Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pondělí 22. února 2010

Žádost o doplnění dopravního značení a řešení problémů s parkováním

Dopis, který jsem dnes odeslal na příslušné instituce:

KOMU:
Ředitelství MP Brno
Městské ředitelství PČR Brno-město
Dopravní inspektorát, PČR Brno-město
ÚMČ Brno-Líšeň
ÚMČ Brno-Vinohrady

Dobrý den,

již několikrát jsem se na Městskou policii Brno obracel mailem, vzhledem k tomu, že se však stav některých věcí nemění, pokusím se problematiku, kterou dlouhodobě sleduji (nejen jako předseda samosprávy 109 SBD Mír, ulice Strnadova 1 - 11, některé části problematiky jsou mimo uvedenou lokalitu), shrnout a ŽÁDÁM KOMPETENTNÍ ORGÁNY (proto je tento mail adresován na mně známé kontakty Městské policie, Policii ČR i příslušné obecní úřady) O PROSAZENÍ ZMĚNY SOUČASNÉHO NEVYHOVUJÍCÍHO STAVU:

1) OZNAČENÍ OBSLUŽNÉ KOMUNIKACE PŘÍSLUŠNOU DOPRAVNÍ ZNAČKOU
---
Domy na ulici Strnadova 1 - 11 (i ty sousední na ulici, Vlkova, Štefáčkova či Strnadova sudá) jsou situovány tak, že při stěhování (velkého objemu věcí, těžkých předmětů apod.), při odvozu pacienta sanitkou a v podobných zvláštních případech se užívá prostor před domem, průjezd pod domem a přístupová cesta jako tzv. "obslužná komunikace" - nepletu-li se, tento pojem užívá zákon. Stejná cesta je užívána jako chodník. Je správné, že jsou pokutována auta, která tam občas někdo nechá přímo před domem stát přes noc, to je v naprostém pořádku. ŽÁDÁM VŠAK O OZNAČENÍ předmětné části chodníku jako obslužné komunikace a označení prostoru před vstupy do domu dopravní značkou zákaz stání - aby sem bylo možno jednoznačně najet vozidlem za účelem vyložení a naložení věcí, nikoliv však parkovat.

2) DŮSLEDNÉ POKUTOVÁNÍ A ODTAHOVÁNÍ VOZIDEL V ULICI STRNADOVA
---
Na ulici Strnadova nám firma SAKO sváží odpadky a skoro pravidelně jí blokuje průjezd nějaké auto (mají prý záznamy na centrále), takže se nedá odvoz například konkrétně u domu Strnadova 11 provést. Pro začátek by dle mého názoru stačila pravidelná návštěva hlídky... Mohla by se tam každý týden v pondělí ráno stavit hlídka a dát špatně zaparkovaným autům předvolánku k projednání na služebně? Bohužel, rozmohl se nám tam nešvar: krom regulerního stání (při pohledu od pošty) vpravo příčně a vlevo podélně stávají vozy v další řadě vpravo podélně a vůz na svoz odpadku (vyvezení kontejnerů) nemůže projet... Nepomohou-li pokuty, nezbyde než odtah...

3) PARKOVACÍ MÍSTA (I PRO MČ BRNO VINOHRADY)
---
Problém s parkováním byl řešen s ÚMěČ BRNO Líšeň, loni se už vážně hovořilo například o vzniku příčných stání v uličce u školky (teď se stojí podélně), ale
nic... Že policie přestala dávat pokuty za stání na chodníku je samozřejmně ŠPATNĚ, protože pak si každý dělá co chce - správně by to mělo být tak, že úřad alespoň nechá ty přebytečné nesmyslě velké (!!!) vyvýšené asfaltové plochy souhrně označované slovem chodník označit jako parkovací místo (!!!), ale tak, aby reálný chodník zůstal, a na takto označených místech pak ať se parkuje... A když někdo parkuje tak, že blokuje ostatní, popelnice, přechod, chodník, to JE NUTNÉ POKUTOVAT! Samozřejmně to musí být v uvedeném pořadí - nejprve (!!!) označit všechna místa, která lze zjevně, logicky, podle selského rozumu, považovat za vhodná k parkování, aby byli spokojeni řidiči i chodci, například maminky s kočárky!, a pak na ostatních místech začít nekompromisně pokutovat a odtahovat... PROČ úřad městské části nejedná, jsme pro něj moc daleko? Návrh je snad formulován jasně...

4) AUTOVRAKY VINOHRADY
---
Prosím o prověření, co se udělalo či změnilo ve věci dvou vozidel bez RZ (žlutá Škoda Rapid u školky Sněhurka na ulici Bořetická a vínový Peguot před domem Prušánecká 20) - ta auta bez RZ stojí na veřejné komunikaci již více než půl roku bez pohybu...

Mgr. Ing. Radek Novotný
předseda samosprávy 109, SBD Mír

3 komentáře:

  1. Vážený pane Novotný, a ostatní
    pokud by bylo potřeba podpory, milerád se pod vyjádření, jakoukoliv formou, myšleny, podepíši. Tento problém jsem již několikrát řešil. Jak je všem na ulici známo, vlastním několik dodávkových vozidel a bohužel jsem byl nucen již několikrát volat městskou policii, jelikož jsem nebyl schopen vjez z parkoviště na ulici Štefáčkova k ulici vedle školky. Každý tam stál jak se mu zlíbilo.
    Zrovna tento výkend jsem byl zděšen a začal jsem přemýšlet o "dopisy za stěrač". Někteří si opravdu neuvědomují, že ta sanitka nebude mít kudy projet!!! A pokud voláte sanitku, většinou vám jde o vteřiny, ne minuty, aby řidič hledal průjezd ke vchodu. Toto jsem bohužel zažil osobně a mohu vám s klidem říct, že mít po ruce dotyčného, který s červeným VW blokuje velice často vjezd na chodník v místě pro vozíčkáře, nebylo by mu do smíchu.
    Nebude trvat dlouho a trpělivost dojde nejen mě a policie s tím dříve nebo později bude muset něco dělat, ať s pomocí obyvatel sídliště, nebo bez nich.

    Uvědomme si, že zde nebydlíme sami a každý dříve nebo později pomoc záchrané služby bude potřebovat. (nikomu to nepřeji, ale ať si tito "dobráci" zkusí na vozíčku najet na chodník a že zde jich není málo.)

    S úctou
    Petr Liška
    Strnadova 11

    OdpovědětVymazat
  2. Vážení,

    domnívám se, že ti kteří tam takto špatně parkují nečtou tento blog a neodebírají ani emaily od samosprávy. Proto možná ani nevědí jaké problémy svým chováním způsobují. Myslím si proto, že metoda "dopis za stěrač" není od věci, pokud teda nechceme být tak drsní a volat hned policii.

    Nevím jestli to někdo postřehnul, ale problémy s průjezdem popelářského vozu byly v posledních týdnech způsobeny zejména hromadami sněhu, který bránil (špatně) parkujícím autům najet více k okrajům silnice.

    Petr Majer, S1

    OdpovědětVymazat
  3. Nepochopení nebo šikana.

    A stalo se přesně to, co jsme nechtěli.
    Městská policie dnes rozdává předvolání za parkování na oněch "nesmyslně velkých vyvýšených plochách souhrnně označovaných slovem chodník", které jste navrhoval označit jako parkovací místo. Tam stávající auta nikomu nebránila v průjezdu ani nepřekážela chodcům. (Konkrétně například mezi vchody Strnadova 1 a Strnadova 2 je takových míst nejméně 5). Přitom v ulici Strnadova od pošty se stojí po obou stranách podélně vesele dál (tam se asi hlídka zajít neobtěžovala). Je to nepochopení ze strany policie nebo záměrná šikana?

    Petr Majer, S1

    OdpovědětVymazat

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky