Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

středa 29. září 2010

Oprava nebo nástavba

Vzhledem k tomu, že to stále někteří nechápou, pokusím se tu krátce vysvětlit rozdíl mezi opravou střechy a nástavbou.

Jsou před námi dvě možnosti co počít s naší plochou střechou.
První z nich je opravit stávající střechu pomocí současných nejmodernějších na trhu dostupných materiálů, takže na střeše vznikne plochá vana s hydroizolační vrstvou (případně doplněná o fotovoltaickou fólii), která je schopna „se sama zaplatit včetně oné hydroizolační vrstvy“. Z formálního hlediska by se jednalo o opravu současné střechy, z pohledu ze země by nic nebylo vidět, nijak by se nezměnil vzhled domu. Tudíž by se práce prováděly pouze na základě oznámení stavebnímu úřadu, nebylo by na ně nutné stavební povolení!
Druhý, zcela odlišný postup, je možnost schválit nástavbu šikmé střechy. Tato varianta má svá úskalí (zkušenost z vchodu Strnadova 1 i sousedních domů říká, že nastanou problémy s okapy, holuby, systémem odsávání, pokud zůstane ukryt v podkroví – nelze jej rozumně opravovat, neb se stává téměř nepřístupný, nebo se musí vyvést nad novou střechu, což přináší další náklady). Nástavba je i dražší než první varianta, a náklady jsou nevratné.


Byla vznesena námitka, že si jen hraji se slovíčky oprava a nástavba:

Ale myslíš že úplně novou plochou střechu s novou fotovoltaikou, která tam má být desítky let, nebude Úřad městské části brát jako novou střechu a porušení toho svého rozhodnutí? Mně ta hra na opravu přijde jako slovíčkaření - jako bych si třeba opravil přívěs za autem tím, že si koupím nový přívěs.
Ano, pokud si ke svému autu koupím nový přívěsný vozík (to odpovídá v přirovnání nástavbě šikmé střechy), musím mít povolení ve formě zápisu do technického průkazu, že budu provozovat auto s přívěsem. Ale pokud si u svého současného auta vyměním blatníky a karosérii přestříkám novým lakem stejné barvy jako byla původně, úřadům do toho nic není – jen jsem si opravil své auto – a právě tak chci přece opravit střechu našeho domu!
Mimochodem, zůstaneme-li u příměru: Koupit si k autu nový přívěsný vozík mne nikdo nemůže nutit – stejně jako nás nikdo nemúže nutit realizovat nástavbu ve formě šikmé střechy. Níže uvedené dokumenty, dokladující jednání o tom, že pokud budeme jednou v budoucnu realizovat šikmou střechu, bude mít stejný vzhled jako ty okolní, nás nijak nezavazujeme, kdy a zda vůbec k tomuto kroku přistoupíme. Teď prostě můžeme dohodnout, že zatím stále žádnou nástavbu nechceme! Nařídit nám ji nikdo nemůže!


3 komentáře:

  1. A Radku,

    když bychom si nechali udělat to, co propaguješ: novou krytinu a na ni nové fotovoltaické panely s plánovanou životností několik desítek let, a ty tomu říkáš oprava střechy - jak by podle tebe vypadala NOVÁ plochá střecha?

    Dalibor Levíček

    OdpovědětVymazat
  2. Prosté a jednoduché - tak, jak probíhala oprava před lety, vyprávěl mi to pan Máša, sundali ze střechy kdeco až na vrstvu polystyrenu, co tvoří izolační vrstvu na panelu, a vše udělali komplet znovu. Následně se ale střecha jen opravuje - na starou vrstvu se lepí nová...
    Čili nová střecha znamená odstranění staré a instalace nové, oprava znamená přeplátování staré vrstvy, tak to vnímám já, tak mi to potvrdili na SBD...

    OdpovědětVymazat
  3. Navíc, ani kolega Levíček stále nechápe, že nepropaguji žádné fotovoltaické panely - navrhuji novou fólii na střechu, a část té fólie má mít fotovoltaické vlastnosti, tam, kde celý den dopadá slunko, kde to má význam...
    Tedy všude dát novou fólii, vytvářející hydroizolační vanu na ploché střeše, jež je v tuto chvíli "asfaltovou vanou". A tato fólie má být z části "obyčejná" a z části "fotovoltaická"...

    OdpovědětVymazat

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky