Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pátek 20. srpna 2010

Aktuality z VS za červen a červenec 2010

Ach já zapomnětlivec, už dva seznamy aktualit podle zápisů z VS mi tu chybí, tedy dodatečně:

ze dne 3.8.2010

Návrh změny záloh pro S1, S3+5 a S7+9 – upozorňujeme SBD, že někteří uživatelé bytů budou individuálně proti snížení záloh, ačkoliv úprava (snížení) záloh je požadována většinou, vzhledem k výši přeplatků za r. 2009 – nové předpisy prosíme vytisknout, budou převzaty na SBD (po telefonické domluvě na vrátnici) a rozdány do 31.8. Platnost nových předpisů nechť je tedy k 1.10.

Body projednané na výročních schůzích a k projednání na dalších výročních schůzích
- Stále chybí člen VS za vchod 7, předpokládána pozdější kooptace p. Julínka, v současné době se o vchod 7 (stejně jako o vchod 9) stará p. Novotný za výtečné spolupráce s p. Lančim.
- Změna výše FDH (aktuálně: S1 17,40 Kč/m2, S3+5 20 Kč/m2, S7+9 10,- Kč/m2, S11 15,- Kč/m2). Pracovnice SBD se omluvila za chybu v organizaci roznosu změnového předpisu na S3+5 (zastupování+nemoc), dokončuje se roznos na S11.
- Na schůzích NS vzneseny jednotlivé reklamace k akci zateplení: pí. Viturková, byt 1/46, uchycení plechu u balkónových dveří (jediná závada, u níž máme informaci o provedené opravě), p. Kadlec, byt 1/35, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí (červená barva), p. Srnka, byt 1/44, odlupuje se nátěr na plechu zábradlí (šedá barva), S3/31 Vokáčová a S5/27 Hiklová (v obou případech odlupující se šedivý nátěr balkónu), p. Sedláček, byt 7/21, loupe se červená barva z konstrukce balkónu, sl. Zemanová, S9/29, loupe se nátěr na plechu zábradlí, reklamováno přetrvávající znečištění parapetů oken po zateplení v bytech domu S11 p. Slámy (opraveno), pí. Pražákové (již nepožaduje opravu), p. Čupery, p. Kummer, byt 11/14, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí, pí. Viparinová, byt 11/41, chybné uchycení parapetu na balkóně. P. Kopřiva slíbil p. Tomsovi PŘEHLED O PRACECH PROVEDENÝCH K ODSTRANĚNÍ REKLAMACE, ale přehled nedodán (v okamžiku psaní zápisu byl p. Novotný znovu žádán panem Antalou o seznam všech reklamací).
- Upozorněno na problematiku vylepování reklam v domě, zejména na vstupních dveří. Všichni členové VS budou zasílat na kontakty uvedené v reklamách (maily, SMS na telefonní čísla) upozornění na protiprávní jednání. Úkol trvá – problém není v současné době nijak významný.
- Na NS 5911 stále řešena instalace časového spínače (byl chybně zapojen), je dojednána rekonstrukce elektroinstalace a výměna prvků v elektroskříni řízení odsávání. Fa SEADD musí opravit oplechování pod střechou (SBD jedná s p. Šutkou z fy. SEADD) po provedené opravě elektromotoru nad bytem 43. P. Šebek znovu prověří funkčnost odsávání v celém domě!
- K řešení problematiky holubů na střeše S1: schváleno doplnění prvku proti holubům po celém obvodu střechy, dodáno, objednána montáž (fa. Čech, výškové práce, dosud nerealizováno), po realizaci (připomínka p. Šebka) nutno zajistit očištění stříšky u vchodu (jižní výklenek).
- K řešení problematiky schránek: p. Sláma zjistil nabídku schránek, jejichž cena včetně montáže by byla cca poloviční oproti nabídkám, předloženým SBD Mír, p. Sláma dodá přesný propočet včetně montážního materiálu a práce, p. Novotný zjistí možnosti očíslování schránek (čísla nejsou součástí předložené nabídky).
- Na schůzích jednotlivých NS byla provedena volba „záložního zástupce“ jednotlivých vchodů, u něhož bude uložena sada záložních klíčů pro případ havárie a nedostupnosti člena samosprávy. Dokončuje se (S1 klíče nakopírovány, nepředány, S3 hotovo, S5 hotovo, S7+9 ??? – chybí informace od p. Lančiho, S11 klíče nakopírovány, nepředány).
- K řešení problematiky výtahů: proběhlo výběrového řízení na regeneraci všech výtahů Strnadova 1-11, ke standardním podmínkám přidány tyto:
o nutnost splátkového kalendáře pro vchod 1, u ostatních vchodů možnost, určení podmínek splácení,
o kabina se nesmí oproti současným rozměrům zkrátit ani zúžit, naopak je vítáno maximální možné rozšíření,
o nouzový dojezd do nejbližší stanice v případě výpadku proudu / poruchy (aby postižený cestující nemusel být vyprošťován),
o v případě navržené úpravy šachty nutné průsvitné řešení stěn,
o doplňkové služby, nacenit zvlášť:
 zřízení suterénní stanice s uzamykatelnými dveřmi,
 sběr cestujících při jízdě dolů, s možností SW vypnutí.
Na schůzích jednotlivých NS byly diskutovány parametry pro výběrové řízení, schváleny rámcové podmínky, neboť byl panem Budinským chybně stanoven termín odevzdání nabídek firem na SBD. V dalším řešení problematiky spolupracujeme s p. Budinským a p.Lančim. Pro Strnadovu 1 je třeba pro případ dolní stanici zjistit možnosti kolem případného zadního vchodu přístupného pro vozíčkáře. Nedořešeno, neuzavřeno.
- Byly předloženy tři varianty řešení problematiky střechy: oprava střechy stávajícím způsobem, oprava střechy s instalací plošných fotovoltaických článků (varianta hydroizolační pěna a vodorovná fotovoltaická fólie), varianta provedení nástavby šikmé střechy. Materiály vyvěšeny k prostudování na webovou i pevnou nástěnku, pokud někde z pevné nástěnky zmizí, je třeba je opětovně doplnit (úkol všem členům samosprávy). Téma bude nosné na schůzích NS (S3+5 5/10/10, S7+9 12/10/10 a S11 14/10/2010).
- Firma PODA prezentovala záměr vybudovat další páteřní síť se vstupem do jednotlivých domů, umístěním zařízení rozvodné skříně RACK a zavedením rozvodů do jednotlivých bytů kabelem UTP (na základě zájmu uživatelů bytů). Samospráva nemá proti této nabídce námitek, projednáno na schůzích, schváleno všude mimo S3+5, pan Cvešpr vyjádřil ochotu pomoci se získáním souhlasu s ohledem na nízkou účast na schůzi formou obcházení domu a seznámení obyvatel s pozitivy nabídky, bez dalších nových informací.
- P. Novotný doplnil informace k dění na schůzi S7+9: a) k stížnostem na hluk v bytě, kouření ve společných prostorách, odpadky či zvratky na balkóně na výzvu nebyla dodána konkrétní fakta, záležitost musíme odložit, b) objednáno doplnění krytů na odsávání (instalace v 1. polovině srpna), c) k problematice vpouštění cizích osob do domu bude pouze umístěna výzva na vstupní dveře (provede p. Novotný, nestihl).
- Na schůzi S1 byl vznesen požadavek na seřízení dveří výtahu (všech, nejvýraznější problém je ve 4.NP / 5. patře – část opravena v rámci revize, firmu Konekta kontaktoval p. Novotný, bez odpovědi) a schváleno, že u paní Figurkové (byt 46) bude ozkoušen nový postup oprav těsnění dle nabídky p. Purče (komplexní oprava mimo byt) – objedná p. Lanči – spolu s toutéž opravou (aktuálně nově) topení v bytě 45.
- Fa Teplárny Brno upřesnila termín instalace nových dálkově řízených ventilů k DPS na první polovinu měsíce srpna.
- Na SBD probíhá dle informací od p. Tomsy jednání s ÚMČ ve věci zimní údržby kolem domů.
- VS projednal problematiku zatékání do sklepů při nárazovém dešti a souhlasí s provedením sondy k základům domu pod balkónem v SV rohu domu Strnadova 9.

Další podněty členů VS
- pí. Hiklová informovala o postupu po poškození zateplení v průjezdu vchodu S3/S5 neznámým vozidlem, záležitost byla zaprotokolována PČR, předána orgány PČR na SBD k dalšímu jednání s pojišťovnou. Pí. Pokorná objednala u fy. Kopřiva opravu, oprava provedena, nemáme žádné nové informace,
- p. Levíček upozornil na nory potkanů v prostoru „pod šikanou“ u průchodu mezi domy S1 a S3, p. Novotný upozornil místostarostu a hygienika ÚMČ BRNO-Líšeň, bez dalších informací,
- p. Novotný s p. Bínou řešili problém zatečení na S5 nad bytem 32, objednána oprava.
- p. Novotný provedl kontrolu opravy střechy nad bytem S9/29 (info pro SBD: příslušná faktura pouze podepsána, opomenuté razítko).
- p. Novotný se spojil s p. Kytnerem a změnil jména na zvonkovém tablu
- p. Novotný opravil střechu nad bytem S11/46.

Příští schůze výboru samosprávy se bude konat 31.8.2010 v 19:00.


ze dne 28.6.2010 (ale některé body se opakují, lze sledovat (ne)vývoj některé problematiky)

Body projednané na výročních schůzích a k projednání na dalších výročních schůzích
- Na schůzích NS vzneseny jednotlivé reklamace k akci zateplení: pí. Viturková, byt 1/46, uchycení plechu u balkónových dveří (jediná závada, u níž máme informaci o provedené opravě), p. Kadlec, byt 1/35, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí (červená barva), p. Srnka, byt 1/44, odlupuje se nátěr na plechu zábradlí (šedá barva), p. Sedláček, byt 7/21, loupe se červená barva z konstrukce balkónu, sl. Zemanová, S9/29, loupe se nátěr na plechu zábradlí, reklamováno přetrvávající znečištění parapetů oken po zateplení v bytech domu S11 p. Slámy, pí. Pražákové, p. Čupery, p. Kummer, byt 11/14, odlupuje se nátěr na konstrukci balkónového zábradlí, pí. Viparinová, byt 11/41, chybné uchycení parapetu na balkóně, NOVĚ: upozorněno na reklamace S3/31 Vokáčová a S5/27 Hiklová (v obou případech odlupující se šedivý nátěr balkónu). SBD předalo oficiální reklamaci uvedených závad firmě Kopřiva, firma si vyžádala telefonické kontakty na reklamující, zabezpečil p. Novotný ve spolupráci s p. Slámou. P. Antala slíbil p. Slámovi informaci, víme jen, že znovu kontaktoval bydlící – ŽÁDÁME SBD, aby byl od firmy důrazně vyžádán PŘEHLED O PRACECH PROVEDENÝCH K ODSTRANĚNÍ REKLAMACE.
- Na schůzi NS 5911 bylo upozorněno, že dosud nebyla dokončena schválená revize a oprava elektromotorů a zapojení časového spínání odsávání. Prověřil elektrikář pan Zíma, požádal o spolupráci při kontrole dvou stupaček bytů, nyní jednal sám s obyvateli domu. Motor nad bytem 43 vyměnil fa. Zíma ve spolupráci s fou. SEADD (dodavatel střechy, aktuální jednání znovu inicioval p. Novotný), byla provedena instalace časového spínače a jedná se o celkové rekonstrukci elektroinstalace a výměně prvků v elektroskříni řízení odsávání, stále se jedná „v trojúhelníku“ fa. Zíma – fa. SEADD – p. Novotný. Vznikla poněkud patová situace ohledně odpovědnosti za původ problému. Dosud nedořešeno. Fa SEADD musí opravit oplechovánípod střechou (p. Novotný projedná s p. Chrástkem) a dořeší s firmou Zíma opravu skříně s jističi (ve spolupráci s elektrotechnikem SBD, v okamžiku sepsání zápisu již dojednáno).
- Podnět k řešení problematiky holubů na střeše S1, odhlasována varianta osazení pouze v prostoru jižního, východního a severního výklenku, kde je problém nejmarkantnější. Objednáno, realizováno. Po realizaci (připomínka p. Šebka) nutno zajistit očištění stříšky u vchodu (jižní výklenek), na ČSS a SSV schváleno doplnění prvku proti holubům po celém obvodu střechy. Dodáno, objednána montáž.
- Z diskuse na schůzi NS5912 vyplynul požadavek na nacenění výměny schránek za nové na původním místě, obdrženy 3 nabídky, které byly předloženy na schůzích jednotlivých NS. Návrhy zamítnuty. P. Sláma zjistí firmu ochotnou věnovat se opravám schránek.
- Byl projednán návrh rozdání (každému bytu) klíče náležícího jeho stupačce TV a SV a stupačkám topení. Vše má své pro a proti, praktičnost rozdání začíná nabývat na významu oproti bezpečnosti před krádeží, když nelze vstoupit do jedné místnosti navíc. Při havárce se naopak posílí bezpečnost proti ničení. Zvažována možnost neoprávněného přístupu, zejména k DPS, kanceláře v S1 či mandlům. Nakonec jsme se rozhodli předložit na schůzích jednotlivých NS volbu „záložního zástupce“ jednotlivých vchodů, u něhož by byla uložena sada záložních klíčů pro případ havárie a nedostupnosti člena samosprávy. Návrh schválen (viz zápisy). Klíče nakopírují jednotliví členové VS.
- Žádali jsme SBD (p. Novotný urgoval) o vypsání výběrového řízení na regeneraci všech výtahů Strnadova 1-11, ke standardním podmínkám žádáme přidat tyto:
o nutnost splátkového kalendáře pro vchod 1, u ostatních vchodů možnost, určení podmínek splácení,
o kabina se nesmí oproti současným rozměrům zkrátit ani zúžit, naopak je vítáno maximální možné rozšíření,
o nouzový dojezd do nejbližší stanice v případě výpadku proudu / poruchy (aby postižený cestující nemusel být vyprošťován),
o v případě navržené úpravy šachty nutné průsvitné řešení stěn,
o doplňkové služby, nacenit zvlášť:
 zřízení suterénní stanice s uzamykatelnými dveřmi,
 sběr cestujících při jízdě dolů, s možností SW vypnutí.
Na schůzích jednotlivých NS byly diskutovány parametry pro výběrové řízení, schváleny rámcové podmínky, neboť byl panem Budinským chybně stanoven termín odevzdání nabídek firem na SBD. V dalším řešení problematiky spolupracujeme s p. Budinským a p.Lančim. Pro Strnadovu 1 je třeba pro případ dolní staněci zjistit možnosti kolem případného zadního vchodu přístupného pro vozíčkáře.
- Diskutována problematika pronájmu střechy S3-11 investorovi pro instalaci plošných fotovoltaických článků (varianta hydroizolační pěna a vodorovná fotovoltaická fólie), bude zpracován výpočet možného profitu, systém je položený na ploše střechy, není tedy nutné stavební povolení. Dle vyjádření technického náměstka SBD k uvedené problematice není ze strany SBD žádných překážek. P. Novotný připravil na schůze NS ještě informace o záruce. Nyní doplňujeme informace ve smyslu „zadání opravy střechy spojené s instalací fotovoltaiky, tedy již nikoliv pronájmu, ale vlastnictví vs. varianta nástavby, jak byla provedena na S1. Materiály postupně doplňovány na webovou i pevnou nástěnku.
- Firma PODA prezentovala záměr vybudovat další páteřní síť se vstupem do jednotlivých domů, umístěním zařízení rozvodné skříně RACK a zavedením rozvodů do jednotlivých bytů kabelem UTP (na základě zájmu uživatelů bytů). Samospráva nemá proti této nabídce námitek, projednáno na schůzích, schváleno všude mimo S3+5, pan Cvešpr vyjádřil ochotu pomoci se získáním souhlasu s ohledem na nízkou účast na schůzi formou obcházení domu a seznámení obyvatel s pozitivy nabídky.
- P. Novotný informoval o dění na schůzi S7+9, kde zaznělo několik stížností na hluk v bytě, kouření ve společných prostorách, odpadky či zvratky na balkóně vedou k návrhu na ukončení pronájmu bytu Strnadova 7, byt č. 18 panem Šmardou dalším osobám (neuzavřeno), hlášena závada v odsávání nad bytem 7/29 (objednáno doplnění krytů na odsávání) a 9/31 (trvalé vypínání někým v domě, závada nezjištěna) a vedena diskuse o vpouštění cizích osob do domu, nesouhlas s návrhem na řešení pomocí druhých uzamykatelných dveří, bude umístěna výzva na vstupní dveře (dokončí p. Novotný).
- Na schůzi S1 byl vznesen požadavek na seřízení dveří výtahu (všech, nejvýraznější problém je ve 4.NP / 5. patře – část opravena v rámci revize, firmu Konekta bude kontaktovat p. Novotný) a schváleno, že u paní Viturkové bude ozkoušen nový postup oprav těsnění dle nabídky p. Purče (komplexní oprava mimo byt) – objedná p. Novotný).

Další podněty členů VS
- pí. Hiklová informovala o postupu po poškození zateplení v průjezdu vchodu S3/S5 neznámým vozidlem, záležitosat byla zaprotokolována PČR, předána orgány PČR na SBD k dalšímu jednání s pojišťovnou. Pí. Pokorná objednala u fy. Kopřiva opravu, oprava provedena, nemáme žádné nové informace,
- p. Levíček upozornil na norypotkanů v prostoru „pod šikanou“ u průchodu mezi domy S1 a S3, p. Novotný upozorní hygienika ÚMČ BRNO-Líšeň.
- p. Novotný se spojí s p. Kytnerem ohledně domluvy na změnu jména na zvonkovém tablu.

čtvrtek 19. srpna 2010

Opravy výtahů - a regenerace?

Na Strnadově 1 a na Strnadově 7 opravila firma Konekta výtahy, v obou se vyskytovala podobná závada, poškozený kabel zkratoval vedení nízkého napětí 48 V (není to životu nebezpečné!), v jednom případě došlo v této souvislosti i k výměně jističe, který to "odnesl", v druhém případě i opravě ovládací desky.


K výtahům ještě dodám, že stále sbíráme další informace k chystané regeneraci výtahů, která bude probíhat dle jiného scénáře na Strnadově 1 a dle jiného scénáře v ostatních vchodech (v souladu s rozdílnými rozhodnutími schůzí).
Teď v době dovolených je trochu problém, občas se pár dní nemohu někomu dovolat, sám jsem byl též 2x týden mimo, ale v září již bude jistě jasno.
Strnadova 1 zmocnila VS k tomu, aby byla akce dokončena, ostatní vchody budou o upřesněných nabídkách jednat na schůzích na počátku října (viz zápis - aktuality z VS).

úterý 17. srpna 2010

Několik drobných problémů

Na Strnadově řeším(e) aktuálně několik drobných problémů:
  1. Ve vchodě 7 zlobí výtah - někde je poškozen vodič a vypadává jistič nízkého napětí 48 V. Firma Konekta provádějící údržbu výtahů o tom ví, závada je nahlášena a její přesná příčina (konkrétní místo probíjení) se hledá.
  2. Na Strnadově 1 firma Zíma provedla malou rekonsrukci elektrorozvodného místa v posledním patře (elektrorozvod pro odsávání), snad se opravená dvířka nestanou hned terčem vandalismu.
  3. Na střeše domu jsem zjistil, že firma Pernica dosud nedodala slíbené kryty na ventilaci (stále chybí jeden nad bytem S7/29 a dva nad bytem S11/44) a pan Káňa dosud neopravil střechu u větracího komínku nad bytem 25/32 (asi zruším objednávku a pomocí další tuby tmelu provedu opravu sám, když se na firmy nedá spolehnout).
  4. Ve vchodě 9 tři nespokojení obyvatelé provedli "partizánskou akci" s jednou odloženou skříní. Jako soukromá osoba je chápu, jako předseda samosprávy však musím reagovat úředně. A tak jsem na dveře kočárkárny umístil ceduli připomínající, k čemu má kočárkárna sloužit, a na skříň nalepil ceduli s výzvou k jejímu odstranění. Je mi sice jasné, že majitel(ka) skříně bude nespokojena, ale spokojeni budou ostatní... Tak to hold v panelovém domě chodí. Musíme se smířit s tím, že nežijeme jako jednotlivci, ale v (neplánovaném) společenství. A je na nás, aby to společenství fungovalo pozitivně.
  5. Ještě mne vyzývali nájemníci z bytu 7/4, abych jim poradil se satelitem. Ale v domluvenou dobu nebyli doma - a z obhlídky stejně plyne, že satelit instalovaný na balkóně předchozími nájemníky sice mohou provozovat, ale na vlastní náklady, včetně jeho zapojení (a pravděpodobně i přeladění, pokud vím, na počátku července došlo k nějakému přepojování a tedy i přesmrování některých satelitních příjmů).
  6. Též jsem si všiml, že opět budu muset natisknout dva nové štítky na zvonková tabla...
  7. A domluvit se na SBD s Ing. Tihlaříkem na řešení problému postupného zanášení okapů u šikmých střech - na Strnadově 1 v západní ryně stojí po dešti dlouho voda, mizí pomalu, okap zjevně nedostatečně odtéká. Takže na stížnosti od uživatele bytu 43 nebo 48 (už si to nepamatuji) byl přece jen kus pravdy už tehdá, po přívalovém dešti. A já nevěřil. Omlouvám se!
Snad jsem na nic nezapomněl...

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky