Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

úterý 23. července 2013

Regulace DPS



Obdržel jsem z SBD dokument, který nabízí ve svém závěru tři varianty snížení nákladů na ohřev TV po instalaci DPSky (my už ji "nějaký ten pátek" máme).
Stručně řečeno:
  1. snížení teploty nepřichází v úvahu, když se před časem stalo, že tekla méně teplá voda v důsledku chyby čidla, hned se na mne obrátila řada stěžovatelů,
  2. omezení cirkulace jen na určitou dobu by znamenalo, že mimo uvedené časové období, kdy nebude voda cirkulovat, budeme muset odpustit spoustu vody, než se dočkáme teplé - omezí se komfort pro člověka, který se vrátí pozdě v noci domů nebo brzy ráno vstává... (a máme tu všechny generace, tedy i všechny rozličné varianty potřeb);
  3. novou izolaci ve sklepech (vodorovné rozvody) máme od rekonstrukce, svislé rozvody dostanou se svou rekonstrukcí novou izolaci též.
Dokument je zajímavý, ale domnívám se, že u nás neuplatnitelný...

Předsíňové odpadové potrubí

Vzhledem k tomu, že jsem byl na schůzích dotazován, zda se výměna ZTI týká i předsíňového odpadového potrubí, zde je písemná odpověď:
Odpadové trubky v předsíni se měnit NEBUDOU!

Cituji z dokumentace:
Předmět výběrového řízení: výměna svislých pozinkovaných rozvodů studené a teplé vody a odpadového potrubí hlavních stupaček v domě Strnadova 3,5 a Strnadova 7,9.
Zadávací technické podmínky
...
1. vodorovný rozvod vody zůstává stávající
2. předsíňové stoupačky vody budou vyměněny za nové, v bytech bez odběru v předsíních budou stoupačky vody vedeny průběžně
3. hlavní uzávěry SV a TUV v instalačních jádrech bytů budou vyměněny za nové
4. vodoměry studené a teplé vody v bytech budou ponechány stávající, u vodoměrů TUV v bytech budou instalovány zpětné klapky
5. svislý rozvod požární vody zůstane stávající
6. zatěsnění prostupů stoupaček vody pěnou s požární odolností HILTI CFS-F-FX
7. svislé rozvody vody v bytech na jedné stoupačce budou vyměněny za 1 den
...

Ještě si zkontroluji, aby i ve smlouvě bylo jasně uvedeno, že se mění:
  • všechny svislé pozinkované rozvody studené a teplé vody, tedy v hlavních i předsíňových stupačkách
  • odpadové potrubí hlavních stupaček (jenom hlavních, předsíňových nikoliv!)

pondělí 22. července 2013

Několik komentářů k dokumentům

V poslední době jsem se moc nerozepisoval, neb jsem byl poněkud zahlcen přerozličnou administrativou, spoustou rodinných a pracovních povinností, cestováním mimo ČR...
A tak se teď pokusím o několik vysvětlujících poznámek k posledním čtyřem dokumentům /článkům/ zveřejněným zde na webové nástěnce.

Před a po zahraniční služební cestě na Krétu jsem opravoval střechu Strnadově 7 a 9 (viz obrazová dokumentace zde a zde). K druhému kolu nátěrů jsem se uchýlil po návratu z Kréty, kdy už přívalové deště těsně před mým odletem prověřily, že nátěr je funkční a má smysl. Připouštím, že jsem byl po prvním použití SANAKRYLu poněkud nejistý - propagační materiály o té speciální nátěrové hmotě slibují její "skoro zázračné použití", ale vůči reklamě jsem obecně dost nedůvěřivý.
Ale vše nasvědčuje tomu, že SANAKRYL skutečně renovuje náš střešní plášť dobře. Však ten nátěr není právě levný, ale pořád je tato plošná renovace asi na 1/3 nákladů klasické renovace novými asfaltovými pláty - a u těch se už prokázalo v některých konkrétních místech, že umí během dvou let "povolit" a zatékání se obnoví.

Další fotografie pod odkazem zde ukazují průběh prací na spáře - zatečení u chodníku před vstupem do Strnadovy 9, kde zatékala voda po silných deštích mezi chodník a základy domu a do suterénních prostor, diskutované mimo jiné na schůzi (viz zápis). Po té, co jsem konzultoval problematiku s několika známými z oboru, provedl jsem relativně jednoduchou opravu sám. O tak malou zakázku totiž žádná z oslovených firem neměla zájem :-)

Co dál stojí za doplňující povídání?

Nebudu citovat celý zápis, ten si umí každý přečíst sám ([Zápis Strnadova 7 a 9] [Zápis Strnadova 3 a 5]), ale věci mají další vývoj:
- kolegyně Hiklová a kolega Lanči vás již, sousedé - vlastníci, obchází s LktU (Listiny k tomu určené), neboť na SSV nebyl potřebný počet (75%) vlastníků...
- firma Rekostav - ZTI předložila Harmonogram akce: Výměna vodovodních a dopadových stoupaček Strnadova 3,5,7,9 Brno. Neboť v původně plánovaném termínu září/říjen má již firma jinou významnou zakázku a nemohli by zaručit bezproblémový průběh prací "co den to jedna stupačka", navrhují termín pozdější - můj názor je "vzít to" a nepřekládat akci do dalšího roku...

A ještě zmínka k úklidu: prosím, kdo chce sdělit jakýkoliv názor na to, jak se změnila kvalita úklidu v jednotlivých vchodech, zejména pak v posledním období, neváhejte, pište (mail, SMS), na anonymní "výkřiky", jako je těch pár řádků fixkou na nástěnce S9, nereaguji! Ale bez odezvy od vás, sousedé, těžko mohu posuzovat, co a jak se má měnit... Piště!

Harmonogram akce: Výměna vodovodních a dopadových stoupaček Strnadova 3,5,7,9 Brno

HARMONOGRAM PRACÍ - akce: výměna vodovodních a dopadových stoupaček Strnadova 3,5,7,9 Brno

Zápis ČSS a SSV ze dne 13.6.2013

Zápis ze shromáždění společenství vlastníků a členské schůze samosprávy č. 109, NS 5912, konaných dne 13.6.2013 v 18:30 v suterénních prostorách domu Strnadova 9

Přítomno dle prezenční listiny: NS 5912 4 nájemci (322 m2) a 15 vlastníků-členů (1053 m2) a 1 vlastník-nečlen (62 m2) z celkové plochy 4568 m2. Přítomní spoluvlastníci (členové i nečlenové) reprezentují spoluvlastnické podíly 1115 m2. Za MÍR, SBD, je zplnomocněn p. Radek Novotný, reprezentuje na SSV podíl 1786 m2. Shromáždění společenství vlastníků je usnášeníschopné (2901/4568 = 63,51%).

Průběh jednání:
1. Shromáždění společenství vlastníků (dále jen SSV) a členská schůze samosprávy (dále jen ČS SO) zahájily jednání v 18:45. K programu jednání uvedenému na pozvánce nebyly vzneseny žádné připomínky. Jednomyslně byli schváleni: zapisovatel p. Mgr. Ing. Radek Novotný (S9/15), ověřovatelé pí. Lenka Rubanová (S3/4) a pí. Gabriela Balážová (S5/9).
2. Členem Výboru samosprávy jsou za Strnadovu 3 a 5 p. Levíček a pí. Hiklová, p. Levíček oznámil odstoupení z funkce, nebyl navržen žádný nástupce, pí. Hiklová byla znovu jednomyslně potvrzena ve funkci na další volební období (jen paní Hiklová se zdržela hlasování – nehlasovala sama o sobě).
3. P. Novotný krátce okomentoval výsledek hospodaření za rok 2012 (fotokopie zprávy byla součástí pozvánky), podány základní informace o provedených opravách, vysvětlen stav konta FDH,, vzato na vědomí, bez připomínek.
4. V diskuzi o opravách a údržbě (částečně splynula s diskusí o předchozím bodu) byly podány informace zejména znovu o proběhlé regeneraci výtahů, zmíněna možnost vstupu poskytovatele služeb PODA a podána informace o blížícím se závěru akce střecha.
5. Ve věci rekonstrukce stupaček byly prezentovány výsledky VŘ na firmu, která provede rekonstrukci stupaček, diskutovány nabídky firem Rekostav-ZTI a LS MONT, firma Rekostav-ZTI má delší záruku, máme na ni pozitivní reference, pan Novotný navrhl usnesení: „Souhlasíme s rekonstrukcí stupaček (rozvod SV, TV, odpady) a schvalujeme realizaci firmou Rekostav-ZTI dle předložené nabídky.“
Hlasování ČS: pro: 17 proti: 0 zdržel se: 2
Hlasování SSV: pro: (14) 956+1786/4568 proti: (0) 0/4568 zdržel se: (2) 156/4568
Usnesení bylo jednoznačně přijato ČSS, ale SSV nemá ¾ většinu, usnesení SSV bude ještě stvrzeno LktU (Listinou k tomu určenou).
6. Ve věci rekonstrukce společných rozvodů elektřiny byly prezentovány výsledky VŘ na firmu, která provede rekonstrukci rozvodů, diskutována možnost dodatečné přepěťové ochrany, modernější verze jističe a jiného typu vodičů, pan Novotný dle výsledku diskuze formuloval usnesení: „Souhlasíme s rekonstrukcí stupaček společných rozvodů elektřiny a schvalujeme realizaci firmou Zíma dle předložené nabídky ve variantě s doplněnou dodatečnou přepěťovou ochranou a jističem DEION 120-200A s vyrážecí cívkou (za skleněným okénkem!).“ Usnesení bylo přijato jednomyslně (výsledek hlasování SSV tedy ale se shodným omezením jako v bodě5).
7. Ve věci úklidu domu diskutována kvalita a spokojenost, pan Novotný upozorní uklízeče.
8. Možnost opakovaného objednání kontejneru byla v diskuzi odložena na konec roku 2013
a. Různé – závěr: Upozorněno na problém soukromého ventilátoru ve stupačce S3/2, 5, 9, 13… omezujícího ostatní obyvatele.

V Brně dne 17.7.2013

Zápis ČSS a SSV ze dne 23.5.2013

Zápis ze shromáždění společenství vlastníků a členské schůze samosprávy č. 109, NS 5921, konaných dne 23.5.2013 v 18:30 v suterénních prostorách domu Strnadova 9

Přítomno dle prezenční listiny: NS 5921 3 nájemci (186 m2) a 12 vlastníků-členů (857,5 m2) a 4 vlastníci-nečlenové (234 m2) z celkové plochy 4.571 m2. Přítomní spoluvlastníci (členové i nečlenové) reprezentují spoluvlastnické podíly 1091,5 m2. Za MÍR, SBD, je zplnomocněn p. Radek Novotný, reprezentuje na SSV podíl 1.269 m2. Shromáždění společenství vlastníků je usnášeníschopné (2360,5/4571 = 51,64%).

Průběh jednání:
1. Shromáždění společenství vlastníků (dále jen SSV) a členská schůze samosprávy (dále jen ČS SO) zahájily jednání v 18:45. K programu jednání uvedenému na pozvánce nebyly vzneseny žádné připomínky. Jednomyslně byli schváleni: zapisovatel p. Mgr. Ing. Radek Novotný (S9/15), ověřovatelé sl. Zuzana Pitauerová (S7/13) a p. Ing. Jaroslav Lanči (S9/17).
2. Členem Výboru samosprávy jsou za Strnadovu 7 a 9 p. Novotný a p. Lanči, oba byli znovu jednomyslně potvrzeni ve funkci na další volební období.
3. P. Novotný krátce okomentoval výsledek hospodaření za rok 2012 (fotokopie zprávy byla součástí pozvánky), podány základní informace o provedených opravách, vysvětlen stav konta FDH,, vzato na vědomí, bez připomínek.
4. V diskuzi o opravách a údržbě (částečně splynula s diskusí o předchozím bodu) byly podány informace zejména znovu o proběhlé regeneraci výtahů a o průběžných drobných opravách střechy (prováděny zpravidla přímo p. Novotným, některé práce většího rozsahu pak firmou Pospíšil), diskutováno zatečení z chodníku k základům u J strany vchodu 9 a ulomený okap u vchodu 9 – opravy zabezpečí p. Novotný.
5. Ve věci rekonstrukce stupaček byly prezentovány výsledky VŘ na firmu, která provede rekonstrukci stupaček, diskutovány nabídky firem Rekostav-ZTI a LS MONT, firma Rekostav-ZTI má delší záruku, máme na ni pozitivní reference, pan Novotný navrhl usnesení: „Souhlasíme s rekonstrukcí stupaček (rozvod SV, TV, odpady) a schvalujeme realizaci firmou Rekostav-ZTI dle předložené nabídky.“
Hlasování ČS: pro: 15 proti: 0 zdržel se: 0
Hlasování SSV: pro: (16) 1091,5+1269/4571 proti: (0) 0/4571 zdržel se: (0) 0/4571
Usnesení bylo jednoznačně přijato ČSS, ale SSV nemá ¾ většinu, usnesení SSV bude ještě stvrzeno LktU (Listinou k tomu určenou).
6. Ve věci rekonstrukce společných rozvodů elektřiny byly prezentovány výsledky VŘ na firmu, která provede rekonstrukci rozvodů, diskutována možnost dodatečné přepěťové ochrany, modernější verze jističe a jiného typu vodičů, pan Novotný dle výsledku diskuze formuloval usnesení: „Souhlasíme s rekonstrukcí stupaček společných rozvodů elektřiny a schvalujeme realizaci firmou Zíma dle předložené nabídky ve variantě s doplněnou dodatečnou přepěťovou ochranou a jističem DEION 120-200A s vyrážecí cívkou.“ Usnesení bylo přijato (výsledek hlasování shodný jako v bodě5).
7. Ve věci úklidu domu navržena změna osoby uklízeče, pan Novotný navrhl usnesení: „Vchod 9 bude od 1. 7. 2013 uklízet pí. Bartošová (S9/27).“
Hlasování ČS: pro: 14 proti: 0 zdržel se: 1
Hlasování SSV: pro: (15) 1018,5+1269/4571 proti: (0) 0/4571 zdržel se: (1) 73/4571
Usnesení bylo přijato ČSS i těsnou většinou SSV (50,04%).
8. Možnost opakovaného objednání kontejneru byla v diskuzi jednoznačně zamítnuta.
9. P. Novotný vysvětlil situaci ohledně prořezu a kácení stromů na prostranstvích kolem domu (v majeku a péči ÚMČ Líšeň), navrhl usnesení: „Žádáme ÚMČ o pokácení dvou stromů u východní stěny domu S9 (1x „u borovičky“ a 1x„u průchodu“) v listopadu 2013.“ Usnesení bylo přijato (výsledek hlasování shodný jako v bodě5). P. Novotný označí oba stromy nesmyvatelnou barvou.
10. Různé – závěr:
a. Zjištěno kapání ventilů topení v pinpongárně S9 (2ks) a ve sklepě 1 u kóje 28 (1ks).
b. P. Novotný byl vyzván k přípravě návrhu na výměnu poštovních schránek (hlubší schránky, v barvě slonové kosti, s unifikovanými štítky), návrh nechat schválit formou LktU.

V Brně dne 23.5.2013

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky