Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

čtvrtek 16. září 2010

Několik zobecnění řešených problémů

Mnozí z Vás se naučili navštěvovat pravidelně tyto webové stránky (pokud je teď vidíte na monitoru, patříte mezi ně) nebo jste mi dali svou mailovou adresu a já Vám tento text zaslal na mail, protože jej považuji za důležitý - vhodný, aby si jej pročetli všichni.

DOPORUČUJI VŠEM PŘEČÍST CELÝ TEXT !!!

Toliko na úvod a teď těch několik zobecnění:

Několik slov k odsávání:
V našem panelovém domě je centrální odsávání, což znamená, že jednotlivé byty ve stupačce jsou propojeny párem odsávacích rour, na něž je nahoře na střeše připojen ventilátor, zapínaný na časový interval (necelou minutu) jedním stiskem tlačítka, vypnout jej lze podržením tlačítka v bytě. Už z tohoto popisu plyne, že nejčastější závadou je zkrat na tlačítku (či úmyslné trvalé sepnutí tlačítka "sirkou", pokud má někdo dojem, že ho odsávání obtěžuje) v bytě.
Druhým vážným problémem je nesprávné zapojení nové digestoře či vlastního ventilátoru na WC a koupelně - při sepnutí tohoto Vašeho soukromého zařízení musí být zajištěno (přes relé) sepnutí centrálního odsávání, jinak nebude fungovat "komínový efekt" a pach či vlhko (či kouř od kuřáků) z Vašeho bytu, kvůli kterému jste zařízení sepli, ženete do sousedních bytů (pod sebou i nad sebou).
Když pak mám obavu, že někde ve stupačce je jedna digestoř chybně zapojená, jsem nucen obcházet byty...
Upozorňuji, že mezi patry není na odsávání žádné těsnění, je to prostě jedna roura a z ní jsou vývody do bytů, klapky na těchto vývodech byste měli pravidelně čistit od prachu a promazávat (nezlobte se, ale kvůli tomu, že to někteří nedělají, nebudeme utrácet peníze všech a zvát firmu, aby všem klapky čistila!)

Několik slov k mé funkci:
Když se dohadujete jako obyvatelé domu mezi sebou (o hlučnosti apod.), prosím všechny o toleranci, zkusme se vrátit k praxi, kdy si umíme navzájem slušně říct, co vás koho trápí - a nestavte mne JAKO PŘEDSEDU SAMOSPRÁVY do role soudce...

K opravám vstupních dveří domu:
Opakovaně řešíme (já, pan Bína, někdy i přizvaní odborníci) různé závady na vstupních dveřích. Občas to však vyžaduje spolupráci obyvatel domu.
Takže když je v domě vyvěšeno upozornění, že někdo svou chybou či nepozorností způsobuje, že je nefunkční domovní vrátný (protože je v nějakém bytě trvale sepnuta funkce domovního vrátného, vinou špatného tlačítka či chybně zapojeného domácího telefonu - je Váš, tedy si jej sami individuálně opravujete), je třeba spolupráce VŠECH v domě... Není řešením "strhnout cedulku s výzvou z výtahových dveří a z nástěnky" a tvářit se, že problém není... (Teď je to sice napsáno obecně, ale v tomto bodě hovořím hlavně k bydlícím ve vchodě 11, kde je problém aktuální!)

K odpadkovým košům mezi Strnadovou a Vlkovou:
Pozorní čtenáři si všimli, že jsem se snažil s panem místostarostou Moravcem řešit problém odpadkových košů u laviček (a pískoviště) mezi ulicemi Strnadova a Vlkova. Bohužel, výsledkem je jen to, že jsem se dozvěděl, že někteří z nás jsou prostě nepoučitelní a dávají do těchto košů odpadky ze své domácnosti (což je částečně příčina problému). Cituji pana místostarostu:

...minulou sobotu jsem si zkontroloval odpadkové koše v lokalitách Vlkova, Strnadova a Šimáčkova. Na všech ulicích z výjimkou Strnadova lichá byly koše naplněny zhruba do poloviny (odvoz odpadků z košů je v pondělí). Na Strnadové liché jsou, 4 koše z toho byly 3 koše přeplněné, většinou komunálním odpadem a poslední koš směrem ke školce byl zcela prázdný. ... Pokud někdo uloží komunální odpad mimo kontejnerové stání a není možno mu to dokázat, lze těžko očekávat, že radnice má prostředky na sankcionování těchto občanů.
Takže s tímto problémem nebude dělat nikdo z radnice nic. Je nyní jen na nás, abychom si sami všímali, kdo dává do odpadkových košů odpadky ze své domácnosti, místo aby je odnesl do kontejneru...

"Chování ventilů":
Poslední téma, kterému se chci věnovat, je získání zajímavé zkušenosti (prvně na Prušánecké, po té ověřeno na Strnadově, obdobná situace nastala ve dvou odlišných domech, jeden má vyměněny komplet trubky za plastové, druhý totéž pouze v suterénu - to jen, abych předešel mylné úvaze, že za problém snad mohou primárně nevyměněné trubky ve stupačkách, není tomu tak).
Tedy, po jakékoliv manipulaci s ventily kdekoliv na celé soustavě může dojít k tomu, že se kouskem nečistoty (uvolněné někde z trubek, i na vodovodním řadu mimo dům) může omezit průtok vody skrze ventil. Situace má jednoduché řešení, nutno zahýbat (opakovaně otevřít a zavřít) ventily na trase vody do postižené domácnosti. A to všemi.
Takže například při situaci, kdy jeden či více bytů (zpravidla těch nahoře) pocítí problém s teplou vodou, je třeba zahýbat VŠEMI ventily na stupačce, včetně "zpátečky" - nečistota se uvolní a voda teče ke spokojenosti všech.
Mimochodem, než jsem si dovolil tento závěr takto generalizovat, ověřil jsem si informace u firmy Knecht... Odborník mi mé závěry "posvětil".

středa 15. září 2010

Politický vývoj kolem fotovoltaiky

Do naší schůze k tématu zbývá ještě měsíc, ale informace je třeba studovat neustále. Tedy (z včerejšího mailového zpravodajství ČRo):
Ministerstvo navrhne vládě omezení podpory solární energetiky
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předloží na středečním zasedání vlády návrh na omezení podpory výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Má být ukončena podpora pro solární elektrárny vystavěné na volných plochách, vyplývá ze zprávy, kterou ČTK poskytlo ministerstvo. Omezení se týká solárních zdrojů, které budou připojeny do sítě od příštího roku. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek uvedl, že chce zastavit zvyšování platby na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, zejména kvůli vysoké podpoře solárních elektráren. Podle ministra navrhovaná úprava zmírní navyšování ceny elektřiny pro spotřebitele kvůli "neefektivní a nežádoucí" podpoře. "Zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů je bez významných změn v platnosti pět let," upozornil Kocourek. Za tuto dobu se podle něj výrazně navýšilo množství podporovaných zdrojů a současně výrazně poklesly investiční náklady na jejich výstavbu, zejména u solárních elektráren. Množství projektů na jejich výstavbu přesáhlo technické možnosti elektrizační soustavy i únosný dopad na ceny elektřiny. U solární energetiky by se podpora v budoucnosti měla vztahovat pouze na elektřinu vyrobenou prostřednictvím solárních panelů umístěných na střešních konstrukcích nebo na obvodových zdech budov.

Podle ekologů solární zdroje zdraží elektřinu maximálně o pět procent
Cena elektřiny pro domácnosti příští rok stoupne kvůli solárním zdrojům maximálně o pět procent. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci ekologických organizací Hnutí Duha, Calla a Ekologický právní servis. Odhady, které hovoří o zdražení v řádech desítek procent, jsou podle nich založeny na chybných propočtech. Zdražení elektřiny o desítky procent od příštího roku v důsledku rozvoje solárních zdrojů nedávno odhadla například energetická společnost ČEZ. Tyto odhady však vycházejí podle ekologů z nereálné prognózy, že na konci roku budou v provozu solární elektrárny o výkonu více než 2000 megawattů. V současnosti jsou zapojeny fotovoltaické zdroje o výkonu necelých 700 MW, do konce roku to podle ekologů bude maximálně kolem 1200 MW.

neděle 12. září 2010

Renovační střešní vtok

Kdo se trochu vyzná ve střechách a sdělí mi víc informací (krom těch reklamních z internetu a od prodejců, kteří své zboží chválí vždy) na téma "renovační střešní vtok s vakuovým efektem při zatopení"?

Rád bych slyšel jakékoliv kladné i záporné ohlasy na dané téma, založené na něčí zkušenosti. Ale ne, prosím, zdroje agentury JPP ("jedna paní povídala"), nýbrž zprávy ověřitelné a doložitelné...

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky