Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

úterý 23. února 2010

Další tip na řemeslníka

Tak jako jsem tu ve svém článku o postupu při řešení oprav v bytě upozorňoval na možnost volat si na pomoc krom pana Bíny mého kamaráda, teď nabízím kontakt na řemeslníka "od trubek" (voda, plyn, topení - pan Purč Ivo, tel. +420 604 922 359), s nímž jsem nedávno mluvil...
Tento pán mi zmínil jinou možnost opravy netěsnícího topení, než jak ji provádí standardně Popela, spočívající v demontáži tělesa, jeho odvozu, kompletního rozebrání, vyčištění, přetěsnění, smontování a nastříkání barvou (bílou nebo slonovou kostí) v ceně 3 - 4 tis. Kč (dle délky radiátoru 10 - 20 článků). Problematika řešena i s kolegy na Výboru samosprávy, předkládá se jako informace k individuelnímu postupu v bytě, zejména preventivnímu, avšak na náklady uživatele bytu.
Tento článek je mimo jiné i reakcí na problémy s firmou Popela: původně slíbil výměnu ventilů v bytech přímo při výměně vodoměrů, pak začal mluvit o výměně ventilů po výměně vodoměrů, teď odkládá dohodu o termínu pro výměně ventilů ne neurčito, asi tuší, že by to nestíhal, tak nevím... Doporučuji tedy nového instalatéra - Vy se domluvíte osobně s ním (stejně výměnu ventilů bude Popela muset udělat tak, že vypne vodu, vypustí stupačku, vymění vodoměry, neb spousta ventilů bude nefunkčních), a bude tedy jedno, zda si svou privátní výměnu ventilů domluvíte na dobu před či po výměně ventilů....
A samozřejmně jak podotkl soused ze Strnadovy 1: ideální stav je, když s edomluví bydlící v jedné stupačce, domluví si vodaře (tedy např. zmíněného pana Purče) na jeden termín - určitě dostanou lepší cenu a stupačka se bude muset vypustit jen jednou.

16 komentářů:

  1. Ventily.

    Když jsme rekonstruovali bytové jádro, bylo nám na družstvu řečeno, že nesmíme zasahovat do rozvodné soustavy vody a to až po vodoměry, které také nesmíme demontovat.

    Protože bytové uzavírací ventily jsou na stupačce předřazeny ještě před vodoměrem, domnívám se, že i tyto ventily jsou součástí stupačky a jsou tedy spoluvlastněné všemi vlastníky domu.

    V zájmu všech by mělo být, aby všechny ventily v domě byly udržovány v bezvadném stavu. Nevyměněný a zanedbaný ventil (ten který nelze zatáhnout) totiž v případě havárie může způsobit velkou škodu nejen obyvatelům v bytě bydlícím ale i těm o několik pater pod ním. Za necelé dva roky, co zde bydlíme už jsme byli dvakrát kompletně vytopeni, takže už jsme si užili a neradi bychom, aby se to opakovalo.

    Nejen proto si myslím, že správně by výměna ventilů v bytech měla být po skončení doby jejich životnosti povinná, měla by být organizována jednotně pro všechny byty a hrazena z fondu oprav.

    Petr Majer, S1

    OdpovědětVymazat
  2. Paní Smetanová na SBD často dává nepřesné informace. Co patří k bytu a proč, v čem je to logické, jsem tu už opakovaně vysvětloval, ventily řeší každý sám, neboť je svým přístupem jednoznačně ovlivňuje! Nelze nařídit povinou výměnu, když se bude muset organizovat dřív, než zkončí životnost - udržovaný ventil stále funguje, přijďte se podívat!

    OdpovědětVymazat
  3. Pane Novotný,

    Vaše vysvětlení jsem četl. Zní logicky. To, že Vám ventily doma fungují Vám věřím. Mně také.

    Jak mi ale zabezpečíte, že soused nade mnou nenechá svůj ventil zanést a zrezivět, čímž způsobí havárii, která poškodí všechny sousedy v celé stupačce? (Omlouvám se konkrétnímu sousedovi nade mnou, není to mířeno přímo proti němu. Jde mi hlavně o princip.)

    Nepsal jsem o hromadné výměně ventilů před skončením doby životnosti (ale až po jejím uplynutí). Až se budou měnit celé stupačky, budou na ně montovat ty staré zanešené ventily? A jen ten, kdo si ho zaplatí, dostane nový?

    Petr Majer, S1

    OdpovědětVymazat
  4. Tak znova,

    1) ventil je funkční, pokud s ním hýbu, pokud ho promazávám, pokud se o něj starám. Protože to část lidí nedělá, musí jej vyměňovat často. To je stojí peníze a já je nehodlám platit ze společné, tedy i své kapsy.

    2) nefunkční ventil sám o sobě žádnou havárii nezpůsobí, tu způsobí prasklá hadice od pračky, porouchaná baterie, prasklý odpad, spojovací hadička atd. a nefunkční vetil pak jen prodlouží reakční dobu, než se podaří vypnout vodu (musí se uzavřít voda ve stupačce kcelé, když nejde uzavřít vodu v odbočce. A vzniklou škodu Vám je povinen ten, z čí viny vznikla, uhradit, případně jeho pojišťovna, je-li dobře pojištěn.

    3) co se hlasování týče, přesvěčte lidi, že je třeba víc vložit do FDH, a pak je přesvěčte, že si chcete odhlasovat jednotnou výměnu ventilů, to můžete, hlasovat se dá o tom, že chcem něco jinak, než říká směrnice SBD, račte si je prostudovat... To, že ventil je v péči uživatele bytu, a je jeho povinností jej vyměňovat za vlastní peníze, patří mezi tzv. dispozitivní ustanovení, tedy si jej můžeme hlasováním změnit, což jsme ale nikdy neudělali, takže platí to, co je v dispozitivním ustanovení uvedeno, viz http://www.mirsbd.cz/dokumenty/zaklad/Smernice_ke_Stanovam_MIR_SBD.pdf

    Samozřejmně, že pokud si odhlasujeme výměnu svislých stupaček včetně ventilů (což se obvykle dělá včetně ventlů), vymění se všechny svoslé stupačky včetně ventilů...

    Nejdřív přemýšlejte! Pak se rozčilujte... Místo abyste rozčiloval a připravoval o čas mne !!!

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za vysvětlení. Věcně s Vámi souhlasím.
    Rozčílilo mě to, jak jste mi to napsal v emailu. Slušnost vždy potěší.

    S pozdravem

    Petr Majer, S1

    OdpovědětVymazat
  6. Nedá mi to, musím se ještě zastat paní Smetanové ze SBD.

    Nebylo by lepší postavit celou věc takto: ?
    1) Ventily jsou stejně jako stupačky ve společném vlastnictví všech vlastníků domu.
    2) Majitel bytové jednotky má povinnost se starat výše popsaným způsobem o ventil umístěný v jeho bytě.
    3) Kdo má zájem o výměnu nyní, je to dovoleno, ale jen na jeho vlastní náklady.
    4) Ostatním ventily vyměníme při pravidelné výměně stupaček plánované na rok 201?.

    Jinak by si to totiž někdo mohl vyložit, že si na "svůj ventil" může připojit co chce (třeba něco jiného než vodoměr) nebo že si svůj ventil může odnést do sběru.

    Hlásím se o právo slušně vyjádřit svůj názor, bez hrozby osočení či zesměšnění.

    Petr Majer, S1

    OdpovědětVymazat
  7. Pane Majere, směrnice říká jasně: "Bytové uzávěry se již nepovažují za společný konstrukční prvek a jejich opravy si hradí každý uživatel individuálně na svůj náklad, protože jedině uživatel prováděním drobné údržby (pravidelným protáčením a promazáním) může ovlivnit jejich životnost." Když něco není společný konstrukční prvek, jako je stupačka, tak prostě není... Takže si nechte své výklady pro někoho jiného a nepleťte normální lidi, kteří umí číst, svými výklady "Nebylo by lepší postavit celou věc...". Je to zavádějící! Matoucí!

    OdpovědětVymazat
  8. ...a co těsnění mezi ventilem a stupačkou a těsnění mezi ventilem a vodoměrem? To je také moje nebo společné?

    OdpovědětVymazat
  9. Budu-li odpovídat podle rozumu, pak ano, těsnění patří k ventilu, ještě jsem neviděl, že by se ventil montoval bez těsnění. Když monutji novou vodovodní baterii, montuji ji s těsněním, neumím si představit, že bych postupoval jinak a nikdy mi ani baterii bez příslušných těsnění neprodali, když montuje firma nový vodoměr, montuje jej s těsněními na obou koncích, stejně tak je montován ventil s těsněními na obou koncích. Je tedy zcela logicky těsnění (sice oddělitelnou) součástí ventilu. Jaká bude další otázka?

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě dodám, že právník by možná odpověděl poněkud složitěji, ale předpokládám, že by došel ke stejnému závěru. Pokud jsem si všiml, směrnice takovéto irelevantní otázky neřeší, neboť nepředpokládá, že by se někdo snažil namontovat ventil bez těsnění...

    OdpovědětVymazat
  11. Dle mého chabého názoru, je kulový ventil který je osazen před měřícím zařízením součástí svislého vedení (stupačky), tudíž ve spoluvlastnictví domu. Co se týká jeho údržby, nemůže po mě někdo chtít abych jej udržoval ve funkčním stavu takovým způsobem, že ho budu 1x týdně uzavírat a opětovně otevírat, a tím zanášet své baterie, které tímto způsobem likviduji (neznám nikoho, kdo by toto běžně prováděl, a bral to jako běžnou údržbu bytu). Co se týká výměny těchto uzavíracích ventilů, také to nelze brát jako běžnou opravu, což je dáno konstrukcí a nutností uzavřít celou stupačku, a s tímto omezovaní spolubydlících ve stupačce na neomezenou dobu. Pokud by to prováděl každý sám a dle svého uvážení, mohlo by to nakonec dopadnout tak, že bude stupačka bez jakéhokoliv upozornění a na neomězeně dlouhou dobu mimo provoz. A nakonec k celému problému zanašení ventilů a čím je způsobeno. Vše je dáno tím, že ještě doposud nebyla provedena rekonstrukce svislého vedení, a tím dochází k těmto závadám. Kdyby stávající rozvod (který má již dávno svou životnost za sebou) byl nahrazen plastem, nemuseli by stránky SBD obohacovat tyto komentáře. Ono k realizaci výměny svislého vedení stějně jednou dojde, ale mám obavy že až poté, co to někomu ve stupačce rupne a zrovna chudák nebude doma, a vytopí to pár pater pod ním. Vše se totiž řeší až poté, když nastane nějaký problém, a to asi jako se vším.....

    OdpovědětVymazat
  12. Těší mě, že nejsem se svým názorem osamocen, i když poslední diskutující se zapoměl podepsat.

    Ještě dodávám: Pokud je ventil i těsnění moje, pak například v případě závady na těsnění před mým ventilem, budu za způsobenou škodu odpovědný já!? A to přesto, že to nemohu stav těsnění sám ze svého bytu nijak ovlivnit. Ani oprava tohoto těsnění, což je práce instalatéra, nebude moci být zaplacena z fondu oprav.

    Myslím, že právně je to nedořešené, proto je irelevantní daná směrnice, nikoliv tato otázka. Ventil, kterým je náš dům připojen k rozvodu vody z vodárny také určitě nepatří nám, nýbrž vodárně.

    Pane Novotný, nemusíte mi hned sáhodlouze odpovídat hned. Vím, že kromě psaní blogů děláte mnoho užitečné práce pro náš dům, za což máte mé uznání i finanční odměnu.

    Dobrou noc.

    Petr Majer, S1

    OdpovědětVymazat
  13. Tvrzení o tom, že ventil jednotlivého bytu by měl být (!) považován za společný prvek domu, má stejnou váhu jako tvrzení, že by bylo (!) lepší, kdybychom měli místo prezidenta krále. Může si to myslet kdo chce, může si to říkat kde chce, ale to je asi tak všechno. Věty "mělo by být" jsou jedna věc, zákony, předpisy, směrnice pak věc druhá.
    Co se těsnění týče: rozum mi diktuje následující odpověď. Pravděpodobnost, že se sám od sebe poškodí těsnění ventilu ve spoji s trubkou stupačky je sice malá, ale jak to s takovým těsněním bude? Podle mého názoru jde použít stejnou logiku jako při poškození hadičky napojující WC nádrž s trubkou - uživatel bytu její životnost sám dost dobře neovlivní, ale je považována za jeho zařízení bytu a když praskne, hradí si nvou a práci instalatéra, podle stejné logiky by to mělo být s těsněním spojující vodoměr s ostatními částmi či ventil s ostatními částmi, prostě těsnění patří k prvku... A uživatel si za něj odpovídá, může se proti závadě či jiné nenadálé události pojistit (nevím, jak Vy, ale já pojištění, pokrývající události typu samovolně prasklá vodoinstalace mého bytu, mám).
    A jak jsem tu již uváděl (ale pan nepodepsaný anonym asi číst neumí), mám stále dobře sloužící původní (!) ventily, pravidelně promazávané, pravidelně uzavírané na delší nepřítomnost v bytě, stále fungující...
    Přestože se pan Majer snaží zachovat diskuzi na slušné úrovni, domnívám se, že pomalu ale jistě spěje diskuze do fáze, kdy ji vyhodnotím jako neproduktivní, hloupou a opakující se, a přestanu odpovídat...

    OdpovědětVymazat
  14. kde má ten pan purč nějaké stráínky? sem mu volal a nebere mě mobil

    OdpovědětVymazat
  15. Reaguji na článek p. Ing. Novotného ohledně naší domluvy na výměnu ventilů v šachtě na vchodech Strnadova 1-11. P. Novotnýmu jsem řekl, že v žádném případě ventily v šachtě nelze vyměnit zároveň s vodoměry.
    Tato výměna je časově náročnější, a proto jsem mu navrhl, že ventily budeme vyměňovat po domluvě některý den dopředu a nebo když bude zájem, tak další dny po výměně těchto vodoměrů.
    Zřejmě pan Ing. Novotný špatně pochopil, kdy se tyto ventily dají vyměnit.
    Za vzniklou chybu při domluvě se omlouvám.
    Popela Libor 602/564 409

    OdpovědětVymazat
  16. Ad pan Purč - web nemá, nebere-li telefon, lze přece poslat SMS, ozve se Vám zpět. Ale SMS alespoň naznačí, kdo volá a co chce. Já též nevolám zpět, pokud na mobilu najdu volání z mně neznámého telfonního čísla.
    Ad pan Popela - asi zapomíná, loni v létě, když jsem se ptal, zda zároveň s výměnou vodoměrů provede výměnu ventilů, odpovídal slovy "nic není problém, vše dohodneme", později před koncem roku najednou byl problém lednového termínu vodoměru a současné výměny ventilů a vodoměrů V JEDNOM TERMÍNU (toho jsem se chtěl vyvarovat, aby lidé nemuseli být doma ve dvou termínech a panu Popelovi jsem to tehdy před půl rokem zdůrazňoval!!!), to ještě tvrdil, že před nebo po vodoměrech, jenže když mu někdo volal, byť s dostatečným předstihem, byl odmítán s tím, že ventily se budou vyměňovat až PO VODOMĚRECH. Pan Popela bohužel neříká pravdu a nedrží slovo. Jak jsem pochopil, to je hlavní důvod (nebo alespoň jeden z důvodů), proč postupně ztrácí všechny zakázky SBD Mír...
    Navíc, věčně není k zastižení na telefonu, na maily neodpovídá, ale vzhledem k tomu, že psal sem, asi mu není Internet cizí. Dlouho jsem jej hájil, vše omlouval množstvím zakázek, ale dál už tak činit nebudu...

    OdpovědětVymazat

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky