Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

středa 6. října 2010

Proč fotovoltaika není hloupý nápad

E.ON letos připojí solární zdroje o výkonu 1020 MW, nyní má 400 MW
Společnost E.ON Distribuce odhaduje, že na konci letošního roku dosáhne výkon připojených solárních elektráren v její soustavě 1020 megawattů. To je o zhruba 600 MW více než nyní. Pro příští rok má uzavřeny smlouvy s investory na dalších 401 MW, řekl ČTK mluvčí společnosti Vladimír Vácha. Výhled se týká Jihočeského, Jihomoravského, Zlínského kraje, Vysočiny a Prostějovska. Zákazníci E.ON dosud za elektřinu z obnovitelných zdrojů museli uhradit 1,5 miliardy Kč. Výrobcům energie z obnovitelných zdrojů společnost zatím musela na zákonné podpoře vyplatit 4,3 miliardy korun a do konce roku stoupne tato částka o další 1,5 až dvě miliardy korun. Podle odhadů expertů by letos měly být v Česku k síti připojeny fotovoltaické elektrárny s celkovými výkonem v rozmezí 1400 až 2000 megawattů.


(převzato z mailového zpravodajství ČRo)
Pročpak asi distributor elektřiny sám zapojuje fotovoltaické elektrárny, když mi včera na schůzi 3+5 někteří zkoušeli tvrdit, že je to hloupost...

5 komentářů:

  1. Tady se ale mluví o výrobcích elektřiny: polích plných panelů, které za peníze dodávají proud do veřejné sítě.
    To by přece nebyl ten případ, který propaguješ ty.
    Dalibor Levíček

    OdpovědětVymazat
  2. Pan Levíček opět nemá pravdu: Ty firmy dostanou za vyrobenou elektřinu dotaci, stejně jako bychom ji dostali my! A pak ji prodají do distribuce, kdežto my ji spotřebujeme, takže ušetříme - nezaplatíme - právě tolik, kolik bychom dostali, kdybychom vyrobenou elektřinu též prodali.

    Pan Levíček buď úmyslně mate nebo patří mezi hluché, kdo nechtějí poslouchaat vysvětlení o tom, jak systém funguje!

    OdpovědětVymazat
  3. Nebo možná jenom čte jiné noviny?
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=678934
    Dalibor Levíček

    OdpovědětVymazat
  4. "Někdo by si postavil fotovoltaickou elektrárnu a vyrobený proud by v ostrovním režimu využíval pro vlastní spotřebu, na což nepotřebuje povolení distribuční společnosti."
    Pane Levíčku, přestaňte prokazovat, že tomu nerozumíte a že patříte mazi "hluché", co nechtějí vidět pravdu, je to od Vás hloupé!
    Ostrovní systém je ten, kdy mám fotovoltaiku a ta ohřívá třeba jen vodu v bojleru, není nijak připojena do sítě a nepotřebuje povolení distribuční společnosti.
    Navrhovaná varianta je jiná, bylo vysvětleno, že bude připojena do sítě, jen vyprodukovaná energie bud ve výši spotřebované energie ve společných prostorách (nikoliv že odpojíme výtah od sítě a pojede jen na fotoproud, to by v noci nejezdil).
    Vy se stále snažíte prokázat, že nemám pravdu, jenže já ji mám.
    Jediný Váš protiargument, který nelze vyvrátit, je ten, že fotovoltaika na domech v tomto provedení není v ČR rozšířená, je to něco nového (neb rozšířená je například v Německu). Je to něco nového a proto tomu nevěříte, a zcela marně se snažíte najít technický či jiný důvod k tomu, proč to nejde, jenže ten není! Je jen Vaše nedůvěra k něčemu novému!

    OdpovědětVymazat
  5. COž jste skutečně hluchý? Vždyť jsem na schůzi uváděl, že už na SBD leží žádost k E-ONu o připojení do sítě, jen ji předseda SBD dosud nepodepsal...
    My NEBUDEME OSTROVNÍ SYSTÉM, o němž se v uvedeném článku píše!

    OdpovědětVymazat

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky