Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

čtvrtek 1. dubna 2010

Společná televizní anténa

Na našem domě byla před lety zrušena společná televizní anténa.
Každý uživatel bytu má nyní následující možnosti příjmu televizního signálu:
  1. Příjem digitální televize přímo televizorem (případně doplněným o běžnou malou pokojovou širokospektrální anténu) - signál DVB-T je v Brně výborný.
  2. Příjem signálu kabelové televize UPC - přípojka je do všech bytů.
  3. Příjem signálu od společnosti NETBOX - přípojka je do všech bytů.
  4. Příjem signálu od firmy TKW - přípojka je zřízena v rozvodu zrušené STA po dohodě s firmou.
Takže splňujeme zákon č. 127/2005 Sb., díl 5., § 104 odstavec 15: "Vlastník domu, bytu nebo nebytového prostoru je povinen umožnit uživateli tohoto domu, bytu nebo nebytového prostoru příjem rozhlasového a televizního vysílání provozovatelů vysílání podle zvláštního právního předpisu za podmínky, že v místě příjmu je signál přiměřené kvality." Příjem signálu je umožněn čtyřmi různými způsoby!

Více si k tématu můžete přečíst například v článku Majitel domu odmítá upravit STA. Porušuje tím zákon? - dozvíte se tam například, že z čistě právního hlediska se zákon k STA ve vztahu k digitálnímu signálu vůbec nevyjadřuje!.
"Vlastník je povinen umožnit, ale nikoliv zajistit a zřídit, uživateli instalaci zařízení pro příjem rozhlasového a televizního vysílání. Instalaci přijímacího zařízení si však zajišťuje uživatel sám na své náklady," uvedla dále Makrlíková. Pokud by se náhodou váš správce vymlouval a vykládal si jinak definici rozhlasového a televizního vysílání, pak vězte, že podle § 2 odst. 1 (zákon č. 231/2001 Sb.) je takto označeno prvotní šíření původních rozhlasových a televizních programů a služeb přímo souvisejících s programy, včetně teletextu v analogovém televizním vysílání. Bohužel je tu tedy sice zmínka o televizních programech a také teletextu, jenže při tvorbě zákona už se jaksi nemyslelo na to, že se v budoucnu bude vysílat digitálně.
Jenže v zákoně jsem osobně našel něco jiného:
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) rozhlasovým a televizním vysíláním prvotní šíření původních rozhlasových a televizních programů a teletextu, určených k příjmu veřejností v kódované nebo nekódované formě, prostřednictvím zemských vysílacích rádiových zařízení (dále jen "vysílač"), kabelových systémů a družic, a to analogově i digitálně,
citace dle serveru digizone
a pro změnu v tomto znění jinde:
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) rozhlasovým a televizním vysíláním prvotní šíření původních rozhlasových a televizních programů a služeb přímo souvisejících s programy, včetně teletextu v analogovém televizním vysílání, určených k příjmu veřejností v podobě chráněné nebo nechráněné systémem podmíněného přístupu 1), 1a) prostřednictvím sítí elektronických komunikací 1),
citace serveru RRTV
A pak se v tom vyznejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky