Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pátek 8. června 2012

Shromáždění delegátů 7. 6. 2012

Dne 7. 6. 2012 se konalo Shromáždění delegátů SBD Mír.
Dovolím si několik osobních postřehů, byť připouštím, že to píšu spíš jako glosu než faktografický záznam.

SD mělo na programu mimo obvyklé agendy (kontrola plnění usnesení minulých SD, zpráva představenstva a kontrolní komise, účetní náležitosti, doplňující volby, schválení úvěrů domů) i doplněk směrnice o odměnách a prodej nemovitosti.
K obvyklým bodům snad jediné: diskuzi vzbudila věta vsunutá do zprávy představenstva "To znamená, že od roku 2012 bude hospodářský výsledek (zisk) ponechán jako výnos správy družstva." Proč? Protože jednací řád ukládá nejprve hlasovat o předloženém usnesení; a to se díky tomu, že většina pléna hlasuje běžně "ano", a až bude příště tedy hlasováno o usnesení dle této věty, je velká pravděpodobnost, že "to projde". Byť jsme byli ujištěni, že rozhodnutí bude zase na delegátech SD...
Doplněk o odměnách byl celkem jasně vysvětlen, princip "daňové optimalizace" je pochopitelný.
A co prodej nemovitosti?
Z dostupných informací plyne, že SBD je vlastníkem nebytových prostor (prodejny potravin) na rohu ulic Mošnova a Jílkova. Uzavřelo smlouvu o nájmu na 30 let a teď, po 25 letech vlastnictví (kdy se nájem "projedl" - zařazoval se do výnosu SBD bez tvorby nějakého samostatného FDH pro daný objekt, kam měly prostředky logicky plynout; tak to stejně je, když si někdo pronajme prostory u nás ve sklepě) je najednou třeba vydat 900 tisíc na opravy, ty prý není kde vzít, a tak se navrhuje objekt prodat nájemci. Což je, v dnešní době, hloupost, zbavovat se nemovitosti, když ročně vynese přes 100 tisíc. Pětadvacet let nikdo nepečoval? Že je dnes část objektu v havarijním stavu? A nájemce taky prý moc nepečoval, a navíc nejedná s lidmi v domě moc vstřícně, jak informovala tamní předsedkyně samosprávy...
Tentokrát se delegáti naštěstí postavili proti a usnesení o prodeji nebylo schváleno...

A celkový dojem ze schůze?
Trochu mi to připomínalo parlament. Předsednictvo (jako vláda s náměstky) sedící "nad ostatními" má na vše bagatelizující odpovědi, proti tomu delegáti (jako poslanci, ale bez příslušných poslaneckých kanceláří a asistentů) mají rozhodovat o něčem, k čemu se nemají šanci dozvědět detaily, dostat se "pod povrch", k jádru problémů... Většina delegátů tak jen smutně pasivně naslouchá, někteří se snaží ptát a dozvědět se více...
A pak se hlasuje, nejprve o návrhu předloženém, teprve potom o případných pozměňovacích návrzích (nebylo to tak vždy, ale hodilo se to tak nastavit, aby delegáti neměli tolik šancí něco pozměnit, viz vysvětlení výše)...
Stručně řečeno, taková hra na demokracii...

čtvrtek 7. června 2012

Z VS za květen 2012


Zápis č. 4/2012 ze schůze Výboru samosprávy č. 109, Strnadova 3-9, konané dne 5. 6. 2011

Body projednané na výročních schůzích a k projednání na dalších výročních schůzích
- Změna výše FDH (aktuálně k 1.9.2010: S3+5 20 Kč/m2, S7+9 10,- Kč/m2).
- Na schůzích NS vzneseny jednotlivé reklamace k akci zateplení - otázka uplatnitelnosti reklamací vůči firmě Kopřiva, která se smrtí majitele končí konkurzem, bohužel znamená, že není vůči komu uplatňovat reklamace. Předpokládáme, že v případě potřeby bude nutno opravy objednávat u jiných firem. Ze strany SBD Mír stále BNI – žádáme SBD o písemnou reakci na označené části zápisu !!!.
- K řešení problematiky výtahů: proběhlo výběrového řízení a následně schůze. Realizace na Strnadově 3+5 probíhala dle smlouvy X-XII/11, výtah je funkční, ale jsou k němu připomínky ze schůze: skřípe, vrže, zadní stěny šachty jsou špatně technicky provedeny, výtah při cestě vzhůru „houpe“, při uchopení za dveřní madlo v přízemní stanici elektronika cca na 15 s výtah zastaví – p. Hiklová osloví firmu Konekta a projedná uvedené problémy. Pro vchody 7+9 proběhla realizace a dílo převzato (drobné výhrady k zalištování kabelů). Požádána firma KONE o očištění okének kabinových dveří z venkovní strany, o vypnutí funkce tzv. sběr nahoru (již se řeší), nahlášeno nedovírání kabinových dveří výtahu (urgováno, opraveno), žádáno o opravu hlasové informační komunikace ve výtahu (nesrovnalost patro/podlaží a hlas/číslovaní v kabině) – vše mailem zasláno na firmu KONE; klíček pro ovládání tzv. Priority výtahu obdrží oba uklízeči – zabezpečí p. Lanči.
- Byly předloženy tři varianty řešení problematiky střechy, ale pouze ve vchodech 3 a 5 byla schválena na schůzi realizace a realizační firma. SBD odevzdalo žádost o stavební povolení bez souhlasu jednoho vlastníka, stavebního povolení chybně vydáno, následně jeho platnost zastavena, pan Tihlařík odmítá podávat vysvětlení svého postupu a dožaduje se akce VS, ač to byl on, kdo postupoval proti právu vlastníka bytu, dále však BNI, na schůzi NS podána informace o existenci LktU o odvolání domu (vyjma pana Šinogla). Ve věci střechy bude dále za dům jednat p. Levíček a pí. Hiklová. Aktuálně probíhá (ná)stavba / stavba šikmé sedlové střechy.
- Firma PODA má schválen (všude mimo S3+5) záměr vybudovat další páteřní síť se vstupem do jednotlivých domů, umístěním zařízení rozvodné skříně RACK a zavedením rozvodů do jednotlivých bytů kabelem UTP (na základě zájmu uživatelů bytů). Bohužel, dle informace z SBD od pana Tihlaříka jsou obyvatelé vchodů 7, 9, 11 vzati jako rukojmí v jednání SBD s firmou PODA, neboť údajně firma PODA nedodržela cosi na Vinohradech. P. Novotný však upozornil na provázanost pana Tihlaříka s firmou TKW, s kterou si PODA konkuruje, a tedy na střet zájmů v osobě pana Tihlaříka jako spolumajitele TKW a zároveň pracovníka správy SBD Mír. BNI.
- Vchod Strnadova 7 má opět na žádost obyvatel domu zapnut systém „elektronického vrátného“. Firma Zíma řeší 3. patro rozvod ve vchodu 7. Vyřízeno, uzavřeno.
- VS projednal problematiku zatékání do sklepů při nárazovém dešti, provedení sondy zrušeno, nově vyspárován okapový chodník a doplněna betonová hrázka ke svedení vody z prostoru pod balkónem do kanalizačního žlabu (Strnadova 9), provedeno pročištění kanálu na náklady NS. Vyřízeno, uzavřeno.
- Východní polovina suterénních prostor S3+5 bude zateplena formou lepených izolačních polystyrenových desek, byly prezentovány výsledky výběrového řízení (4 firmy, jedna nabídku nepodala, jedna – nejlevnější – nedodržela potřebné předpisy). Na schůzi NS bylo hlasováno o usnesení: Schvalujeme realizaci zateplení východní poloviny suterénních prostor (sklepy) v termínu od 19. listopadu 2012 s garancí dokončení prací do 15. prosince 2012 firmou Profiplast v ceně 140 tisíc na jeden vchod; před realizací bude v termínu 15.-18. listopadu 2012 objednán a přistaven kontejner pro vyklízení sklepů. Jednání s firmou povede p. Novotný.
- Rekonstrukce stupaček a společných rozvodů elektřiny – vedena diskuze „co dříve“ a diskuze o problémech vlastníka ve vztahu k těmto akcím. VS má připravit podklady pro obě akce, pokud se bude jevit výsledné navržené řešení jednotlivých akcí jako jednoznačné a ufinancovatelné, netřeba čekat na další výroční schůzi a je vhodné použít LktU. Žádáme SBD o oslovení vhodných firem a předložení předběžných nabídek, nikoliv o plnohodnotné VŘ (protože by v něm byly termíny).
- Schůze NS 5912 schválila usnesení: Schvalujeme změnu smlouvy uklízeče z 36 na 46 hodin měsíčně při stávající hodinové mzdě 51,30 Kč (minimální mzda daná vyhláškou). Žádáme SBD o administraci tohoto usnesení.
- V jednací místnosti (pinpongárna S5) nutno opravit ventil topení u stropního rozvodu (stěna směrem k výtahové šachtě) – p. Novotný zadá firmě Knecht, kontaktní osoba p. Hiklová.
- Obyvatelé domu S7 navrhli řešení pomalovaných zdí (a zejména oplechování svislých svodů) v domě – zda svépomocí, nebo odbornou firmou, Výbor samosprávy zajistí řešení (řeší p. Lanči a p. Novotný).
- P. Kováč (S9/23) informoval o přetrvávajících problémech s nefunkčním odsáváním ve stupačce S9/4, 7, 11, 15, 19, 23, 27 a 31 – v okamžiku kontroly bylo vše funkční.
Další podněty členů VS
NS 5912 (pí. Hiklová, p. Levíček)
- Bez dalších podnětů;
NS 5921 (p. Novotný, p. Lanči)
- Znovu nastoleno téma vandalismu ve vchodě S7 a možnost kamerového systému – řeší p. Novotný;
Příští schůze jednotlivých NS a VS
Byl stanoven termín příští schůze výboru samosprávy na 10. 7. 2012 v 19:00.

středa 6. června 2012

Příběh potkana

Místnost v suterénu na Strnadově 9, kde je přívod plynu a vody do domu, navštívil potkan (nebo snad dokonce více potkanů).
Přišla na to paní Duchoňová, která v domě uklízí, podle množství potkaních hovínek. Potkan se do domu dostal přes odpadovou kanalizační stoku, právě v této místnosti je kupodivu mřížka na odpadu celkem lehce zvednutelná (tedy byla, teď už na ní leží cihla).
Odpadový kanál jsem opakovaně vydezinfikoval savem, místnost pak celou včera večer před poradou VS vystříkal dezinfekcí.
Teď jen požádám paní Duchoňovou, aby vymetla podlahu a tato "drobná nepříjemnost" bude za námi...

úterý 5. června 2012

Minireklamace výtahu

Firmě KONE jsem včera dle závěrů schůze S7+9 adresoval prosbu o odstranění níže uvedených závad:
  • očištění okének kabinových dveří z venkovní strany (venkovní sklo kabinových dveří není v běžném provozu volně dostupné, tudíž logicky předpokládám, že jde o pozůstatek z dob montáže - uklízející se marně snaží okénka z vnitřní strany vyleštit, šmouhy jsou zvenčí);
  • vypnutí funkce tzv. sběr nahoru - to již se ze strany firmy prý řeší;
  • nedovírání kabinových dveří výtahu (hlášeno zároveň telefonicky, slíbena oprava neprodleně - před chvílí jsem se v něm povozil a zdá se, že šlape zase "jako hodinky"...);
  • jak budeme řešit nesrovnalost patro/podlaží a hlas/číslovaní v kabině? Výtah říká v prvním patře text nesprávně česky "první podlaží". Lze tu hlasovou službu přeprogramovat, aby správně říkala slovo "patro", nikoliv "podlaží"? Česky máme "přízemí + 7 pater" (to odpovídá značení ve výtahu) a nebo "8 podlaží" (ale to by se musela měnit i tlačítka, touto cestou bych nešel...)
Uvidíme, jak se k tomu firma postaví...

pondělí 4. června 2012

Poznámečky na okraj

Dovolím si několik nesourodých poznámek:
  • Na schůzi S7+9 jsme probírali téma odsávání. Jak je uvedeno v zápise, p. Kováč (S9/23) informoval o přetrvávajících problémech s nefunkčním odsáváním ve stupačce S9/4, 7, 11, 15, 19, 23, 27 a 31, Výbor samosprávy s údržbářem znovu obejde jednotlivé byty za účelem zjištění závady. Když jsme v sobotu začali pátrat, nezávisle na sobě, zjistil pan Bína i já, že vše funguje bez problémů. Takže jsou tři možnosti:
    1. Někomu zlobí tlačítko a neví o tom, v danou chvíli se závada neprojevovala.
    2. Někdo u sebe závadu našel, opravil, ale neumí o tom říct...
    3. Někdo "soukromničil sirkou" a teď toho nechal, protože ví, že "po něm jdeme"...

  • Zápis z vchodu S3+5 tu ještě není, protože tam stále putuje zpracovaný zápis po ověřovatelých za podpisy :-o
    Když se chce (a když nemusím psát celý zápis sám), jde vše mnohem rychleji...

  • Zápis se na webu objeví až po té, když je ověřen a podepsán - jednou jsem to nedodržel, chtěl jsem být rychlý a aktuální, a hned se někdo ozval :-(

  • Na Strnadově 9 řešíme aktuálně problém vzájemného soužití obyvatel celé řady bytů v jedné stupačce, situace je snad v tuto chvíli úspěšně sklidněna - děkuji zejména kolegovi Lačimu za trpělivý přístup. Bohužel na problému participuje celá řada bytů, počínaje bytem 26 a konče bytem 10... Každý na vzniklé situaci má nějaký díl viny...
    Ale snad už bude klid, musíme se prostě ve svých bytech chovat s vědomím, že žijeme v panelovém domě, a zejména hluk může obtěžovat okolí...

neděle 3. června 2012

Zápis ČSS a SSV ze dne 24.5.2012

Zápis ze shromáždění společenství vlastníků a členské schůze samosprávy č. 109, NS 5911, konaných dne 24.5.2012 v 18:30 v suterénních prostorách domu Strnadova 9

Přítomno dle prezenční listiny: NS 5921 3 nájemníci (217 m2) a 10 vlastníků-členů (745 m2) a 3 vlastníci-nečlenové (229 m2) z celkové plochy 4.571 m2. Přítomní spoluvlastníci (členové i nečlenové) reprezentují spoluvlastnické podíly 974 m2. Za MÍR, SBD, je zplnomocněn p. Radek Novotný, reprezentuje na SSV podíl 1.478 m2. Shromáždění společenství vlastníků je usnášeníschopné (2452/4571 = 53,64%).

Průběh jednání:
1. Shromáždění společenství vlastníků (dále jen SSV) a členská schůze samosprávy (dále jen ČS SO) zahájily jednání v 18:45. K programu jednání uvedenému na pozvánce nebyly vzneseny žádné připomínky. Jednomyslně byli schváleni: zapisovatel p. Bc. Lanči Jaroslav (S9/17), ověřovatelé sl. Jitka Bednaříková (S7/17) a p. Libor Cikrle (S9/18).
2. Členem Výboru samosprávy je za Strnadovu 7 a 9 p. Novotný, byl znovu jednomyslně potvrzen ve funkci na další volební období, byl navržen p. Bc. Lanči (S9/17) a jednohlasně zvolen do funkce dalšího člena Výboru samosprávy za toto NS.
3. P. Novotný krátce okomentoval výsledek hospodaření za rok 2011 (fotokopie zprávy byla součástí pozvánky), podány základní informace o provedených opravách, vysvětlen stav konta FDH,, vzato na vědomí, bez připomínek.
4. V diskuzi o opravách a údržbě (částečně splynula s diskusí o předchozím bodu) byly podány informace zejména o způsobu a průběhu oprav/regenerace výtahů (položka v rozpisu FDH označena jako „technické zhodnocení“), předány stručné informace o způsobu ovládání výtahů, stanoven úkol pro VS požádat firmu KONE o očištění okének kabinových dveří z venkovní strany, p. Cikrle (S9/18) vznesl požadavek o vypnutí funkce tzv. sběr nahoru již se řeší) a nahlásit nedovírání kabinových dveří výtahu – urgovat opravu, vnitřní dveře se nedovírají, ale výtah jezdí, p. Lamáček (S9/21) žádá o opravu hlasové informační komunikace ve výtahu (nesrovnalost patro/podlaží a hlas/číslovaní v kabině), pí. Duchoňová (S9/9) žádá o klíček pro ovládání tzv. Priority výtahu, z důvodu úklidu ve výtahu (obdrží oba uklízeči).
5. Ve věci rekonstrukce střechy podány informace o průběhu oprav střechy: v případě drobných oprav – svépomoc, v případě větších oprav – objednána odborná firma, předložen obyvatelům domu návrh na posečkání na utvoření společenství vlastníku jednotek (SVJ) jako celku a jako tento samostatný celek inicializovat rekonstrukci střechy; závěr bodu: současný stav střechy vyhovující (obyvatelé 7. pater urgující řešení situace „střecha“ se na schůzi nedostavili), provádět pouze nutné opravy.
6. Ve věci zateplení stropů sklepů podány informace o důvodu a způsobu zateplení stropů ve sklepních prostorách domu Strnadova 3, obyvateli domu vzato na vědomí, že tato možnost existuje, zatím beze změny.
7. Ve věci rekonstrukce stupaček a společných rozvodů elektřiny podány informace o současném stavu svislých stupaček a rozvodech elektřiny ve společných prostorách domu, p. Lamáček (S9/21) žádal o účast při příští revizi elektrických rozvodů ve společných prostorách domu, Výbor samosprávy zorganizuje výběrové řízení na firmu, která provede rekonstrukci stupaček, a dále zjistí nacenění rekonstrukce elektrických rozvodů ve společných prostorách domu. Závěr bodu: na podzim roku 2012 bude za tímto účelem svolána ČSS a SSV.
8. Ve věci úklidu domu a odměny uklízeče byli obyvatelé domu informováni o činnosti uklízeče a byly podány podrobné informace o způsobu odměn pro uklízeče, obyvatelé domu Strnadova 7 předali informace o systematickém nepořádku ve společných prostorách domu S7.
9. Různé – závěr:
a. Obyvatelé domu S7 navrhli řešení pomalovaných zdí (a zejména oplechování svislých svodů) v domě – zda svépomocí, nebo odbornou firmou, Výbor samosprávy zajistí řešení.
b. P. Kováč (S9/23) informoval o přetrvávajících problémech s nefunkčním odsáváním ve stupačce S9/4, 7, 11, 15, 19, 23, 27 a 31, Výbor samosprávy s údržbářem znovu obejde jednotlivé byty za účelem zjištění závady.

V Brně dne 30.5.2012

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky