Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

sobota 19. března 2011

Zajímavosti z územního plánu

Pokud jste si našli čas prostudovat si Připravovaný Územní plán města Brna (ÚPmB), můžete se dozvědět o nám blízkých lokalitách Li-19 a Li-9 (viz mapa, jde o zakřivenou plochu mezi "Potrusilem" a poštou a plochu v rohu vedle nového bytového domu), dozvíme se, že:
  • mezi "Potrusilem" a poštou se chystá
    • Je navržena přestavbová plocha pro komerci vedle sídliště, je nutno zachovat kapacitu parkovacích stání pro veřejnost. Zasahuje lokalita bývalé skládky.
    • Napojeno na stávající komunikační systém na ul. Sedláčkova.
    • Oblast bude zásobena z nízkotlakého systému z ulice Vikova.
  • v rohu vedle nového bytového domu se chystá
    • Je navržena plocha pro nákupní a zábavní centrum vedle sídliště mezi komunikacemi Sedláčkova a Novolíšeňská.
    • Napojení z komunikace Sedláčkova.
    • Zástavba bude respektovat limit daný ochranným pásmem nadzemního vedení VVN.

pátek 18. března 2011

Střecha Strnadova 3

Na střeše Strnadova 3 došlo k opakovanému zatečení.
Minulý týden byla objednána oprava u firmy Lorenc, jenže firma Lorenc "si vyhlásila svou celozávodní dovolenou" a opravě se nevěnovala, ač by tomu na počátku tohoto týdne počasí přálo.
Bohužel, do bytu č. 29 začlo včera vydatně zatékat, v podstatě ve stejné době, jakmile začlo venku vydatněji pršet. Proto byla oprava objednána u firmy Pospíšil.
Jenže vytrvale prší - a není technologie co udělat se střechou za současného počasí. Takže (s ohledem na předpověď počasí) musíme nechat po neděli střechu vyschnout a ve středu na střechu firma nastoupí...
Vím, že to pro obyvatele postižené zatečením není příjemné, ale neexistuje žádné technické řešení co se střechou udělat právě teď, v tomto okamžiku...

čtvrtek 17. března 2011

Sušárna na Strnadově 9

Z iniciativy obyvatelek domu, díky aktivitě bc. Lančiho, mé a jednoho odborníka z oboru (po kontrole záměru dalším odborníkem z SBD) byla provedena renovace podlahy v sušárně ve vchodu 9.
Podlaha byla napuštěna penetrací a opatřena novým tenkovrstvým betonem. Betonu jsme nechali 28 denní technologickou pauzu na vyzrání a nyní lze hrdě oznámit:

Sušárnu na Strnadově 9 mohou obyvatelé bez obav využívat k jejímu původnímu účelu.

Dveře sušárny nebudeme zamykat, ostatní dveře v prostoru (prádelna a mandl) jsou uzamčeny, takže obyvatelům domu, kteří chtějí sušárnu používat, stačí zastavit se u bc. Lančiho, zapůjčit si klíček od hlavního vchodu do uvedených místností a vyrobit si z něj vlastní kopii.
Prostor je společný, určený k sušení prádla, prosím o jeho využívání výhradně k tomuto účelu. Nebudeme stanovovat žádná omezující pravidla, žádné rozpisy, předpokládáme, že se dokážeme v domě rozumně dohodnout, jako tomu zatím ostatně bylo skoro vždy, byť občas něco malinko zaskřípalo...

středa 16. března 2011

Vybrán Thyssen Krupp II.

Dovolte mi ještě jednou poděkovat všem, kdo se zúčastnili na výběru "výtahové firmy", obcházeli místa, kde už byla regenerace výtahu realizována, posuzovali, dívali se, ptali se... a věnovali svůj čas ve prospěch domu.

Jako předseda samosprávy sice zpravidla řeším spoustu věcí sám, na práci pro dům se (s různou intenzitou) podílejí samozřejmě i jednotliví zástupci vchodů a pan Bína coby údržbář; ale jsem velmi rád, že se v této obtížné volbě angažovali i další lidé z domu, ať už ti jmenovaní v zápisu z VS (za NS 5921 pan Lanči, pan Cikrle, pan Útrata a za NS 5911 paní Viturková) či další (například pan Srnka).

Všem ještě jednou děkuji!

úterý 15. března 2011

Vybrán Thyssen Krupp

Pracovní komise pro výtahy vybrala jako dodavatele nových výtahů firmu Thyssen Krupp. Firma byla zvolena téměř jednoznačně (druhá firma KONE v pořadí získala o 4 body méně, třetí a čtvrtá na druhou ztrácely shodně 12 bodů - každý z pracovní komise přiděloval body/pořadí 1-4 pro zúžený okruh firem).

Nyní bude následovat detailní jednání s vybranou firmou o drobných parametrech jako barva či přesný typ povrchové úpravy kabiny. Pokusíme se ještě dojednat slevu z ceny za násobnou zakázku (případně bezplatně doplnění varianty nerez kabiny).

V tuto chvíli víme, že volba je platná pro dům Strnadova 7+9, kde pracovní komisi zmocnila ČSS i 75% vlastníků; v domě Strnadova 1 musí volbu potvrdit/schválit kvalifikovaná většina (75%) vlastníků.
Vchody 3+5 budou mít na dané téma samostatnou schůzi 29.3., z domu Strnadova 11 zatím marně čekám na iniciativu někoho z domu (pan Sláma v tomto směru iniciativní není).

pondělí 14. března 2011

Aktuality z VS za leden a únor 2011

Zápis č. 2/2011 ze schůze Výboru samosprávy č. 109, Strnadova 1-11, konané dne 3.3.2011
Body projednané na výročních schůzích a k projednání na dalších výročních schůzích
- Změna výše FDH (aktuálně k 1.9.2010: S1 17,40 Kč/m2, S3+5 20 Kč/m2, S7+9 10,- Kč/m2, S11 15,- Kč/m2).
- Na schůzích NS vzneseny jednotlivé reklamace k akci zateplení: pí. Viturková, byt 1/46, uchycení plechu u balkónových dveří (opraveno), p. Kadlec, byt 1/35, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí (červená barva), p. Srnka, byt 1/44, odlupuje se nátěr na plechu zábradlí (šedá barva), S3/31 Vokáčová a S5/27 Hiklová (v obou případech odlupující se šedivý nátěr balkónu), p. Stolař, byt 7/21, loupe se červená barva z konstrukce balkónu, sl. Zemanová, S9/29, loupe se nátěr na plechu zábradlí, reklamováno přetrvávající znečištění parapetů oken po zateplení v bytech domu S11 p. Slámy (opraveno), pí. Pražákové (již nepožaduje opravu), p. Kummer, byt 11/14, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí, pí. Viparinová, byt 11/41, chybné uchycení parapetu na balkóně (opraveno). P. Kopřiva slíbil p. Tomsovi PŘEHLED O PRACECH PROVEDENÝCH K ODSTRANĚNÍ REKLAMACE, ale přehled nedodán, p. Novotný znovu žádán panem Antalou o seznam všech reklamací, práce prováděla externí firma – opět porovnány existující seznamy a znovu zasláno panu Antalovi. Vzhledem k počasí reklamace nátěrů nyní beze změn, ostatní reklamace jsou již vyřešeny. Pan Sláma ověří, zda je skutečně v pořádku i reklamace u pí. Viparinové, která byla dlohodobě v zápisu jako nevyřízená (jenže schůzi opustil a nepředal k věci žádnou zprávu).
- Na NS 5911 provedena rekonstrukce elektroinstalace a výměna prvků v elektroskříni řízení odsávání. P. Šebek znovu prověřil funkčnost odsávání ve stupačce 43, závada byla následně odstraněna (jednalo se o technickou závadu v elektroinstalaci řídícího prvku). Další problém, možná obdobného charakteru, hlášen ve stupačce nad bytem 45, bude prověřen.
- K řešení problematiky schránek: p. Sláma zjistil nabídku schránek, jejichž cena včetně montáže by byla cca poloviční oproti nabídkám, předloženým SBD Mír, p. Sláma dodal upřesněný propočet (práce 6.224,-, materiál 16.800,-, celkem 23.024,-), ověří aktuálnost, vyvěsí informaci na nástěnku a obejde dům s listinou k tomu určenou s textem „Schvalujeme výměnu schránek za podmínek rozpočtu…, materiál nakoupí p. Sláma Bohumil, práce provede na DPP p. Sláma David“), p. Novotný zjistil možnosti očíslování schránek formou lepených štítků a taktéž čísel uvedených na jmenovkách schránek. Bohužel pan Sláma pouze ověřil aktuálnost cen, nic víc neudělal – od minulé schůze VS beze změn, stav trvá, jen oznámil, že lidé z domu žádají projednání na schůzi.
- Na schůzích jednotlivých NS byla provedena volba „záložního zástupce“ jednotlivých vchodů, u něhož bude uložena sada záložních klíčů pro případ havárie a nedostupnosti člena samosprávy. Dokončeno plně dle usnesení schůzí jednotlivých NS.
- K řešení problematiky výtahů: proběhlo výběrového řízení na regeneraci všech výtahů Strnadova 1-11, ke standardním podmínkám přidány tyto:
o kabina se nesmí oproti současným rozměrům zkrátit ani zúžit, naopak požadujeme její maximální možné rozšíření,
o nouzový dojezd do nejbližší stanice v případě výpadku proudu / poruchy (aby postižený cestující nemusel být vyprošťován),
o pro úpravy šachty nutné průsvitné (světlopropustné) řešení minimálně zadní stěny, prosíme nacenit variantu průsvitné a průhledné stěny,
o sběr cestujících při jízdě dolů, s možností SW vypnutí,
o kovové prvky šachty, které zůstanou zachovány, opatřit bílým nátěrem,
o nutné čidlo přetížení kabiny se světelnou (a případně i zvukovou) signalizací, přetížený výtah se nerozjede,
o v kabinových dveřích prosíme průzor(y) proti průzoru vnějších (šachetních) dveří, průzor (okno) šachetních dveří co největších (technicky možných) rozměrů,
o preferujeme kabinové dveře bus/harmonika,
o nabídněte co nejjednodušší interiér s diodovým osvětlením (co nejméně prvků, které lákají vandaly), cenu zrcadla uveďte zvlášť,
o trváme na zaslání nabídek v elektronické podobě (zaslatelné mailem),
o uveďte, jak se budou lišit cenové podmínky při realizaci více než jednoho výtahu (vchody mají 1+2+2+1 výtah, rozhodují se však samostatně).
Na nových schůzích jednotlivých NS byly diskutovány parametry. Dle rozhodnutí schůzí NS 5911 a 5921 (vchody 1, 7, 9) stanovena komise ve složení členové VS z těchto vchodů a pí. Viturková (1/46), p. Útrata (9/11), p. Lanči (9/17) a p. Cikrle (9/18) pro dopracování tabulky s posouzením nabídek. V úvodu této schůze proběhlo k tomuto bodu cca půlhodinové jednání (19:00-19:30, mimo VS se zúčastnila pí. Viturková). Předjednali jsme nabídky firem z 2. kola VŘ, zůžili výběr firem na 4. Předseda vyžádá od těchto 4 firem (KONE? ThyssenKrupp, Zitta, Broter) nabídky v elektronické podobě, následně všichni členové komise posoudí, stanoví vlastní pořadí těchto 4 firem, předseda sumarizuje výsledky a zašle na SBD jako domluvené. Toto však platí jen pro vchod 7+9, vchod 1 bude muset absolvovat ještě souhlas 75% vlastníků, vchod 3+5 nemá stanoven mandát pro výběr střechy (pan Levíček s paní Hiklovou to nechtěli uznat, na základě jejich stížnosti na SBD – po konání této schůze VS – svolává SBD na vchdech 3+5 mimořádnou schůzi). Situace ve vchodě 11 je nejasná, iniciativa pana Slámy v této věci skoro žádná.
- Žádáme SBD o reklamaci opravy výtahu Strnadova 3 (fakturované XI/2010), závada se opakuje. Kontaktní osoba: p. Levíček, tel. 602 117 094, mail daliborlev@gmail.com – není znám žádný výsledek.
- Byly předloženy tři varianty řešení problematiky střechy: oprava střechy stávajícím způsobem, oprava střechy s instalací plošných fotovoltaických článků (varianta hydroizolační pěna a vodorovná fotovoltaická fólie), varianta provedení nástavby šikmé střechy. Materiály vyvěšeny k prostudování na webovou i pevnou nástěnku, pokud někde z pevné nástěnky zmizí, je třeba je opětovně doplnit (úkol všem členům samosprávy). P. Novotný připravil ještě jeden souhrnný text. Schůze projednaly, ale nikde nedošlo ke schválení kterékoliv varianty. Na ÚMČ zaslána žádost o stanovisko k situaci, kdy potřeba opravy střechy (současného stavu) není finančně kryta. Odpověď jen autoritativně říká: musíte udělat šikmou střechu, úřad rozhodl. O financování ani slovo, předseda bude psát odvolání. Neboť úřad zjevně nařizuje vlastníkům úpravu nemovitosti nad jejich finanční možnosti a znemožňuje její údržbu s péčí řádného hospodáře.
Mezitím na základě samostatné aktivity dvou členů samosprávy schválena ve vchodech 3 a 5 realizace výtahu i sedlové střechy (aktuálně není finanční krytí obou akcí) formou listiny k tomu určené. SBD osobou pana Tihlaříka provedlo VŘ (poptání nabídek) na realizaci sedlové střechy 3+5 (s podmínkami: v obdobném rozsahu jako S1, jen jednotky odsávání musí být přesunuty nad úroveň střechy, nutný splátkový kalendář, pokud by se akce měla realizovat již letos) Podmínky VŘ zadané samosprávou nebyly splněny, VS se k dané věci neusnesl na závěru.
- Firma PODA prezentovala záměr vybudovat další páteřní síť se vstupem do jednotlivých domů, umístěním zařízení rozvodné skříně RACK a zavedením rozvodů do jednotlivých bytů kabelem UTP (na základě zájmu uživatelů bytů). Samospráva nemá proti této nabídce námitek, projednáno na schůzích, schváleno všude mimo S3+5. Dle jednání s představitelem firmy PODA předpokládána realizace III-IV/11. Bez nové informace.
- P. Novotný informoval o doplnění krytů na odsávání, provedeno, jen nedoručeny dva rezervní kryty, uložené na SBD!
- Na SBD probíhá dle informací od p. Tomsy jednání s ÚMČ ve věci zimní údržby kolem domů. Bez nových informací.
- VS projednal problematiku zatékání do sklepů při nárazovém dešti, provedení sondy zrušeno, bude nově vyspárován okapový chodník a doplněna betonová hrázka ke svedení vody z prostoru pod balkónem do kanalizačního žlabu (Strnadova 9) - před schůzí mailem projednány nabídky, osobní návštěva p. Dvořáka z firmy AFSB na místě u S9, upřesní nabídkový list, schválena realizace jaro 2011. Bez nových informací.

Další podněty členů VS
NS 5911 (p. Šebek)
- Opět diskuze na téma holubi, bude nutné řešit na schůzi NS, v jiné lokalitě pod Brnem probíhá odstřel; viz webová nástěnka;
NS 5912 (pí. Hiklová, p. Levíček)
- Pan Levíček se spolu s p. Bínou snaží odhalit původ úniku vody z bytu 3/23 (Trávníčkovi) pozorovaném v bytech 3/19 (Taclová) a 3/15 (Hadašová), nutno znovu prověřit možné příčiny – řeší firma Knecht;
- K diskuzi předložen problém kolárny na Strnadově 5;
- Diskuze o kvalitě úklidu, bude nutno opět projednat na schůzi NS;
- Stížnost na hlučnost dveří S3, p. Novotný objedná zámečnickou firmu, aby se pokusila osadit tlumící prvky a seřídila sílu systému BRANO (neřešeno);
- Připomínka pí. Hiklové k regulaci topení u schránek, projedná s p. Bínou;
NS 5921 (p. Novotný)
- Žádali jsme SBD o právní postup proti panu Chládkovi (S9/8), který přes opakovaná upozornění na porušování požárních předpisů a obecných bezpečnostních pravidel skladuje ve sklepě motorovou naftu; SBD zaslalo dopis, Chládkovi samozřejmně vše popírají, ač byli viděni i dalšími obyvateli domu;
NS 5922 (p. Sláma)
- Řešen problém mechanického poškození zámku, p. Novotný odeslal na fu. PEKOS dopis, nachystaný panem Slámou, kování bylo vyměněno, staré uloženo u p. Slámy; firma PEKOS reagovala zasláním náhradního kování (fyzicky prozatím ponecháno v jednací místnosti a neřešeno);

Příští schůze jednotlivých NS a VS
Příští schůze výboru samosprávy se bude konat 24.3.2011 v 19:00.

neděle 13. března 2011

K průběhu akce "výtahy"

Vzhledem k tomu, že jsem doma na neschopence, je domluven nyní následující postup dokončení výběrového řízení:

Jak bylo na schůzích Strnadova 7+9 a Strnadova 1 schváleno, je ustanovena skupina z příslušných členů VS a z lidí z domu, kteří teď výběr firmy řeší.
Minulý týden na schůzi VS (promiňte, vzhledem k nemoci jsem několik dní neměl síly zpracovat zápis, zítra to určitě udělám a zase ho tu zveřejním) byly z 7 návrhů vyřazeny výtahy pomalejší či menší než ten stávající. Zbylé čtyři návrhy jsem vyžádal od příslušných firem v elektronické podobě a rozeslal je všem členům "výtahové skupiny".
Členové "výtahové skupiny" z vchodu 1 mi zaslali své pořadí těchto nabídek, s členy "výtahové skupiny" z vchodu 7+9 mám schůzku v úterý v 17:00 na mé adrese na Vinohradech.
Finální rozhodnutí zde tedy zveřejním v úterý večer, a předám i na družstvo.

Pak bude ještě následovat formální procedura na SBD v technické komisi... (Prostě ještě něco administrativy...) A vlastníci z vchodu Strnadova 1 budou muset stvrdit souhlas s tímto rozhodnutím (neboť na příslušné schůzi nebylo 75 procent vlastníků).

Postup na Strnadově 3+5 bude ujasněn na samostatné schůzi, svolané na 29.3., postup na Strnadově 11 je zatím nejasný, pan Sláma zmínil, že bude nutno svolat schůzi pro Strnadovu 11 a opustil jednání VS z osobních důvodů, termín tedy nebyl stanoven...

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky