 100% souhlas, ÚMČ Brno Líšeň se nyní odvolává na vyjádření magistrátu, že 100% najednou třeba není.
Žádnou z těchto informací jsem až dodnes neměl.

Vzhledem k tomu, že na schůzi padala k mé osobě nepravdivá nařčení, že jednám proti zájmu bydlících, dále že závidím panu Tihlaříkovi jeho provizi za prosazení firmy Střechy 92, a jiné nepříjemné věty, vzhledem k tomu, že očekávám, že následovat bude soudní projednávání celé věci, které jistě pan Šinogl vyvolá (a vůbec se mu nebudu divit), jsem nucen ve světle těchto faktů požádat SBD Mír, aby mne v této akci již neuváděla jako jednající osobu za dům, a jednala pouze s panem Levíčkem a paní Hiklovou jako zástupci dotčených vchodů.
V ostatních záležitostech budu poctivě pracovat ve funkci předsedy samosprávy jako dosud dle nejlepšího vědomí a svědomí, ale, nezlobte se, v této věci ne! Nechci jít proti sousedům, byť si myslím, že se stali jen zmanipulovaným davem...
Podle mého názoru je celá akce "právně špinavá" a odmítám se na ni podílet a "špinit si ruce".
Vše jsem se snažil, bohužel pravděpodobně zcela marně, na schůzi vysvětlit, ale zůstal jsem nepochopen...

středa 2. května 2012

Zjevný "právní průšvih" střechy vchodů 3 a 5

Vzhledem k tomu, že střechu domu Strnadova 3 a 5, respektive její připravovanou rekonstrukci formou nástavby, už více než rok doprovází "nestandardní a nečisté postupy", budu muset zjevně celou věc ohlásit na Policii ČR.

Shrňme si vývoj (stručně, v bodech):
  • O střeše se začalo jednat už v roce 2010, ale tehdy se nebyly obyvatelé domu sto shodnout na jednom z nabízených řešení.
  • Na jaře roku 2010 došlo k nestandardnímu postupu, kdy byla LktU (nástroj, který se má v rámci dobrých mravů používat po schůzi, na níž náhodou není dostatek hlasů) použita k přesvědčení lidí, že právě šikmá střecha je tím jediným správným řešením, a to cíleně před schůzí.
  • Na následné schůzi pan Tihlařík, tehdy ještě jen technik SBD a "specialista na střechy" předložil výsledky zmanipulovaného výběrového řízení (minimálně termíny byly cíleně dány "šibeniční", jak si jedna z firem stěžovala mně osobně) a nechal odhlasovat za vítěze firmu Střechy 92, o níž si ve vztahu k panu Tihlaříkovi "štěbetají vrabci na střeše podivné věci".
  • Ač jeden vlastník bytu jasně deklaruje nesouhlas, pan Tihlařík podstrčil na stavební úřad podpisové listiny a vlastníky neschválená žádost o stavební povolení byla schválena a nabyla právní moci.
  • Stavební řízení bylo rozporováno, podvod pana Tihlaříka se provalil, pan Tihlařík tlačí na samosprávu, aby si "rebela spacifikovala", ale takové nestandardní postupy odmítám; SBD se tváří jako že její zaměstnanec, v tu dobu už pan náměstek, vůbec nepochybil. Šlendrián!
  • O jednání VS v dané věci v říjnu 2011 bylo SBD informováno formou přílohy zápisu.
  • Za VS jsem se jako předseda opakovaně dotazoval pana Tihlaříka na další postup, telefonicky, osobně, písemně opakovaně formou příslušného bodu v zápisu pravidelné schůze VS, bez jakékoliv odezvy!
  • V dané věci od konce loňského roku odmítal pan Tihlařík poskytovat informace a bez vědomí mého jako předsedy samosprávy, bez toho, že by řádně informoval všechny vlastníky bytů, podnikl právní kroky, kterými obchází zainteresované osoby, zažádal o nové stavební povolení, které kupodivu najednou bez potřeby souhlasu všech vlastníků bytů v domě stavební úřad vydal a údajně opět nabylo právní moci.
Takže budu nucen celou věc ohlásit na policii jako postup, u něhož mám podezření na zneužití přístupu k informacích v neprosěch majitele bytu, jehož družstvo má řádně zastupovat. V dané věci budu zítra informovat na ČSS a SSV o tom, jak družstvo jedná!
A každopádně odmítám za VS podepisovat jakoukoliv smlouvu, fakturu či jiný dokument, přichystaný panem Tihlaříkem, který se opakovaně chová jako samozvaný vlastník domu coby reprezentant SBD Mír a nejedná v zájmu všech obyvatel domu, zejména vlastníků bytů.
Toliko fakta.

Na závěr malé zamyšlení:
Osobně je mi srdečně jedno, zda si obyvatelé domu odhlasují, že budou mít na střeše třeba plátěnou střechu, ale přístup SBD Mír a zejména pak osoby pana Tihlaříka se mi dlouhodobě nelíbí.
V jiné kauze jsem opakovaně upozorňoval na podivné postupy, na to, že pan Tihlařík ovlivňuje jednání s poskytovateli přístupu k TV signálu a Internetu, ač sám jest zakladatelem firmy TKW, která v našem regionu v tomto oboru podniká, a je tedy ve zjevném konfliktu zájmů.
Bohužel, na nic z toho nereaguje ani předseda družstva, ani nikdo z vedení SBD Mír. Takže mi to připadá jako "boj s větrnými mlýny" - takže mne jen uklidňuje, že podobných kauz přibývá, předsedové samospráv se nebojí ozvat proti samozvaným správcům našeho majetku a "mlýny snad melou sice pomalu", ale tito činovníci SBD Mír tu nebudou věčně - a nebo my jako vlastníci bytů nebudeme členy tohoto podivného družstva! Už mne k vystoupení z SBD Mír vyzývala celá řada obyvatel domu...


První část tohoto textu jest stručným shrnutím faktů, u posledního odstavce jsem si naopak vědom, že jest to pouze zamyšlení, nevyjadřující v tomto okamžiku většinový názor, neboť spousta lidí ještě neprozřela, o správu domu se vůbec nezajímá a slepě věří "úřadu SBD Mír". Jak jsem se osobně už mnohokrát přesvědčil, mnozí si například dodnes myslí, že veškeré opravy na domech provádí zaměstnanci družstva...

úterý 1. května 2012

Vyúčtování za rok 2011

Všichni obyvatelé domu (až na tři) mají již doma (nebo v poště) vyúčtování služeb za rok 2011.
Ti, kdo mají "čistý přeplatek", našli své vyúčtování ve schránce, ti kdo mají nedoplatek nebo zápočet nějaké částky z minulého období, dostali (až na tři - snad se s dotyčnými uvidím ve čtvrtek na schůzi) vyúčtování oproti podpisu. Těm, co na SBD nahlásili, že chtějí doručovat vyúčtování jinam než na Strnadovu, odeslalo SBD vyúčtování na uvedenou adresu.
Pokud se někomu na vyúčtování něco "nelíbí" (má dojem, že je ve vyúčtování něco uvedeno nesprávně), nechť se v prvé řadě obrátí na mne coby předsedu samosprávy (čím dříve, tím lépe), zkusíme vše vysvětlit. A pokud se vysvětlení nebude zdát uspokojivé nebo zjistíme nesrovnalost, bude nutno reklamovat na SBD...

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky